Cukierniczka gwiazd zdradziła, jak robi ciasteczka. Od razu zapisałam ten przepis

Urszula Janusz od lat zachwyca słodkościami jak z bajki. Jej deserom uległy również polskie gwiazdy, które chętnie korzystają jej słodkich stołów i tortów okolicznościowych. Znana cukierniczka podzieliła się w sieci przepisem na ciasteczka idealne.

Urszula Janusz - PysznościUrszula Janusz - Pyszności
Źródło zdjęć: © fot. Instagram
Ewa Malinowska

Swoją zawodową karierę rozpoczynala

Kim jest Urszula Janusz?

Swoją zawodową karierę rozpoczynała od pracy w call center. Pomysł na słodki biznes powstał, gdy wraz ze swoim mężem poszukiwała usługodawców. Nie znalazła tego, co potrzebowała, więc postanowiła stworzyć swoje własne słodkie imperium. Prowadzi wraz z mężem dwie cukiernie, które zdobyły tysiące fanów. Zajmuje się szkoleniami, ale w sieci uchyla rąbka tajemnicy i pokazuje, jak wygląda praca od kuchni.

Urszula Janusz i jedno z jej dzieł - Pyszności
Urszula Janusz i jedno z jej dzieł - Pyszności © fot. Instagram | Urszula Janusz

W jej słodkościach zakochały się gwiazdy. Regularnie współpracuję z Nicole Sochacki-Wójcicką, zamawia u niej Izabela Janachowska, Rafał Maślak, Sylwia Bomba czy Wojciech i Marina Szczęśni.

Gwiazdy najczęściej zostawiają mi wolną rękę. Wysyłają mi wstępny zarys albo koncepcję, a ja mogę szaleć. Nigdy mi się nie zdarzyło, że ktoś był niezadowolony z mojej wizji [...]To klienci jak wszyscy inni - chcą po prostu celebrować dany dzień jak najlepiej i my im w tym pomagamy - mówi Urszula Janusz w rozmowie z portalem grojec.naszemiasto.pl

Idealne ciasteczka

Urszi podzieliła się ze swoimi obserwatorami przepisem na pyszne ciasteczka. Idealnie sprawdzą się na chłodne, jesienne dni.

Ciasteczka skrywają w sobie czekoladowe nadzienie - Pyszności
Ciasteczka skrywają w sobie czekoladowe nadzienie - Pyszności © fot. Instagram | Urszula Janusz

Składniki:

Na ciasto:

  • 310 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 6 łyżeczek przyprawy do piernika bez cukru,
  • 170 g masła 82 proc. w temperaturze pokojowej,
  • 120 g cukru brązowego,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej,
  • 50 g miodu,
  • 50 g syropu klonowego.

Na posypkę:

  • 80 g cukru,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru.

Dodatkowo:

  • Nutella lub inny krem orzechowo-czekoladowy.

Sposób przygotowania:

Mała łyżeczka odmierz krem orzechowy i spróbuj dłońmi (w rękawiczkach) uformować z niego coś na kształt kulek - nie będzie to proste wiem! Układaj je na talerzu, desce lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zamróz. Następnie nagrzej piekarnik do 180 stopni termoobieg i wymieszaj dokładnie składniki na posypkę z płytkiej miseczce, odstaw i zajmij się przygotowaniem ciasta. Mąkę, sól, sodę i przyprawy wymieszaj dokładnie w misce, a w osobnym naczyniu ubij na biały puch masło z cukrem. Dodaj żółtka, miód i syrop klonowy po czym ubijaj jeszcze przez chwile, aż składniki się połączą. Do powstałej masy wsyp suche składniki i ponownie zmiksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podziel na 16 równych części i uformuj z niego kuleczki. Wyjmij z zamrażalnika krem orzechowy, rozpłaszczaj w dłoniach kulkę, krem ułóż do środka po czym zawiń ciasto wokół niego - widać to dokładnie na filmiku 😜 Następnie delikatnie ponownie spłaszcz kuleczkę i obtocz ja w cukrze z przyprawami. Tak uformowane ciasteczka układaj na głaszcze wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając, ze na raz zmieścisz pewnie maksymalnie 6 sztuk (należy zostawić pomiędzy nimi odstępy). Piecz 14 minut po czym przełóż na kratkę do ostygnięcia. Smacznego!!!

Urszula Janusz - pisownia oryg.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"