InspiracjeCukierniczka gwiazd zdradziła, jak robi ciasteczka. Od razu zapisałam ten przepis

Cukierniczka gwiazd zdradziła, jak robi ciasteczka. Od razu zapisałam ten przepis

Urszula Janusz od lat zachwyca słodkościami jak z bajki. Jej deserom uległy również polskie gwiazdy, które chętnie korzystają jej słodkich stołów i tortów okolicznościowych. Znana cukierniczka podzieliła się w sieci przepisem na ciasteczka idealne.

Urszula Janusz - Pyszności
Urszula Janusz - Pyszności
Źródło zdjęć: © fot. Instagram

15.11.2023 | aktual.: 16.11.2023 13:53

Swoją zawodową karierę rozpoczynala

Kim jest Urszula Janusz?

Swoją zawodową karierę rozpoczynała od pracy w call center. Pomysł na słodki biznes powstał, gdy wraz ze swoim mężem poszukiwała usługodawców. Nie znalazła tego, co potrzebowała, więc postanowiła stworzyć swoje własne słodkie imperium. Prowadzi wraz z mężem dwie cukiernie, które zdobyły tysiące fanów. Zajmuje się szkoleniami, ale w sieci uchyla rąbka tajemnicy i pokazuje, jak wygląda praca od kuchni.

Urszula Janusz i jedno z jej dzieł - Pyszności
Urszula Janusz i jedno z jej dzieł - Pyszności© fot. Instagram | Urszula Janusz

W jej słodkościach zakochały się gwiazdy. Regularnie współpracuję z Nicole Sochacki-Wójcicką, zamawia u niej Izabela Janachowska, Rafał Maślak, Sylwia Bomba czy Wojciech i Marina Szczęśni.

Gwiazdy najczęściej zostawiają mi wolną rękę. Wysyłają mi wstępny zarys albo koncepcję, a ja mogę szaleć. Nigdy mi się nie zdarzyło, że ktoś był niezadowolony z mojej wizji [...]To klienci jak wszyscy inni - chcą po prostu celebrować dany dzień jak najlepiej i my im w tym pomagamy - mówi Urszula Janusz w rozmowie z portalem grojec.naszemiasto.pl

Idealne ciasteczka

Urszi podzieliła się ze swoimi obserwatorami przepisem na pyszne ciasteczka. Idealnie sprawdzą się na chłodne, jesienne dni.

Ciasteczka skrywają w sobie czekoladowe nadzienie - Pyszności
Ciasteczka skrywają w sobie czekoladowe nadzienie - Pyszności© fot. Instagram | Urszula Janusz

Składniki:

Na ciasto:

  • 310 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 6 łyżeczek przyprawy do piernika bez cukru,
  • 170 g masła 82 proc. w temperaturze pokojowej,
  • 120 g cukru brązowego,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej,
  • 50 g miodu,
  • 50 g syropu klonowego.

Na posypkę:

  • 80 g cukru,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru.

Dodatkowo:

  • Nutella lub inny krem orzechowo-czekoladowy.

Sposób przygotowania:

Mała łyżeczka odmierz krem orzechowy i spróbuj dłońmi (w rękawiczkach) uformować z niego coś na kształt kulek - nie będzie to proste wiem! Układaj je na talerzu, desce lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zamróz. Następnie nagrzej piekarnik do 180 stopni termoobieg i wymieszaj dokładnie składniki na posypkę z płytkiej miseczce, odstaw i zajmij się przygotowaniem ciasta. Mąkę, sól, sodę i przyprawy wymieszaj dokładnie w misce, a w osobnym naczyniu ubij na biały puch masło z cukrem. Dodaj żółtka, miód i syrop klonowy po czym ubijaj jeszcze przez chwile, aż składniki się połączą. Do powstałej masy wsyp suche składniki i ponownie zmiksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podziel na 16 równych części i uformuj z niego kuleczki. Wyjmij z zamrażalnika krem orzechowy, rozpłaszczaj w dłoniach kulkę, krem ułóż do środka po czym zawiń ciasto wokół niego - widać to dokładnie na filmiku 😜 Następnie delikatnie ponownie spłaszcz kuleczkę i obtocz ja w cukrze z przyprawami. Tak uformowane ciasteczka układaj na głaszcze wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając, ze na raz zmieścisz pewnie maksymalnie 6 sztuk (należy zostawić pomiędzy nimi odstępy). Piecz 14 minut po czym przełóż na kratkę do ostygnięcia. Smacznego!!!

Urszula Janusz - pisownia oryg.
Wybrane dla Ciebie