Cukierniczka gwiazd zdradziła, jak robi ciasteczka. Od razu zapisałam ten przepis
Urszula Janusz od lat zachwyca słodkościami jak z bajki. Jej deserom uległy również polskie gwiazdy, które chętnie korzystają jej słodkich stołów i tortów okolicznościowych. Znana cukierniczka podzieliła się w sieci przepisem na ciasteczka idealne.
15.11.2023 | aktual.: 16.11.2023 13:53
Swoją zawodową karierę rozpoczynala
Kim jest Urszula Janusz?
Swoją zawodową karierę rozpoczynała od pracy w call center. Pomysł na słodki biznes powstał, gdy wraz ze swoim mężem poszukiwała usługodawców. Nie znalazła tego, co potrzebowała, więc postanowiła stworzyć swoje własne słodkie imperium. Prowadzi wraz z mężem dwie cukiernie, które zdobyły tysiące fanów. Zajmuje się szkoleniami, ale w sieci uchyla rąbka tajemnicy i pokazuje, jak wygląda praca od kuchni.
W jej słodkościach zakochały się gwiazdy. Regularnie współpracuję z Nicole Sochacki-Wójcicką, zamawia u niej Izabela Janachowska, Rafał Maślak, Sylwia Bomba czy Wojciech i Marina Szczęśni.
Gwiazdy najczęściej zostawiają mi wolną rękę. Wysyłają mi wstępny zarys albo koncepcję, a ja mogę szaleć. Nigdy mi się nie zdarzyło, że ktoś był niezadowolony z mojej wizji [...]To klienci jak wszyscy inni - chcą po prostu celebrować dany dzień jak najlepiej i my im w tym pomagamy - mówi Urszula Janusz w rozmowie z portalem grojec.naszemiasto.pl
Idealne ciasteczka
Urszi podzieliła się ze swoimi obserwatorami przepisem na pyszne ciasteczka. Idealnie sprawdzą się na chłodne, jesienne dni.
Składniki:
Na ciasto:
- 310 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 6 łyżeczek przyprawy do piernika bez cukru,
- 170 g masła 82 proc. w temperaturze pokojowej,
- 120 g cukru brązowego,
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka pasty waniliowej,
- 50 g miodu,
- 50 g syropu klonowego.
Na posypkę:
- 80 g cukru,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru.
Dodatkowo:
- Nutella lub inny krem orzechowo-czekoladowy.
Sposób przygotowania: