WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

W tych pulpetach nie ma mięsa. Są o wiele tańsze w przygotowaniu, a smaczniejsze

Chociaż pulpety kojarzą się przede wszystkim z mięsnymi kulkami, to w wersji wegańskiej smakować będą równie dobrze. Ich przygotowanie jest proste, a tanie składniki sprawią, że przepis ten pokocha nie tylko twój żołądek, ale również portfel.

Pulpety bez mięsa - PysznościPulpety bez mięsa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Pyszne kulki zamiast mięsa skrywają w sobie ciecierzycę. Ta roślina strączkowa to nie tylko znakomite źródło roślinnego białka, ale również witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, niacyny i ryboflawiny, a także witaminy K, wapnia, żelaza, manganu, miedzi i potasu. Znajdziesz ją w większości sklepów, więc warto wrzucić ją do koszyka podczas zakupów. Ten przepis sprawi, że pokochasz strączki. W moim domu pulpety z ciecierzycy goszczą równie często (o ile nie częściej) jak klasyczna, mięsna odsłona tego dania.

Pulpety z ciecierzycy

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • marchewka,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • szczypta kminu rzymskiego,
  • sól oraz pieprz,
  • olej do posmarowania.
Pulpety bez mięsa - Pyszności
Pulpety bez mięsa - Pyszności © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę odcedzam na sitku i płuczę chwilę pod bieżącą wodą.
  2. Blenduję cieciorkę tak, aby powstała jednolita masa.
  3. Cebulę drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do cieciorki.
  4. Dorzucam również przyprawy - sól, pieprz, kmin rzymski (nazywany też kuminem) oraz słodką i ostrą paprykę. Dosypuję jeszcze mąkę, aby nieco zagęścić masę i dokładnie mieszam całość.
  5. Z masy formuję niewielkie pulpeciki.
  6. Każdą kulkę smaruję odrobiną oleju i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez ok. 20 - 25 minut. W połowie pieczenia przekręcam je na drugą stronę, aby równomiernie się upiekły.

Gotowe pulpeciki można serwować na różne sposoby. Świetnie smakować będą zanurzone w sosie pomidorowym i podane z ryżem lub ziemniakami, podane z pitą, sosem tzatziki lub hummusem. Dobrze smakują również na zimno, więc będą ciekawym uzupełnieniem i źródłem białka w sałatce, którą zabierzesz do szkoły lub pracy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę