W tych pulpetach nie ma mięsa. Są o wiele tańsze w przygotowaniu, a smaczniejsze

Chociaż pulpety kojarzą się przede wszystkim z mięsnymi kulkami, to w wersji wegańskiej smakować będą równie dobrze. Ich przygotowanie jest proste, a tanie składniki sprawią, że przepis ten pokocha nie tylko twój żołądek, ale również portfel.

Pulpety bez mięsa - PysznościPulpety bez mięsa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Pyszne kulki zamiast mięsa skrywają w sobie ciecierzycę. Ta roślina strączkowa to nie tylko znakomite źródło roślinnego białka, ale również witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, niacyny i ryboflawiny, a także witaminy K, wapnia, żelaza, manganu, miedzi i potasu. Znajdziesz ją w większości sklepów, więc warto wrzucić ją do koszyka podczas zakupów. Ten przepis sprawi, że pokochasz strączki. W moim domu pulpety z ciecierzycy goszczą równie często (o ile nie częściej) jak klasyczna, mięsna odsłona tego dania.

Pulpety z ciecierzycy

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • marchewka,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • szczypta kminu rzymskiego,
  • sól oraz pieprz,
  • olej do posmarowania.
Pulpety bez mięsa - Pyszności
Pulpety bez mięsa - Pyszności © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę odcedzam na sitku i płuczę chwilę pod bieżącą wodą.
  2. Blenduję cieciorkę tak, aby powstała jednolita masa.
  3. Cebulę drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do cieciorki.
  4. Dorzucam również przyprawy - sól, pieprz, kmin rzymski (nazywany też kuminem) oraz słodką i ostrą paprykę. Dosypuję jeszcze mąkę, aby nieco zagęścić masę i dokładnie mieszam całość.
  5. Z masy formuję niewielkie pulpeciki.
  6. Każdą kulkę smaruję odrobiną oleju i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez ok. 20 - 25 minut. W połowie pieczenia przekręcam je na drugą stronę, aby równomiernie się upiekły.

Gotowe pulpeciki można serwować na różne sposoby. Świetnie smakować będą zanurzone w sosie pomidorowym i podane z ryżem lub ziemniakami, podane z pitą, sosem tzatziki lub hummusem. Dobrze smakują również na zimno, więc będą ciekawym uzupełnieniem i źródłem białka w sałatce, którą zabierzesz do szkoły lub pracy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach
To zapomniane warzywo często mylone jest z korzeniem pietruszki. Działa jak przepychaczka złogów w jelitach