PrzepisWegetariańskaW tych pulpetach nie ma mięsa. Są o wiele tańsze w przygotowaniu, a smaczniejsze

W tych pulpetach nie ma mięsa. Są o wiele tańsze w przygotowaniu, a smaczniejsze

Chociaż pulpety kojarzą się przede wszystkim z mięsnymi kulkami, to w wersji wegańskiej smakować będą równie dobrze. Ich przygotowanie jest proste, a tanie składniki sprawią, że przepis ten pokocha nie tylko twój żołądek, ale również portfel.

Pulpety bez mięsa - Pyszności
Pulpety bez mięsa - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva

26.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:32

Pyszne kulki zamiast mięsa skrywają w sobie ciecierzycę. Ta roślina strączkowa to nie tylko znakomite źródło roślinnego białka, ale również witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, niacyny i ryboflawiny, a także witaminy K, wapnia, żelaza, manganu, miedzi i potasu. Znajdziesz ją w większości sklepów, więc warto wrzucić ją do koszyka podczas zakupów. Ten przepis sprawi, że pokochasz strączki. W moim domu pulpety z ciecierzycy goszczą równie często (o ile nie częściej) jak klasyczna, mięsna odsłona tego dania.

Pulpety z ciecierzycy

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • marchewka,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • szczypta kminu rzymskiego,
  • sól oraz pieprz,
  • olej do posmarowania.
Pulpety bez mięsa - Pyszności
Pulpety bez mięsa - Pyszności© Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę odcedzam na sitku i płuczę chwilę pod bieżącą wodą.
  2. Blenduję cieciorkę tak, aby powstała jednolita masa.
  3. Cebulę drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do cieciorki.
  4. Dorzucam również przyprawy - sól, pieprz, kmin rzymski (nazywany też kuminem) oraz słodką i ostrą paprykę. Dosypuję jeszcze mąkę, aby nieco zagęścić masę i dokładnie mieszam całość.
  5. Z masy formuję niewielkie pulpeciki.
  6. Każdą kulkę smaruję odrobiną oleju i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez ok. 20 - 25 minut. W połowie pieczenia przekręcam je na drugą stronę, aby równomiernie się upiekły.

Gotowe pulpeciki można serwować na różne sposoby. Świetnie smakować będą zanurzone w sosie pomidorowym i podane z ryżem lub ziemniakami, podane z pitą, sosem tzatziki lub hummusem. Dobrze smakują również na zimno, więc będą ciekawym uzupełnieniem i źródłem białka w sałatce, którą zabierzesz do szkoły lub pracy. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
zdrowe dietyprzepispulpeciki
Wybrane dla Ciebie