Moja babcia robi niezwykłe roladki. Gdy podaje na stół, znikają niemal od razu
Te roladki z kapusty to proste i szybkie rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Przypominają gołąbki, ale są dużo mniej pracochłonne. Kiedy moja babcia nimi częstuje, znikają w mgnieniu oka.
18.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 17:56
Roladki z kapusty z mięsem mielonym przypominają tradycyjne gołąbki. Odróżnia je jednak forma podania, bowiem roladkę kroimy w plastry i właśnie w takim kształcie ląduje na talerzu. Podaj ją z surówką i ulubionym sosem, np. grzybowym lub pomidorowym. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rolada gołąbkowa. Lepsza niż klasyczne gołąbki
Zanim zaczniesz szykować roladę gołąbkową, zwróć uwagę na składniki. Po pierwsze - kapusta. I w przypadku gołąbków, i rolady użyć można nie tylko kapusty białej, ale też coraz popularniejszej - włoskiej. Jej liście są dużo bardziej elastyczne i mniej kruche. Pamiętaj jednak, by wcześniej sparzyć liście włoskiej kapusty. Mimo że wydają się miękkie, również i one potrzebują kontaktu z wrzątkiem.
Ważne również, by nie wybierać zbyt chudego mięsa na farsz, ponieważ ten może stać się suchy i "sypiący". Zrezygnuj więc z polędwicy czy mięsa z piersi kurczaka. Pamiętaj też, że gigantyczne znaczenie ma to, jaki ryż wybierzesz. Najlepsza będzie odmiana krótkoziarnista, ponieważ zawiera dużo skrobi i świetnie zwiąże farsz. Lepiej więc zrezygnować z ryżu basmati czy ryżu brązowego, a wybrać paraboliczny czy nawet ryż do risotto.
Roladki z kapusty. Przepis
Składniki:
- 4 duże liście białej kapusty,
- 500 g mielonego mięsa,
- 100 g białego ryżu,
- 2 cebule,
- sól, pieprz,
- majeranek,
- tymianek,
- 2–3 łyżki oleju.
Przygotowanie:
- Liście kapusty przygotuj tak, jak do gołąbków: sparz i pozbądź się łykowatych części, a następnie osusz.
- Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na oleju. Kiedy zeszkli się, przełóż ją do miski i ostudź.
- Ugotuj ryż (od 12 do 15 minut pod przykryciem od momentu wrzenia).
- Ostudzony ryż i cebulę połącz z mięsem mielonym, dopraw całość solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
- Liście kapusty ułóż w kształt przypominający kwadrat - tak, by liście nachodziły na siebie.
- Na środek liści wyłóż farsz i zawiń całość jak roladę.
- Tak przygotowaną roladę włóż do żaroodpornego naczynia.
- Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (grzanie góra-dół) na ok. 60 minut.