Moja babcia robi niezwykłe roladki. Gdy podaje na stół, znikają niemal od razu
Te roladki z kapusty to proste i szybkie rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Przypominają gołąbki, ale są dużo mniej pracochłonne. Kiedy moja babcia nimi częstuje, znikają w mgnieniu oka.
Roladki z kapusty z mięsem mielonym przypominają tradycyjne gołąbki. Odróżnia je jednak forma podania, bowiem roladkę kroimy w plastry i właśnie w takim kształcie ląduje na talerzu. Podaj ją z surówką i ulubionym sosem, np. grzybowym lub pomidorowym. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co może powstać po połączeniu gołąbków i rolady? Ciekawy i mega smaczny obiad dla całej rodziny
Rolada gołąbkowa. Lepsza niż klasyczne gołąbki
Zanim zaczniesz szykować roladę gołąbkową, zwróć uwagę na składniki. Po pierwsze - kapusta. I w przypadku gołąbków, i rolady użyć można nie tylko kapusty białej, ale też coraz popularniejszej - włoskiej. Jej liście są dużo bardziej elastyczne i mniej kruche. Pamiętaj jednak, by wcześniej sparzyć liście włoskiej kapusty. Mimo że wydają się miękkie, również i one potrzebują kontaktu z wrzątkiem.
Ważne również, by nie wybierać zbyt chudego mięsa na farsz, ponieważ ten może stać się suchy i "sypiący". Zrezygnuj więc z polędwicy czy mięsa z piersi kurczaka. Pamiętaj też, że gigantyczne znaczenie ma to, jaki ryż wybierzesz. Najlepsza będzie odmiana krótkoziarnista, ponieważ zawiera dużo skrobi i świetnie zwiąże farsz. Lepiej więc zrezygnować z ryżu basmati czy ryżu brązowego, a wybrać paraboliczny czy nawet ryż do risotto.
Roladki z kapusty. Przepis
Składniki:
- 4 duże liście białej kapusty,
- 500 g mielonego mięsa,
- 100 g białego ryżu,
- 2 cebule,
- sól, pieprz,
- majeranek,
- tymianek,
- 2–3 łyżki oleju.
Przygotowanie:
- Liście kapusty przygotuj tak, jak do gołąbków: sparz i pozbądź się łykowatych części, a następnie osusz.
- Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na oleju. Kiedy zeszkli się, przełóż ją do miski i ostudź.
- Ugotuj ryż (od 12 do 15 minut pod przykryciem od momentu wrzenia).
- Ostudzony ryż i cebulę połącz z mięsem mielonym, dopraw całość solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
- Liście kapusty ułóż w kształt przypominający kwadrat - tak, by liście nachodziły na siebie.
- Na środek liści wyłóż farsz i zawiń całość jak roladę.
- Tak przygotowaną roladę włóż do żaroodpornego naczynia.
- Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (grzanie góra-dół) na ok. 60 minut.