PrzepisDania mięsneMoja babcia robi niezwykłe roladki. Gdy podaje na stół, znikają niemal od razu

Moja babcia robi niezwykłe roladki. Gdy podaje na stół, znikają niemal od razu

Te roladki z kapusty to proste i szybkie rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Przypominają gołąbki, ale są dużo mniej pracochłonne. Kiedy moja babcia nimi częstuje, znikają w mgnieniu oka.

Te roladki z kapusty staną się obiadowym hitem w twoim domu
Te roladki z kapusty staną się obiadowym hitem w twoim domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Roladki z kapusty z mięsem mielonym przypominają tradycyjne gołąbki. Odróżnia je jednak forma podania, bowiem roladkę kroimy w plastry i właśnie w takim kształcie ląduje na talerzu. Podaj ją z surówką i ulubionym sosem, np. grzybowym lub pomidorowym. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może powstać po połączeniu gołąbków i rolady? Ciekawy i mega smaczny obiad dla całej rodziny

Rolada gołąbkowa. Lepsza niż klasyczne gołąbki

Zanim zaczniesz szykować roladę gołąbkową, zwróć uwagę na składniki. Po pierwsze - kapusta. I w przypadku gołąbków, i rolady użyć można nie tylko kapusty białej, ale też coraz popularniejszej - włoskiej. Jej liście są dużo bardziej elastyczne i mniej kruche. Pamiętaj jednak, by wcześniej sparzyć liście włoskiej kapusty. Mimo że wydają się miękkie, również i one potrzebują kontaktu z wrzątkiem.

Ważne również, by nie wybierać zbyt chudego mięsa na farsz, ponieważ ten może stać się suchy i "sypiący". Zrezygnuj więc z polędwicy czy mięsa z piersi kurczaka. Pamiętaj też, że gigantyczne znaczenie ma to, jaki ryż wybierzesz. Najlepsza będzie odmiana krótkoziarnista, ponieważ zawiera dużo skrobi i świetnie zwiąże farsz. Lepiej więc zrezygnować z ryżu basmati czy ryżu brązowego, a wybrać paraboliczny czy nawet ryż do risotto.

Roladę gołąbkową podaj z ulubionym sosem
Roladę gołąbkową podaj z ulubionym sosem© Pixabay

Roladki z kapusty. Przepis

Składniki:

  • 4 duże liście białej kapusty,
  • 500 g mielonego mięsa,
  • 100 g białego ryżu,
  • 2 cebule,
  • sól, pieprz,
  • majeranek,
  • tymianek,
  • 2–3 łyżki oleju.

Przygotowanie:

  1. Liście kapusty przygotuj tak, jak do gołąbków: sparz i pozbądź się łykowatych części, a następnie osusz.
  2. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na oleju. Kiedy zeszkli się, przełóż ją do miski i ostudź.
  3. Ugotuj ryż (od 12 do 15 minut pod przykryciem od momentu wrzenia).
  4. Ostudzony ryż i cebulę połącz z mięsem mielonym, dopraw całość solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
  5. Liście kapusty ułóż w kształt przypominający kwadrat - tak, by liście nachodziły na siebie.
  6. Na środek liści wyłóż farsz i zawiń całość jak roladę.
  7. Tak przygotowaną roladę włóż do żaroodpornego naczynia.
  8. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (grzanie góra-dół) na ok. 60 minut.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
roladki z kapustygołąbkirolada

Wybrane dla Ciebie