Jedz to purée zamiast ziemniaków. Świetnie syci i pomaga szybko schudnąć

Ziemniaki to nieodzowny dodatek do obiadu. Śmiało można je zastąpić purée z innego warzywa. Smakuje równie dobrze, a na dodatek jest lekkie, zdrowe i pożywne. To najprostszy sposób na odchudzenie obiadu.

Puree z kalafiora - PysznościPuree z kalafiora - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | artstudio7
Ewa Malinowska

Purée z kalafiora to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. To doskonała alternatywa dla tradycyjnego purée ziemniaczanego - zawiera mniej węglowodanów i kalorii. Kalafior idealnie sprawdzi się u  na diecie niskowęglowodanowej lub cukrzycowej. Podrasowany masłem i podkręcony parmezanem będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Zamiast gotować go osobno w wodzie i serwować z okrasą z bułki tartej, podaj go w formie purée. Zdecydowanie nie pożałujesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka makaronowa w pięknym wydaniu. Po prostu palce lizać

Purée z kalafiora

Kalafior to zdrowe i pyszne warzywo, idealne dla osób na diecie. Zawiera mało kalorii i węglowodanów, a dużo błonnika pokarmowego. Jest również lekkostrawny, pełen witamin i składników odżywczych. Zdecydowanie częściej powinniśmy po niego sięgać, a ten prosty przepis na purée zdecydowanie do tego zachęca. Kalafior ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po jego spożyciu nie dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Jest to ważne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością.

Puree z kalafiora - Pyszności
Puree z kalafiora - Pyszności © Canva | artstudio7

Składniki:

  • 1 główka kalafiora,
  • 2 łyżki śmietanki 12 proc.,
  • 1 łyżka masła,
  • 50 g twardego sera, np. parmezanu lub grana padano,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z kalafiora odrywam liście i dzielę na średniej wielkości kawałki. Gotuję na parze. Można również obgotować kalafior w wodzie, do miękkości.
  2. Gdy będzie już miękki, blenduję go wraz ze śmietaną i zimnym masłem na gładką masę bez grudek. Robię to, gdy warzywo jest jeszcze gorące.
  3. Do masy dodaję ser i mieszam, aż się rozpuści.
  4. Doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Gotowe purée podaję na ciepło. Jest ono uniwersalnym dodatkiem, który pasuje do wielu potraw. Jego delikatny smak i kremowa konsystencja sprawiają, że jest idealnym uzupełnieniem dla mięsnych i wegetariańskich dań. Kalafiorowe purée możesz podać z pieczonym kurczakiem, kotletami schabowymi, grillowanymi żeberkami czy wegetariańskimi falafelami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀