PrzepisProste przepisyJedz to purée zamiast ziemniaków. Świetnie syci i pomaga szybko schudnąć

Jedz to purée zamiast ziemniaków. Świetnie syci i pomaga szybko schudnąć

Puree z kalafiora - Pyszności
Puree z kalafiora - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | artstudio7
21.01.2024 11:14, aktualizacja: 20.03.2024 10:14

Ziemniaki to nieodzowny dodatek do obiadu. Śmiało można je zastąpić purée z innego warzywa. Smakuje równie dobrze, a na dodatek jest lekkie, zdrowe i pożywne. To najprostszy sposób na odchudzenie obiadu.

Purée z kalafiora to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. To doskonała alternatywa dla tradycyjnego purée ziemniaczanego - zawiera mniej węglowodanów i kalorii. Kalafior idealnie sprawdzi się u  na diecie niskowęglowodanowej lub cukrzycowej. Podrasowany masłem i podkręcony parmezanem będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Zamiast gotować go osobno w wodzie i serwować z okrasą z bułki tartej, podaj go w formie purée. Zdecydowanie nie pożałujesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Purée z kalafiora

Kalafior to zdrowe i pyszne warzywo, idealne dla osób na diecie. Zawiera mało kalorii i węglowodanów, a dużo błonnika pokarmowego. Jest również lekkostrawny, pełen witamin i składników odżywczych. Zdecydowanie częściej powinniśmy po niego sięgać, a ten prosty przepis na purée zdecydowanie do tego zachęca. Kalafior ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po jego spożyciu nie dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Jest to ważne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością.

Puree z kalafiora - Pyszności
Puree z kalafiora - Pyszności© Canva | artstudio7

Składniki:

  • 1 główka kalafiora,
  • 2 łyżki śmietanki 12 proc.,
  • 1 łyżka masła,
  • 50 g twardego sera, np. parmezanu lub grana padano,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z kalafiora odrywam liście i dzielę na średniej wielkości kawałki. Gotuję na parze. Można również obgotować kalafior w wodzie, do miękkości.
  2. Gdy będzie już miękki, blenduję go wraz ze śmietaną i zimnym masłem na gładką masę bez grudek. Robię to, gdy warzywo jest jeszcze gorące.
  3. Do masy dodaję ser i mieszam, aż się rozpuści.
  4. Doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Gotowe purée podaję na ciepło. Jest ono uniwersalnym dodatkiem, który pasuje do wielu potraw. Jego delikatny smak i kremowa konsystencja sprawiają, że jest idealnym uzupełnieniem dla mięsnych i wegetariańskich dań. Kalafiorowe purée możesz podać z pieczonym kurczakiem, kotletami schabowymi, grillowanymi żeberkami czy wegetariańskimi falafelami. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także