Jedz to purée zamiast ziemniaków. Świetnie syci i pomaga szybko schudnąć

Ziemniaki to nieodzowny dodatek do obiadu. Śmiało można je zastąpić purée z innego warzywa. Smakuje równie dobrze, a na dodatek jest lekkie, zdrowe i pożywne. To najprostszy sposób na odchudzenie obiadu.

Puree z kalafiora - PysznościPuree z kalafiora - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | artstudio7
Ewa Malinowska

Purée z kalafiora to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. To doskonała alternatywa dla tradycyjnego purée ziemniaczanego - zawiera mniej węglowodanów i kalorii. Kalafior idealnie sprawdzi się u  na diecie niskowęglowodanowej lub cukrzycowej. Podrasowany masłem i podkręcony parmezanem będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Zamiast gotować go osobno w wodzie i serwować z okrasą z bułki tartej, podaj go w formie purée. Zdecydowanie nie pożałujesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka makaronowa w pięknym wydaniu. Po prostu palce lizać

Purée z kalafiora

Kalafior to zdrowe i pyszne warzywo, idealne dla osób na diecie. Zawiera mało kalorii i węglowodanów, a dużo błonnika pokarmowego. Jest również lekkostrawny, pełen witamin i składników odżywczych. Zdecydowanie częściej powinniśmy po niego sięgać, a ten prosty przepis na purée zdecydowanie do tego zachęca. Kalafior ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po jego spożyciu nie dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Jest to ważne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością.

Puree z kalafiora - Pyszności
Puree z kalafiora - Pyszności © Canva | artstudio7

Składniki:

  • 1 główka kalafiora,
  • 2 łyżki śmietanki 12 proc.,
  • 1 łyżka masła,
  • 50 g twardego sera, np. parmezanu lub grana padano,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z kalafiora odrywam liście i dzielę na średniej wielkości kawałki. Gotuję na parze. Można również obgotować kalafior w wodzie, do miękkości.
  2. Gdy będzie już miękki, blenduję go wraz ze śmietaną i zimnym masłem na gładką masę bez grudek. Robię to, gdy warzywo jest jeszcze gorące.
  3. Do masy dodaję ser i mieszam, aż się rozpuści.
  4. Doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Gotowe purée podaję na ciepło. Jest ono uniwersalnym dodatkiem, który pasuje do wielu potraw. Jego delikatny smak i kremowa konsystencja sprawiają, że jest idealnym uzupełnieniem dla mięsnych i wegetariańskich dań. Kalafiorowe purée możesz podać z pieczonym kurczakiem, kotletami schabowymi, grillowanymi żeberkami czy wegetariańskimi falafelami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości