Strzelczyk połączył ogórki kiszone z nietypowym warzywem. Zrobiłam, a bliscy wyrywają sobie tę surówkę z rąk
Surówka do obiadu po prostu musi być. Kiedy trafiłam na przepis Tomasza Strzelczyka, od razu postanowiłam wypróbować recepturę. Nietypowe połączenie składników smakuje tak dobrze, że miska szybko została opróżniona.
21.01.2024 10:01
Ogórki kiszone to prawdziwa witaminowa bomba i naturalny probiotyk - skarb ze spiżąrni naszych babć. Zimą, gdy wybór dobrej jakości warzyw jest dość ograniczony, odgrywają ważną rolę przy komponowaniu obiadowego talerza. Pyszną odmianą jest prosta sałatka z kiszonymi ogórkami i białą kapustą. Połączenie jest dość nietypowe, ale tak smaczne, chrupiące i rześkie, że nie sposób odmówić sobie porcji. Gdy tylko serwuję ją swojej rodzinie, wszyscy zamiast po kotlety sięgają najpierw po sałatkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z ogórków kiszonych
Nietypowe połączenie Tomasza Strzelczyka świetnie pasować będzie do wszystkich mięs pieczonych, duszonych czy smażonych. Mój mąż śmieje się, że to odpowiedź na odwieczną zagwostkę: do obiadu dzisiaj kiszone czy surówka z kapusty. Całość podkręca ostrość cebuli oraz prosty sos na bazie musztardy i miodu. To własnie ten dodatek sprawia, że całość smakuje tak wyjątkowo.
Chodzi o to, żeby zmiękła kapusta, pod wpływem soli, musztardy, winegretu – mówi Tomasz Strzelczyk w swoum filmie
Składniki:
- ¼ główki świeżej kapusty,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 średnia czerwona cebula,
- 2-3 łyżki oleju roślinnego,
- 1 łyżka miodu,
- 3 łyżki musztardy francuskiej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj i dodaj do miski.
- Cebulę obierz i pokrój w pióra, ogórki pokrój w dość grube półplasterki. Dorzuć do kapusty.
- W miseczce połącz ze sobą olej, płynny miód oraz musztardę francuską i dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem. Aby skrystalizowany miód stał się płynny, wstaw go na chwilę do ciepłej wody.
- Powstałym sosem zalej znajdujące się w misce warzywa i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw sałatkę na 10 minut, aby smaki się przegryzły a kapusta nieco zmiękła.
Gotową sałatkę serwuj do obiadu. Świetnie pasuje do wielu mięs, kotletów i pulpecików.
Ta surówka pasuje praktycznie do wszystkiego, włącznie z grillowaniem, upałami, zimą. Taką surówkę możemy mieć cały rok, jeśli tylko dostaniemy świeżą kapustę - radzi Tomasz Strzelczyk.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo