Strzelczyk połączył ogórki kiszone z nietypowym warzywem. Zrobiłam, a bliscy wyrywają sobie tę surówkę z rąk

Surówka do obiadu po prostu musi być. Kiedy trafiłam na przepis Tomasza Strzelczyka, od razu postanowiłam wypróbować recepturę. Nietypowe połączenie składników smakuje tak dobrze, że miska szybko została opróżniona.

Surówka z ogórków kiszonychSurówka z ogórków kiszonych
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Tomasz Strzelczyk
Ewa Malinowska

Ogórki kiszone to prawdziwa witaminowa bomba i naturalny probiotyk - skarb ze spiżąrni naszych babć. Zimą, gdy wybór dobrej jakości warzyw jest dość ograniczony, odgrywają ważną rolę przy komponowaniu obiadowego talerza. Pyszną odmianą jest prosta sałatka z kiszonymi ogórkami i białą kapustą. Połączenie jest dość nietypowe, ale tak smaczne, chrupiące i rześkie, że nie sposób odmówić sobie porcji. Gdy tylko serwuję ją swojej rodzinie, wszyscy zamiast po kotlety sięgają najpierw po sałatkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz zaskoczyć gości czymś wyjątkowym? Zrób ryżowe gniazdka z krewetkami, a nie pożałujesz

Sałatka z ogórków kiszonych

Nietypowe połączenie Tomasza Strzelczyka świetnie pasować będzie do wszystkich mięs pieczonych, duszonych czy smażonych. Mój mąż śmieje się, że to odpowiedź na odwieczną zagwostkę: do obiadu dzisiaj kiszone czy surówka z kapusty. Całość podkręca ostrość cebuli oraz prosty sos na bazie musztardy i miodu. To własnie ten dodatek sprawia, że całość smakuje tak wyjątkowo.

Chodzi o to, żeby zmiękła kapusta, pod wpływem soli, musztardy, winegretu – mówi Tomasz Strzelczyk w swoum filmie
Surówka z ogórków kiszonych i kapusty
Surówka z ogórków kiszonych i kapusty © YouTube | Tomasz Strzelczyk

Składniki:

  • ¼ główki świeżej kapusty,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 średnia czerwona cebula,
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 łyżki musztardy francuskiej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj i dodaj do miski.
  2. Cebulę obierz i pokrój w pióra, ogórki pokrój w dość grube półplasterki. Dorzuć do kapusty.
  3. W miseczce połącz ze sobą olej, płynny miód oraz musztardę francuską i dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem. Aby skrystalizowany miód stał się płynny, wstaw go na chwilę do ciepłej wody.
  4. Powstałym sosem zalej znajdujące się w misce warzywa i dokładnie wymieszaj.
  5. Odstaw sałatkę na 10 minut, aby smaki się przegryzły a kapusta nieco zmiękła.

Gotową sałatkę serwuj do obiadu. Świetnie pasuje do wielu mięs, kotletów i pulpecików.

Ta surówka pasuje praktycznie do wszystkiego, włącznie z grillowaniem, upałami, zimą. Taką surówkę możemy mieć cały rok, jeśli tylko dostaniemy świeżą kapustę - radzi Tomasz Strzelczyk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Surówka z białej kapusty i ogórka kiszonego / Oddaszfartucha

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości