Nigdy nie wyrzucam czerstwego chleba. Robię grzanki, po które rodzina ustawia się w kolejce

Nie wyobrażam sobie, żeby w śmietniku wylądował chleb. To niemal świętość dla wielu Polaków, którzy od pokoleń uczeni byli szacunku do pszennego bochenka. Kiedy jednak pieczywo czerstwieje, liczba ochotników do jego zjedzenia szybko spada. Zamiast czekać, aż będzie twardy jak skała, zamieniam go w pyszne grzanki.

Pyszne grzanki uratują czerstwy chlebPyszne grzanki uratują czerstwy chleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chleb wyrzucić można tylko w jednym przypadku — gdy pojawi się na nim pleśń. O ile za świeżym bochenkiem ogląda się każdy, to przy czerstwym pieczywie jedzenie nie jest tak przyjemne. Idealnym rozwiązaniem stają się wtedy pyszne grzanki. Gdy przygotowuję je w swoim domu, wszyscy ustawiają się w kolejce po porcję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Najlepsze grzanki z czerstwego chleba

O zapiekankach z budki słyszeli wszyscy, ale żeby przygotować je w domu nie musisz biec po bagietkę. Sprawdzi się również czerstwe pieczywo, które zapomniane leży w chlebaku.

pieczarki grzanki
pieczarki grzanki © Adobe Stock

Grzanki są doskonałą przekąską, lekkim obiadem lub dodatkiem do sałatki. Możesz je podawać na ciepło lub na zimno. U mnie najczęściej goszczą na kolację, gdy chcę podać moim bliskim coś ciepłego i smacznego. Pieczarki możesz kłaść bezpośrednio na kanapki lub wcześniej zarumienić na patelni wraz z cebulką. Wszystko zależy od tego, ile masz czasu na przygotowanie.

Składniki

  • chleb,
  • pieczarki,
  • ser żółty,
  • masło lub oliwa z oliwek,
  • oregano, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój chleb na grubość około 1 cm.
  2. Pieczarki pokrój w plasterki. Ser zetrzyj na tarce lub pokrój w plasterki.
  3. Każdy kawałek chleba posmaruj oliwą z oliwek lub masłem.
  4. Ułóż na nich plasterki pieczarek i posyp serem.
  5. Dodaj suszone oregano, sól oraz pieprz.
  6. Wstaw grzanki do piekarnika i piecz przez około 10-15 minut w 170 st. Celsjusza, aż ser się roztopi i grzanki będą złote i chrupiące.

Możesz dodać do grzanek inne warzywa, takie jak pomidory, paprykę czy cebulę. Gotowe grzanki z czerstwego chleba polewam też ketchupem lub domowym sosem czosnkowym. To dowód na to, że siła i smak tkwią w prostocie i nie zawsze trzeba wymyślać i kombinować, by sprawić pyszną przyjemność bliskim. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki