Nigdy nie wyrzucam czerstwego chleba. Robię grzanki, po które rodzina ustawia się w kolejce

Nie wyobrażam sobie, żeby w śmietniku wylądował chleb. To niemal świętość dla wielu Polaków, którzy od pokoleń uczeni byli szacunku do pszennego bochenka. Kiedy jednak pieczywo czerstwieje, liczba ochotników do jego zjedzenia szybko spada. Zamiast czekać, aż będzie twardy jak skała, zamieniam go w pyszne grzanki.

Pyszne grzanki uratują czerstwy chlebPyszne grzanki uratują czerstwy chleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chleb wyrzucić można tylko w jednym przypadku — gdy pojawi się na nim pleśń. O ile za świeżym bochenkiem ogląda się każdy, to przy czerstwym pieczywie jedzenie nie jest tak przyjemne. Idealnym rozwiązaniem stają się wtedy pyszne grzanki. Gdy przygotowuję je w swoim domu, wszyscy ustawiają się w kolejce po porcję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Najlepsze grzanki z czerstwego chleba

O zapiekankach z budki słyszeli wszyscy, ale żeby przygotować je w domu nie musisz biec po bagietkę. Sprawdzi się również czerstwe pieczywo, które zapomniane leży w chlebaku.

pieczarki grzanki
pieczarki grzanki © Adobe Stock

Grzanki są doskonałą przekąską, lekkim obiadem lub dodatkiem do sałatki. Możesz je podawać na ciepło lub na zimno. U mnie najczęściej goszczą na kolację, gdy chcę podać moim bliskim coś ciepłego i smacznego. Pieczarki możesz kłaść bezpośrednio na kanapki lub wcześniej zarumienić na patelni wraz z cebulką. Wszystko zależy od tego, ile masz czasu na przygotowanie.

Składniki

  • chleb,
  • pieczarki,
  • ser żółty,
  • masło lub oliwa z oliwek,
  • oregano, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój chleb na grubość około 1 cm.
  2. Pieczarki pokrój w plasterki. Ser zetrzyj na tarce lub pokrój w plasterki.
  3. Każdy kawałek chleba posmaruj oliwą z oliwek lub masłem.
  4. Ułóż na nich plasterki pieczarek i posyp serem.
  5. Dodaj suszone oregano, sól oraz pieprz.
  6. Wstaw grzanki do piekarnika i piecz przez około 10-15 minut w 170 st. Celsjusza, aż ser się roztopi i grzanki będą złote i chrupiące.

Możesz dodać do grzanek inne warzywa, takie jak pomidory, paprykę czy cebulę. Gotowe grzanki z czerstwego chleba polewam też ketchupem lub domowym sosem czosnkowym. To dowód na to, że siła i smak tkwią w prostocie i nie zawsze trzeba wymyślać i kombinować, by sprawić pyszną przyjemność bliskim. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok