PrzepisKolacjaNigdy nie wyrzucam czerstwego chleba. Robię grzanki, po które rodzina ustawia się w kolejce

Nigdy nie wyrzucam czerstwego chleba. Robię grzanki, po które rodzina ustawia się w kolejce

Pyszne grzanki uratują czerstwy chleb
Pyszne grzanki uratują czerstwy chleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

25.09.2024 11:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie wyobrażam sobie, żeby w śmietniku wylądował chleb. To niemal świętość dla wielu Polaków, którzy od pokoleń uczeni byli szacunku do pszennego bochenka. Kiedy jednak pieczywo czerstwieje, liczba ochotników do jego zjedzenia szybko spada. Zamiast czekać, aż będzie twardy jak skała, zamieniam go w pyszne grzanki.

Chleb wyrzucić można tylko w jednym przypadku — gdy pojawi się na nim pleśń. O ile za świeżym bochenkiem ogląda się każdy, to przy czerstwym pieczywie jedzenie nie jest tak przyjemne. Idealnym rozwiązaniem stają się wtedy pyszne grzanki. Gdy przygotowuję je w swoim domu, wszyscy ustawiają się w kolejce po porcję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze grzanki z czerstwego chleba

O zapiekankach z budki słyszeli wszyscy, ale żeby przygotować je w domu nie musisz biec po bagietkę. Sprawdzi się również czerstwe pieczywo, które zapomniane leży w chlebaku.

pieczarki grzanki
pieczarki grzanki© Adobe Stock

Grzanki są doskonałą przekąską, lekkim obiadem lub dodatkiem do sałatki. Możesz je podawać na ciepło lub na zimno. U mnie najczęściej goszczą na kolację, gdy chcę podać moim bliskim coś ciepłego i smacznego. Pieczarki możesz kłaść bezpośrednio na kanapki lub wcześniej zarumienić na patelni wraz z cebulką. Wszystko zależy od tego, ile masz czasu na przygotowanie.

Składniki

  • chleb,
  • pieczarki,
  • ser żółty,
  • masło lub oliwa z oliwek,
  • oregano, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój chleb na grubość około 1 cm.
  2. Pieczarki pokrój w plasterki. Ser zetrzyj na tarce lub pokrój w plasterki.
  3. Każdy kawałek chleba posmaruj oliwą z oliwek lub masłem.
  4. Ułóż na nich plasterki pieczarek i posyp serem.
  5. Dodaj suszone oregano, sól oraz pieprz.
  6. Wstaw grzanki do piekarnika i piecz przez około 10-15 minut w 170 st. Celsjusza, aż ser się roztopi i grzanki będą złote i chrupiące.

Możesz dodać do grzanek inne warzywa, takie jak pomidory, paprykę czy cebulę. Gotowe grzanki z czerstwego chleba polewam też ketchupem lub domowym sosem czosnkowym. To dowód na to, że siła i smak tkwią w prostocie i nie zawsze trzeba wymyślać i kombinować, by sprawić pyszną przyjemność bliskim. Smacznego!

przepisgrzankiczerstwe pieczywo