Proste i pyszne zapiekanki z serem i pieczarkami jak za czasów PRL

Klasyczne zapiekanki z serem i pieczarkami to smak, który kojarzy się z PRL. Odtwórz kultowy przepis w swoim domu i ciesz się pysznymi zapiekankami.

Zapiekanki jak z PRL- PysznościZapiekanki jak z PRL- Pyszności
Ewa

Smak jak za dawnych lat

Kultowe "zapieksy" to smak, który kojarzy nam się z wakacyjnymi budkami i wizytą na krakowskim Kazimierzu. Każde miasto ma swoje kultowe miasto, gdzie można było kupić zapiekankę. Niektóre z nich działają do dziś, jednak większość nie przetrwała próby czasu. Z tęsknoty za smakami dzieciństwa dziś odtworzyliśmy w naszej kuchni kultowe buły zapiekane z serem i pieczarkami. Chociaż wciąż można je znaleźć w różnych odsłonach, to wiele osób narzeka, że z tymi kultowymi mają niewiele wspólnego. Nasz przepis to tania i pyszna alternatywa dla fast foodów jedzonych na mieście.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Zapiekanki jak z PRL

Składniki:

       
  • 2 bagietki
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 80 g ketchupu

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej masło. Cebulę drobno posiekaj i wrzuć na patelnię i podsmaż, aż apetycznie się zeszkli. Pieczarki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce. Odciśnij z wody i wrzuć na patelnię. Przesmaż całość.

Zapiekanki jak z PRL- Pyszności
Zapiekanki jak z PRL- Pyszności

Dopraw całość solą oraz pieprzem i pomieszaj. Dużą bagietkę przekrój na dwie części. Możesz użyć tutaj zarówno świeżego, jak i lekko czerstwego pieczywa. Obie połówki posmaruj masłem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 10 minut.

Zapiekanki jak z PRL- Pyszności
Zapiekanki jak z PRL- Pyszności

Na podpieczone bagietki wyłóż przygotowany farsz pieczarkowy i posyp całość startym serem. Wstaw ponownie do piekarnika, tym razem na 5 minut.

Zapiekanki jak z PRL- Pyszności
Zapiekanki jak z PRL- Pyszności

Upieczone zapiekanki polej ketchup i udekoruj natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem. Nie czekaj z jedzeniem- najlepiej smakują na ciepło, gdy bagietka przyjemnie chrupie, a ser apetycznie się ciągnie. Idealny przepis na pyszną kolację dla całej rodziny.

Smacznego!

Zapiekanki jak z PRL- Pyszności
Zapiekanki jak z PRL- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej