Proste i pyszne zapiekanki z serem i pieczarkami jak za czasów PRL
Klasyczne zapiekanki z serem i pieczarkami to smak, który kojarzy się z PRL. Odtwórz kultowy przepis w swoim domu i ciesz się pysznymi zapiekankami.
21.11.2022 | aktual.: 20.03.2024 10:54
Smak jak za dawnych lat
Kultowe "zapieksy" to smak, który kojarzy nam się z wakacyjnymi budkami i wizytą na krakowskim Kazimierzu. Każde miasto ma swoje kultowe miasto, gdzie można było kupić zapiekankę. Niektóre z nich działają do dziś, jednak większość nie przetrwała próby czasu. Z tęsknoty za smakami dzieciństwa dziś odtworzyliśmy w naszej kuchni kultowe buły zapiekane z serem i pieczarkami. Chociaż wciąż można je znaleźć w różnych odsłonach, to wiele osób narzeka, że z tymi kultowymi mają niewiele wspólnego. Nasz przepis to tania i pyszna alternatywa dla fast foodów jedzonych na mieście.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Zapiekanki jak z PRL
Składniki:
- 2 bagietki
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- 500 g pieczarek
- 80 g ketchupu
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej masło. Cebulę drobno posiekaj i wrzuć na patelnię i podsmaż, aż apetycznie się zeszkli. Pieczarki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce. Odciśnij z wody i wrzuć na patelnię. Przesmaż całość.
Dopraw całość solą oraz pieprzem i pomieszaj. Dużą bagietkę przekrój na dwie części. Możesz użyć tutaj zarówno świeżego, jak i lekko czerstwego pieczywa. Obie połówki posmaruj masłem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 10 minut.
Na podpieczone bagietki wyłóż przygotowany farsz pieczarkowy i posyp całość startym serem. Wstaw ponownie do piekarnika, tym razem na 5 minut.
Upieczone zapiekanki polej ketchup i udekoruj natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem. Nie czekaj z jedzeniem- najlepiej smakują na ciepło, gdy bagietka przyjemnie chrupie, a ser apetycznie się ciągnie. Idealny przepis na pyszną kolację dla całej rodziny.
Smacznego!