PoradyDodaj do jarzynowej. Podkręcisz smak, a wszyscy będą zgadywać, jak ci się udało

Dodaj do jarzynowej. Podkręcisz smak, a wszyscy będą zgadywać, jak ci się udało

Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
21.12.2023 09:58

Zaskocz domowników nieoczywistym połączeniem składników. Tradycyjną jarzynową podaj jak południowcy, a goście nie wyjdą z zachwytu. Potrzebujesz tylko jednego składnika, by zupełnie odmienić oblicze klasycznej sałatki.

Tuńczyk to dodatek nieoczywisty, ale bardzo dobrze wypadający w połączeniu z sałatką jarzynową. Spokojnie, to żaden eksperyment. Podobne połączenia smaków i składników praktykowane są u naszych przyjaciół z południa. Mieszkańcy Hiszpanii, Włoszech czy Portugalii zajadają się jarzynówkami z tuńczykiem. I z pewnością nie grymaszą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka jarzynowa inaczej. Inspiracja na świąteczny stół

Sałatka jarzynowa z tuńczykiem jest pewną wariacją na temat potrawy o nazwie ensaladilla rusa (rosyjska mała sałatka). Rosyjska, bo jej bazą są składniki podobne do tych w popularnej sałatce Olivier. Ensaladilla rusa jest powszechnie spożywana w Hiszpanii jako tapas. Zwykle składa się z gotowanych ziemniaków i marchewek, tuńczyka w puszce, jajek na twardo, groszku i majonezu. Te same składniki ma włoska insalata russa, podobna wersja jest popularna także w Portugalii, gdzie nazywa się ją salada russa. Wszystkie bazują na rosyjskiej sałatce jarzynowej, a wzbogacone są lokalnymi dodatkami, takimi jak właśnie tuńczyk czy oliwki.

Sałatka jarzynowa z dodatkiem tuńczyka to niemała rewolucja. Tuńczyk nieczęsto pojawia się na naszych świątecznych stołach, jednak w połączeniu z sałatką jarzynową stworzy przeciekawe danie, od którego trudno będzie się oderwać. Idealnym zwieńczeniem tak przygotowanej sałatki będzie delikatna pierzynka stworzona z posiekanego koperku i pietruszki.

Sałatka jarzynowa z tuńczykiem
Sałatka jarzynowa z tuńczykiem © Adobe Stock

Sałatka jarzynowa z tuńczykiem. Przepis

Składniki:

  • puszka tuńczyka,
  • 400 g ziemniaków,
  • 400 g marchewek,
  • 100 g pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 200 g ogórków kiszonych,
  • 300 g groszku konserwowego,
  • 3 jajka,
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki koperek do posypania.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera ugotuj do miękkości. Po tym ostudź je, a następnie delikatnie obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę.
  2. Jajka ugotuj na twardo i również pokrój na mniejsze kawałki. W kostkę pokrój też kiszone ogórki.
  3. Składniki połącz w dużej misce, dodaj odciśnięty z zalewy groszek i podzielonego na mniejsze kawałki tuńczyka z puszki.
  4. Jogurt naturalny, majonez i musztardę wymieszaj w oddzielnym naczyniu, dopraw wszystko solą i pieprzem według uznania. Sos dodaj do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj całość.
  5. Tak przygotowaną sałatkę odstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posyp sałatkę posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także