Dodaj do jarzynowej. Podkręcisz smak, a wszyscy będą zgadywać, jak ci się udało
Zaskocz domowników nieoczywistym połączeniem składników. Tradycyjną jarzynową podaj jak południowcy, a goście nie wyjdą z zachwytu. Potrzebujesz tylko jednego składnika, by zupełnie odmienić oblicze klasycznej sałatki.
21.12.2023 09:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Tuńczyk to dodatek nieoczywisty, ale bardzo dobrze wypadający w połączeniu z sałatką jarzynową. Spokojnie, to żaden eksperyment. Podobne połączenia smaków i składników praktykowane są u naszych przyjaciół z południa. Mieszkańcy Hiszpanii, Włoszech czy Portugalii zajadają się jarzynówkami z tuńczykiem. I z pewnością nie grymaszą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka jarzynowa inaczej. Inspiracja na świąteczny stół
Sałatka jarzynowa z tuńczykiem jest pewną wariacją na temat potrawy o nazwie ensaladilla rusa (rosyjska mała sałatka). Rosyjska, bo jej bazą są składniki podobne do tych w popularnej sałatce Olivier. Ensaladilla rusa jest powszechnie spożywana w Hiszpanii jako tapas. Zwykle składa się z gotowanych ziemniaków i marchewek, tuńczyka w puszce, jajek na twardo, groszku i majonezu. Te same składniki ma włoska insalata russa, podobna wersja jest popularna także w Portugalii, gdzie nazywa się ją salada russa. Wszystkie bazują na rosyjskiej sałatce jarzynowej, a wzbogacone są lokalnymi dodatkami, takimi jak właśnie tuńczyk czy oliwki.
Sałatka jarzynowa z dodatkiem tuńczyka to niemała rewolucja. Tuńczyk nieczęsto pojawia się na naszych świątecznych stołach, jednak w połączeniu z sałatką jarzynową stworzy przeciekawe danie, od którego trudno będzie się oderwać. Idealnym zwieńczeniem tak przygotowanej sałatki będzie delikatna pierzynka stworzona z posiekanego koperku i pietruszki.
Sałatka jarzynowa z tuńczykiem. Przepis
Składniki:
- puszka tuńczyka,
- 400 g ziemniaków,
- 400 g marchewek,
- 100 g pietruszki,
- kawałek selera,
- 200 g ogórków kiszonych,
- 300 g groszku konserwowego,
- 3 jajka,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 4 łyżki majonezu,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki koperek do posypania.
Przygotowanie:
- Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera ugotuj do miękkości. Po tym ostudź je, a następnie delikatnie obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo i również pokrój na mniejsze kawałki. W kostkę pokrój też kiszone ogórki.
- Składniki połącz w dużej misce, dodaj odciśnięty z zalewy groszek i podzielonego na mniejsze kawałki tuńczyka z puszki.
- Jogurt naturalny, majonez i musztardę wymieszaj w oddzielnym naczyniu, dopraw wszystko solą i pieprzem według uznania. Sos dodaj do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj całość.
- Tak przygotowaną sałatkę odstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posyp sałatkę posiekanym koperkiem i natką pietruszki.