Weź tuńczyka w puszce i zrób ekspresowe kotlety. Goście będą się długo oblizywać

Przyznajmy się szczerze - czasem nudzą się nam klasyczne kotlety, które tak często przygotowujemy. Potrzebujemy czegoś zupełnie innego, co całkiem urozmaici nasz obiad. Kotlety jajeczne? Wegańskie? Nie zawsze mamy na nie ochotę, dlatego z pomocą przychodzi nam... tuńczyk w puszce.

Tuńczyk w puszce jest głównym składnikiem tych kotletówTuńczyk w puszce jest głównym składnikiem tych kotletów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Tuńczyk w puszce w sosie własnym niezbyt nam pasuje do kotletów. Warto jednak dać mu szansę i wypróbować ów składnik. Wystarczy, że dobrze go odsączysz z nadmiaru zalewy, rozdrobnisz, a na koniec dodasz resztę potrzebnych produktów, które nadadzą mu smaku. Najpierw musisz jednak szybko udać się na zakupy i zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skrzydełka teriyaki. Dzięki temu przepisowi na nowo zakochałam się w mięsnych kąskach

Tuńczyk puszki jako składnik kotletów? To da się zrobić!

Przygotuj:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • małą cebulę bardzo drobno pokrojonej,
  • duże jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • łyżkę soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
Tuńczyk w puszce
Tuńczyk w puszce © Flickr

Sposób wykonania:

  1. Odsącz tuńczyka z jego sosu i rozdrobnij w misce. Dodaj natkę pietruszki, bułkę tartą oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie wlej sok z cytryny i wbij jajka. Dobrze wyrób masę dłońmi.
  2. Zacznij formować kotleciki. Na pewno pomoże ci zwilżanie dłoni co jakiś czas. Układaj je obok siebie, na przykład na desce.
  3. Rozgrzej olej na patelni i smaż na nim kotlety z tuńczyka. Z obu stron muszą stać się one rumiane.
  4. Układaj je na talerzu lub półmisku wyłożonym papierem do pieczenia. Dzięki temu odsączysz danie z nadmiaru tłuszczu. Podawaj od razu. Możesz też pozostawić do ostygnięcia, by potem zrobić z nich kanapki.

Z czym podawać takie kotlety? Tak przyrządzony tuńczyk w puszce uwielbia towarzystwo surówki i ziemniaków pieczonych, gotowanych i smażonych. Możesz też dołączyć ryż i grillowane warzywa. Kotlety z tuńczyka sprawdzają się również jako składniki burgerów. Wystarczy, że włożysz je do bułki wraz z warzywami i polejesz sosem.

Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita