PrzepisTani obiadWeź tuńczyka w puszce i zrób ekspresowe kotlety. Goście będą się długo oblizywać

Weź tuńczyka w puszce i zrób ekspresowe kotlety. Goście będą się długo oblizywać

Przyznajmy się szczerze - czasem nudzą się nam klasyczne kotlety, które tak często przygotowujemy. Potrzebujemy czegoś zupełnie innego, co całkiem urozmaici nasz obiad. Kotlety jajeczne? Wegańskie? Nie zawsze mamy na nie ochotę, dlatego z pomocą przychodzi nam... tuńczyk w puszce.

Tuńczyk w puszce jest głównym składnikiem tych kotletów
Tuńczyk w puszce jest głównym składnikiem tych kotletów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.11.2023 10:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tuńczyk w puszce w sosie własnym niezbyt nam pasuje do kotletów. Warto jednak dać mu szansę i wypróbować ów składnik. Wystarczy, że dobrze go odsączysz z nadmiaru zalewy, rozdrobnisz, a na koniec dodasz resztę potrzebnych produktów, które nadadzą mu smaku. Najpierw musisz jednak szybko udać się na zakupy i zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tuńczyk puszki jako składnik kotletów? To da się zrobić!

Przygotuj:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • małą cebulę bardzo drobno pokrojonej,
  • duże jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • łyżkę soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
Tuńczyk w puszce
Tuńczyk w puszce© Flickr

Sposób wykonania:

  1. Odsącz tuńczyka z jego sosu i rozdrobnij w misce. Dodaj natkę pietruszki, bułkę tartą oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie wlej sok z cytryny i wbij jajka. Dobrze wyrób masę dłońmi.
  2. Zacznij formować kotleciki. Na pewno pomoże ci zwilżanie dłoni co jakiś czas. Układaj je obok siebie, na przykład na desce.
  3. Rozgrzej olej na patelni i smaż na nim kotlety z tuńczyka. Z obu stron muszą stać się one rumiane.
  4. Układaj je na talerzu lub półmisku wyłożonym papierem do pieczenia. Dzięki temu odsączysz danie z nadmiaru tłuszczu. Podawaj od razu. Możesz też pozostawić do ostygnięcia, by potem zrobić z nich kanapki.

Z czym podawać takie kotlety? Tak przyrządzony tuńczyk w puszce uwielbia towarzystwo surówki i ziemniaków pieczonych, gotowanych i smażonych. Możesz też dołączyć ryż i grillowane warzywa. Kotlety z tuńczyka sprawdzają się również jako składniki burgerów. Wystarczy, że włożysz je do bułki wraz z warzywami i polejesz sosem.

przepiskotletytuńczyk