Weź tuńczyka w puszce i zrób ekspresowe kotlety. Goście będą się długo oblizywać
Przyznajmy się szczerze - czasem nudzą się nam klasyczne kotlety, które tak często przygotowujemy. Potrzebujemy czegoś zupełnie innego, co całkiem urozmaici nasz obiad. Kotlety jajeczne? Wegańskie? Nie zawsze mamy na nie ochotę, dlatego z pomocą przychodzi nam... tuńczyk w puszce.
11.11.2023 10:59
Tuńczyk w puszce w sosie własnym niezbyt nam pasuje do kotletów. Warto jednak dać mu szansę i wypróbować ów składnik. Wystarczy, że dobrze go odsączysz z nadmiaru zalewy, rozdrobnisz, a na koniec dodasz resztę potrzebnych produktów, które nadadzą mu smaku. Najpierw musisz jednak szybko udać się na zakupy i zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tuńczyk puszki jako składnik kotletów? To da się zrobić!
Przygotuj:
Sposób wykonania:
- Odsącz tuńczyka z jego sosu i rozdrobnij w misce. Dodaj natkę pietruszki, bułkę tartą oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie wlej sok z cytryny i wbij jajka. Dobrze wyrób masę dłońmi.
- Zacznij formować kotleciki. Na pewno pomoże ci zwilżanie dłoni co jakiś czas. Układaj je obok siebie, na przykład na desce.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż na nim kotlety z tuńczyka. Z obu stron muszą stać się one rumiane.
- Układaj je na talerzu lub półmisku wyłożonym papierem do pieczenia. Dzięki temu odsączysz danie z nadmiaru tłuszczu. Podawaj od razu. Możesz też pozostawić do ostygnięcia, by potem zrobić z nich kanapki.
Z czym podawać takie kotlety? Tak przyrządzony tuńczyk w puszce uwielbia towarzystwo surówki i ziemniaków pieczonych, gotowanych i smażonych. Możesz też dołączyć ryż i grillowane warzywa. Kotlety z tuńczyka sprawdzają się również jako składniki burgerów. Wystarczy, że włożysz je do bułki wraz z warzywami i polejesz sosem.