Weź tuńczyka w puszce i zrób ekspresowe kotlety. Goście będą się długo oblizywać

Przyznajmy się szczerze - czasem nudzą się nam klasyczne kotlety, które tak często przygotowujemy. Potrzebujemy czegoś zupełnie innego, co całkiem urozmaici nasz obiad. Kotlety jajeczne? Wegańskie? Nie zawsze mamy na nie ochotę, dlatego z pomocą przychodzi nam... tuńczyk w puszce.

Tuńczyk w puszce jest głównym składnikiem tych kotletówTuńczyk w puszce jest głównym składnikiem tych kotletów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Tuńczyk w puszce w sosie własnym niezbyt nam pasuje do kotletów. Warto jednak dać mu szansę i wypróbować ów składnik. Wystarczy, że dobrze go odsączysz z nadmiaru zalewy, rozdrobnisz, a na koniec dodasz resztę potrzebnych produktów, które nadadzą mu smaku. Najpierw musisz jednak szybko udać się na zakupy i zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skrzydełka teriyaki. Dzięki temu przepisowi na nowo zakochałam się w mięsnych kąskach

Tuńczyk puszki jako składnik kotletów? To da się zrobić!

Przygotuj:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • małą cebulę bardzo drobno pokrojonej,
  • duże jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • łyżkę soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.
Tuńczyk w puszce
Tuńczyk w puszce © Flickr

Sposób wykonania:

  1. Odsącz tuńczyka z jego sosu i rozdrobnij w misce. Dodaj natkę pietruszki, bułkę tartą oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie wlej sok z cytryny i wbij jajka. Dobrze wyrób masę dłońmi.
  2. Zacznij formować kotleciki. Na pewno pomoże ci zwilżanie dłoni co jakiś czas. Układaj je obok siebie, na przykład na desce.
  3. Rozgrzej olej na patelni i smaż na nim kotlety z tuńczyka. Z obu stron muszą stać się one rumiane.
  4. Układaj je na talerzu lub półmisku wyłożonym papierem do pieczenia. Dzięki temu odsączysz danie z nadmiaru tłuszczu. Podawaj od razu. Możesz też pozostawić do ostygnięcia, by potem zrobić z nich kanapki.

Z czym podawać takie kotlety? Tak przyrządzony tuńczyk w puszce uwielbia towarzystwo surówki i ziemniaków pieczonych, gotowanych i smażonych. Możesz też dołączyć ryż i grillowane warzywa. Kotlety z tuńczyka sprawdzają się również jako składniki burgerów. Wystarczy, że włożysz je do bułki wraz z warzywami i polejesz sosem.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯