Zamiast klasyczych nuggetsów robię popcorn z kurczaka. To hit każdej imprezy
Nuggetsy z kurczaka to imprezowy klasyk, który kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Mięsne kąski przygotowuję jednak zupełnie inaczej. Popcorn chicken to hit, który na stałe zagościł w moim domu.
10.11.2023 13:44
Kiedy zbliża się impreza, spotkanie z przyjaciółmi lub po prostu rodzinny wieczór filmowy z przekąskami, ruszam do sklepu po filety z kurczaka. Nuggetsy uwielbiają wszyscy, a podane w formie małych kuleczek pokochają jeszcze bardziej. Przepis jest niesamowicie prosty w przygotowaniu, panierka chrupiąca, mięso soczyste, składniki niedrogie - czy może być lepiej?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Popcorn chicken
Najbardziej chrupiący i stworzony do dzielenia się - wystarczy wsypać do miseczki, postawić obok miseczkę z ulubionym dipem i gotowe. Przepis wziął się z Tajwanu, gdzie tak serwowanego kurczaka można dostać na ulicznych straganach. Ja robię go w wersji przystosowanej do naszych kubków smakowych, bez przesadnej ostrości.
Składniki:
- 3 podwójne filety z kurczaka,
- 1 szklanka maślanki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 2 łyżeczki suszonego czosnku,
- 2 łyżeczki suszonej cebuli,
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka przyprawy curry,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 szklanki płatków kukurydzianych,
- olej do głębokiego smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka kroję w drobną kostkę.
- Maślankę mieszam z przyprawami: czosnkiem, cebulą, pieprzem, curry.
- W mieszance zanurzamy kurczaka i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Można go również przygotować dzień wcześniej i marynować całą noc.
- W trzech miseczkach umieszczam kolejno: mąkę wymieszaną z chili, rozkłócone jajka i zmielone płatki kukurydziane. Obtaczam po kolei kawałki mięsa, odsączając je z maślanki.
- W głębokim rondelku lub frytkownicy rozgrzewam olej i wykładam porcjami opanierowane kąski mięsa.
- Smażę przez ok. 4-6 minut, przewracając co jakiś czas nuggetsy.
- Po usmażeniu odkładam kurczaka na kawałek ręcznika papierowego, aby pochłonął nadmiar tłuszczu.
Mięso smażę partiami — za duża ilość obniża temperaturę, przez co kąski chłoną tłuszcz, zamiast się smażyć. Chicken popcorn serwuje w towarzystwie ulubionego dipu. Świetnie pasuje tutaj klasyczny sos czosnkowy lub ostry pomidorowy.