Zamiast klasyczych nuggetsów robię popcorn z kurczaka. To hit każdej imprezy

Nuggetsy z kurczaka to imprezowy klasyk, który kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Mięsne kąski przygotowuję jednak zupełnie inaczej. Popcorn chicken to hit, który na stałe zagościł w moim domu.

Popcorn chicken - PysznościPopcorn chicken - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | ROMIXIMAGE
Ewa Malinowska

Kiedy zbliża się impreza, spotkanie z przyjaciółmi lub po prostu rodzinny wieczór filmowy z przekąskami, ruszam do sklepu po filety z kurczaka. Nuggetsy uwielbiają wszyscy, a podane w formie małych kuleczek pokochają jeszcze bardziej. Przepis jest niesamowicie prosty w przygotowaniu, panierka chrupiąca, mięso soczyste, składniki niedrogie - czy może być lepiej?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcona przekąska z piekarnika zawróci ci w głowie! Proste składniki, a efekt jak z najlepszej restauracji

Popcorn chicken

Najbardziej chrupiący i stworzony do dzielenia się - wystarczy wsypać do miseczki, postawić obok miseczkę z ulubionym dipem i gotowe. Przepis wziął się z Tajwanu, gdzie tak serwowanego kurczaka można dostać na ulicznych straganach. Ja robię go w wersji przystosowanej do naszych kubków smakowych, bez przesadnej ostrości.

Popcorn chicken - Pyszności
Popcorn chicken - Pyszności © Canva | PeteerS

Składniki:

  • 3 podwójne filety z kurczaka,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli,
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych,
  • olej do głębokiego smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka kroję w drobną kostkę.
  2. Maślankę mieszam z przyprawami: czosnkiem, cebulą, pieprzem, curry.
  3. W mieszance zanurzamy kurczaka i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Można go również przygotować dzień wcześniej i marynować całą noc.
  4. W trzech miseczkach umieszczam kolejno: mąkę wymieszaną z chili, rozkłócone jajka i zmielone płatki kukurydziane. Obtaczam po kolei kawałki mięsa, odsączając je z maślanki.
  5. W głębokim rondelku lub frytkownicy rozgrzewam olej i wykładam porcjami opanierowane kąski mięsa.
  6. Smażę przez ok. 4-6 minut, przewracając co jakiś czas nuggetsy.
  7. Po usmażeniu odkładam kurczaka na kawałek ręcznika papierowego, aby pochłonął nadmiar tłuszczu.

Mięso smażę partiami — za duża ilość obniża temperaturę, przez co kąski chłoną tłuszcz, zamiast się smażyć. Chicken popcorn serwuje w towarzystwie ulubionego dipu. Świetnie pasuje tutaj klasyczny sos czosnkowy lub ostry pomidorowy.

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze