PrzepisPrzekąskiZamiast klasyczych nuggetsów robię popcorn z kurczaka. To hit każdej imprezy

Zamiast klasyczych nuggetsów robię popcorn z kurczaka. To hit każdej imprezy

Popcorn chicken - Pyszności
Popcorn chicken - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | ROMIXIMAGE
10.11.2023 13:44

Nuggetsy z kurczaka to imprezowy klasyk, który kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Mięsne kąski przygotowuję jednak zupełnie inaczej. Popcorn chicken to hit, który na stałe zagościł w moim domu.

Kiedy zbliża się impreza, spotkanie z przyjaciółmi lub po prostu rodzinny wieczór filmowy z przekąskami, ruszam do sklepu po filety z kurczaka. Nuggetsy uwielbiają wszyscy, a podane w formie małych kuleczek pokochają jeszcze bardziej. Przepis jest niesamowicie prosty w przygotowaniu, panierka chrupiąca, mięso soczyste, składniki niedrogie - czy może być lepiej?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Popcorn chicken

Najbardziej chrupiący i stworzony do dzielenia się - wystarczy wsypać do miseczki, postawić obok miseczkę z ulubionym dipem i gotowe. Przepis wziął się z Tajwanu, gdzie tak serwowanego kurczaka można dostać na ulicznych straganach. Ja robię go w wersji przystosowanej do naszych kubków smakowych, bez przesadnej ostrości.

Popcorn chicken - Pyszności
Popcorn chicken - Pyszności© Canva | PeteerS

Składniki:

  • 3 podwójne filety z kurczaka,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli,
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych,
  • olej do głębokiego smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka kroję w drobną kostkę.
  2. Maślankę mieszam z przyprawami: czosnkiem, cebulą, pieprzem, curry.
  3. W mieszance zanurzamy kurczaka i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Można go również przygotować dzień wcześniej i marynować całą noc.
  4. W trzech miseczkach umieszczam kolejno: mąkę wymieszaną z chili, rozkłócone jajka i zmielone płatki kukurydziane. Obtaczam po kolei kawałki mięsa, odsączając je z maślanki.
  5. W głębokim rondelku lub frytkownicy rozgrzewam olej i wykładam porcjami opanierowane kąski mięsa.
  6. Smażę przez ok. 4-6 minut, przewracając co jakiś czas nuggetsy.
  7. Po usmażeniu odkładam kurczaka na kawałek ręcznika papierowego, aby pochłonął nadmiar tłuszczu.

Mięso smażę partiami — za duża ilość obniża temperaturę, przez co kąski chłoną tłuszcz, zamiast się smażyć. Chicken popcorn serwuje w towarzystwie ulubionego dipu. Świetnie pasuje tutaj klasyczny sos czosnkowy lub ostry pomidorowy.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także