InspiracjeTą panierką zachwycają się kucharze. Nie potrzebujesz mąki i bułki tartej

Tą panierką zachwycają się kucharze. Nie potrzebujesz mąki i bułki tartej

Panierka chrupiąca jak nigdy. Użyj tajnego składnika
Panierka chrupiąca jak nigdy. Użyj tajnego składnika
Źródło zdjęć: © canva.com

25.10.2023 14:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Puszysta, chrupiąca, nadająca mięsu absolutnie wyjątkowej konsystencji. Taka jest panierka, którą za moment ci przedstawimy. Ciekawostka: nie powstaje ona z bułki tartej, lecz jednego z najzdrowszych produktów na świecie. Tego nie możesz przegapić!

Jedliśmy kotlety schabowe na tyle dużo razy, żebyśmy śmiało mogli powiedzieć, że w tej potrawie olbrzymią rolę odgrywa panierka. Osobiście uważamy, że im bardziej jest chrupiąca, tym lepiej. A żeby osiągnąć efekt taki efekt, proponujemy — zamiast mąki i bułki tartej — użyć... płatków owsianych. Szaleństwo? Być może, ale tylko do momentu, w którym nie spróbujesz pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak to zrobić?

Na pewno nie zdziwi cię fakt, że użycie płatków owsianych jako panierki do kotletów jest banalnie proste. Schabowe to tylko jeden z wielu przykładów. Owies doskonale pokryje również filety z kurczaka, nuggetsy czy rybę. Spróbuj, a sam się przekonasz.

Panierka z płatków owsianych może powstać na dwa różne sposoby. Niektórzy używają całych płatków, dzięki czemu zyskują ciekawą chrupkość i imponująco wyglądające kotlety. Inni wolą zmielić wcześniej płatki w blenderze i postawić na delikatność. Oczywiście przed obtoczeniem w płatkach kotletów, trzeba je najpierw zanurzyć w roztrzepanym jajku.

Panierka z płatków owsianych to strzał w dziesiątkę
Panierka z płatków owsianych to strzał w dziesiątkę© canva.com

Inne pomysły na panierkę do kotleta

Zastąpienie klasycznych składników panierki — mąki i bułki tartej — stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Takie wariacje mają miejsce w restauracjach, hotelach, ale także domach polskich gospodyń. Niektórzy używają do tego mielonych orzechów włoskich, inni — niespecjalnie zdrowych, śniadaniowych płatków kukurydzianych. To wszystko ciekawe pomysły, ale nie jedyne. Czego jeszcze można użyć jako panierki?

  1. Siemię lniane. Ten ultrazdrowy składnik będzie pasował w sam raz do kurczaka czy schabu.
  2. Sezam. Ziarna sezamu dość szybko się przypalają, dlatego smażąc kotlety ze stworzoną z nich panierką, musisz być bardzo uważny. Niektórzy mieszają sezam z bułką tartą. To też dobry sposób!
  3. Parmezan. Coś dla fanów serów, ciekawych doznań kulinarnych i mocnego smaku umami. Tarty parmezan nie zda jednak egzaminu samodzielnie i musisz go połączyć z innym składnikiem panierki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także