Tą panierką zachwycają się kucharze. Nie potrzebujesz mąki i bułki tartej

Puszysta, chrupiąca, nadająca mięsu absolutnie wyjątkowej konsystencji. Taka jest panierka, którą za moment ci przedstawimy. Ciekawostka: nie powstaje ona z bułki tartej, lecz jednego z najzdrowszych produktów na świecie. Tego nie możesz przegapić!

Panierka chrupiąca jak nigdy. Użyj tajnego składnikaPanierka chrupiąca jak nigdy. Użyj tajnego składnika
Źródło zdjęć: © canva.com

Jedliśmy kotlety schabowe na tyle dużo razy, żebyśmy śmiało mogli powiedzieć, że w tej potrawie olbrzymią rolę odgrywa panierka. Osobiście uważamy, że im bardziej jest chrupiąca, tym lepiej. A żeby osiągnąć efekt taki efekt, proponujemy — zamiast mąki i bułki tartej — użyć... płatków owsianych. Szaleństwo? Być może, ale tylko do momentu, w którym nie spróbujesz pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na jesienny deser? Zrób nasze jabłuszka, a nie pożałujesz

Jak to zrobić?

Na pewno nie zdziwi cię fakt, że użycie płatków owsianych jako panierki do kotletów jest banalnie proste. Schabowe to tylko jeden z wielu przykładów. Owies doskonale pokryje również filety z kurczaka, nuggetsy czy rybę. Spróbuj, a sam się przekonasz.

Panierka z płatków owsianych może powstać na dwa różne sposoby. Niektórzy używają całych płatków, dzięki czemu zyskują ciekawą chrupkość i imponująco wyglądające kotlety. Inni wolą zmielić wcześniej płatki w blenderze i postawić na delikatność. Oczywiście przed obtoczeniem w płatkach kotletów, trzeba je najpierw zanurzyć w roztrzepanym jajku.

Panierka z płatków owsianych to strzał w dziesiątkę
Panierka z płatków owsianych to strzał w dziesiątkę © canva.com

Inne pomysły na panierkę do kotleta

Zastąpienie klasycznych składników panierki — mąki i bułki tartej — stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Takie wariacje mają miejsce w restauracjach, hotelach, ale także domach polskich gospodyń. Niektórzy używają do tego mielonych orzechów włoskich, inni — niespecjalnie zdrowych, śniadaniowych płatków kukurydzianych. To wszystko ciekawe pomysły, ale nie jedyne. Czego jeszcze można użyć jako panierki?

  1. Siemię lniane. Ten ultrazdrowy składnik będzie pasował w sam raz do kurczaka czy schabu.
  2. Sezam. Ziarna sezamu dość szybko się przypalają, dlatego smażąc kotlety ze stworzoną z nich panierką, musisz być bardzo uważny. Niektórzy mieszają sezam z bułką tartą. To też dobry sposób!
  3. Parmezan. Coś dla fanów serów, ciekawych doznań kulinarnych i mocnego smaku umami. Tarty parmezan nie zda jednak egzaminu samodzielnie i musisz go połączyć z innym składnikiem panierki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji