Tą panierką zachwycają się kucharze. Nie potrzebujesz mąki i bułki tartej
Puszysta, chrupiąca, nadająca mięsu absolutnie wyjątkowej konsystencji. Taka jest panierka, którą za moment ci przedstawimy. Ciekawostka: nie powstaje ona z bułki tartej, lecz jednego z najzdrowszych produktów na świecie. Tego nie możesz przegapić!
Jedliśmy kotlety schabowe na tyle dużo razy, żebyśmy śmiało mogli powiedzieć, że w tej potrawie olbrzymią rolę odgrywa panierka. Osobiście uważamy, że im bardziej jest chrupiąca, tym lepiej. A żeby osiągnąć efekt taki efekt, proponujemy — zamiast mąki i bułki tartej — użyć... płatków owsianych. Szaleństwo? Być może, ale tylko do momentu, w którym nie spróbujesz pierwszego kęsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami z grilla
Jak to zrobić?
Na pewno nie zdziwi cię fakt, że użycie płatków owsianych jako panierki do kotletów jest banalnie proste. Schabowe to tylko jeden z wielu przykładów. Owies doskonale pokryje również filety z kurczaka, nuggetsy czy rybę. Spróbuj, a sam się przekonasz.
Panierka z płatków owsianych może powstać na dwa różne sposoby. Niektórzy używają całych płatków, dzięki czemu zyskują ciekawą chrupkość i imponująco wyglądające kotlety. Inni wolą zmielić wcześniej płatki w blenderze i postawić na delikatność. Oczywiście przed obtoczeniem w płatkach kotletów, trzeba je najpierw zanurzyć w roztrzepanym jajku.
Inne pomysły na panierkę do kotleta
Zastąpienie klasycznych składników panierki — mąki i bułki tartej — stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Takie wariacje mają miejsce w restauracjach, hotelach, ale także domach polskich gospodyń. Niektórzy używają do tego mielonych orzechów włoskich, inni — niespecjalnie zdrowych, śniadaniowych płatków kukurydzianych. To wszystko ciekawe pomysły, ale nie jedyne. Czego jeszcze można użyć jako panierki?
- Siemię lniane. Ten ultrazdrowy składnik będzie pasował w sam raz do kurczaka czy schabu.
- Sezam. Ziarna sezamu dość szybko się przypalają, dlatego smażąc kotlety ze stworzoną z nich panierką, musisz być bardzo uważny. Niektórzy mieszają sezam z bułką tartą. To też dobry sposób!
- Parmezan. Coś dla fanów serów, ciekawych doznań kulinarnych i mocnego smaku umami. Tarty parmezan nie zda jednak egzaminu samodzielnie i musisz go połączyć z innym składnikiem panierki.