PrzepisDeseryWyciągam z lodówki serek i 3 składniki. Robię z nich deser puszysty jak chmurka

Wyciągam z lodówki serek i 3 składniki. Robię z nich deser puszysty jak chmurka

Ptasie mleczko
Ptasie mleczko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
24.10.2023 15:34, aktualizacja: 24.10.2023 18:25

Ptasie mleczko to rozpływające się w ustach pianki, którym mało kto potrafi się oprzeć. Na rynku jest już od wielu lat, a w latach 30. XX wieku Jan Wedel zarejestrował nazwę, z której słyną do dziś. Takie ptasie mleczko w nieco odchudzonej wersji możemy przygotować sobie w domu. Podstawą przepisu jest serek typu skyr, który kupisz w niemalże każdym sklepie spożywczym.

Ptasie mleczko od wielu lat robi furorę w polskich domach, czekoladki te znają wszystkie pokolenia. Zajadali się nimi nasi dziadkowie i rodzice, sięgamy po nie my i nasze dzieci. Nazwa brzmi bajkowo i fantazyjnie, a to tylko zwyczajne pianki z czekoladą. Ta prostota sprawia, że nie potrafimy się im oprzeć. Nie musimy też kupować ich w sklepie, gdyż z łatwością sami przygotujemy taki deser. Wystarczy użyć śmietanki 30 proc., ale dobrym pomysłem jest lekkie odchudzenie słodyczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nazwa "ptasie mleczko" funkcjonuje już od roku 1936, kiedy to Jan Wedel zainspirowany podróżą do Francji wymyślił lekkie pianki otulone czekoladą. Podobno tam zadał sobie pytanie: "Co może przynieść większe szczęście mężczyźnie, który już ma wszystko?" Odpowiedź brzmiała: "Może tylko mleko dla ptaków".

Ptasie mleczko z czterech składników - przepis

Składniki:

  • 1 kubeczek skyru naturalnego (150 g),
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka żelatyny + 2 łyżki wody,
  • aromat waniliowy.
Ptasie mleczko
Ptasie mleczko© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i dokładnie wymieszaj. Miksturę odstaw do wystygnięcia.
  2. Ubij skyr z cukrem. Masa powinna stać się puszysta. Po chwili dodaj aromat waniliowy, a na koniec ostudzoną żelatynę. Mieszaj do momentu, w którym wszystkie składniki dobrze się połączą.
  3. Masę włóż do pojemnika lub wyłóż na blaszkę i wstaw do lodówki, by zgęstniała.
  4. W międzyczasie zacznij przygotowywać polewę z gorzkiej czekolady. Po prostu rozpuść ją w misce, w kąpieli wodnej.
  5. Sprawdź, czy masa na ptasie mleczko dobrze stężała. Jeśli tak, pokrój ją na prostokąciki, a każdy z nich polej przygotowaną wcześnie polewą. Na końcu włóż je do lodówki, by czekolada dobrze zastygła.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także