WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Wyciągam z lodówki serek i 3 składniki. Robię z nich deser puszysty jak chmurka

Ptasie mleczko to rozpływające się w ustach pianki, którym mało kto potrafi się oprzeć. Na rynku jest już od wielu lat, a w latach 30. XX wieku Jan Wedel zarejestrował nazwę, z której słyną do dziś. Takie ptasie mleczko w nieco odchudzonej wersji możemy przygotować sobie w domu. Podstawą przepisu jest serek typu skyr, który kupisz w niemalże każdym sklepie spożywczym.

Ptasie mleczkoPtasie mleczko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ptasie mleczko od wielu lat robi furorę w polskich domach, czekoladki te znają wszystkie pokolenia. Zajadali się nimi nasi dziadkowie i rodzice, sięgamy po nie my i nasze dzieci. Nazwa brzmi bajkowo i fantazyjnie, a to tylko zwyczajne pianki z czekoladą. Ta prostota sprawia, że nie potrafimy się im oprzeć. Nie musimy też kupować ich w sklepie, gdyż z łatwością sami przygotujemy taki deser. Wystarczy użyć śmietanki 30 proc., ale dobrym pomysłem jest lekkie odchudzenie słodyczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie dwukolorowe ciasto. Potrzebujesz tylko patelni, a zrobisz wrażenie

Nazwa "ptasie mleczko" funkcjonuje już od roku 1936, kiedy to Jan Wedel zainspirowany podróżą do Francji wymyślił lekkie pianki otulone czekoladą. Podobno tam zadał sobie pytanie: "Co może przynieść większe szczęście mężczyźnie, który już ma wszystko?" Odpowiedź brzmiała: "Może tylko mleko dla ptaków".

Ptasie mleczko z czterech składników - przepis

Składniki:

  • 1 kubeczek skyru naturalnego (150 g),
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka żelatyny + 2 łyżki wody,
  • aromat waniliowy.
Ptasie mleczko
Ptasie mleczko © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. W gorącej wodzie rozpuść żelatynę i dokładnie wymieszaj. Miksturę odstaw do wystygnięcia.
  2. Ubij skyr z cukrem. Masa powinna stać się puszysta. Po chwili dodaj aromat waniliowy, a na koniec ostudzoną żelatynę. Mieszaj do momentu, w którym wszystkie składniki dobrze się połączą.
  3. Masę włóż do pojemnika lub wyłóż na blaszkę i wstaw do lodówki, by zgęstniała.
  4. W międzyczasie zacznij przygotowywać polewę z gorzkiej czekolady. Po prostu rozpuść ją w misce, w kąpieli wodnej.
  5. Sprawdź, czy masa na ptasie mleczko dobrze stężała. Jeśli tak, pokrój ją na prostokąciki, a każdy z nich polej przygotowaną wcześnie polewą. Na końcu włóż je do lodówki, by czekolada dobrze zastygła.
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji