Te ryby omijaj szerokim łukiem. Chłoną toksyny jak gąbka

Trudno jest sobie wyobrazić bez nich nie tylko piątkowy obiad, ale i wiele innych okazji, kiedy to lubimy je jeść. Pomimo tego, że są bogatym źródłem cennych składników odżywczych, to zdarzają się i niezdrowe ryby, które chłoną toksyny jak gąbka. Których gatunków należy unikać?

ObrazekNiezdrowe ryby - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Niezdrowe ryby - ich nie należy spożywać!

Odwiedzając osiedlowy sklep rybny lub jeden z popularnych supermarketów, do wyboru mamy wiele różnorodnych gatunków ryb. Są ryby oceaniczne, morskie, czy słodkowodne. Pomimo tego, że wyglądają na świeże, to rzeczywistość wydaje się nieco brutalna. Dlaczego? Niezależnie od tego, czy są świeże, czy mrożone, to niektóre z nich zawierają szkodliwe toksyny, które źle wpływają na nasze zdrowie.

Obrazek
Ryby w sklepie - Pyszności; Foto Canva.com

Które gatunki to niezdrowe ryby? Lista może Cię zaskoczyć:

  • panga - to bez wątpienia jedna z najchętniej kupowanych ryb w ostatnich latach; wyróżnia się konkurencyjną ceną i dużą ilością szkodliwych drobnoustrojów, antybiotyków i hormonów wzrostu; tej ryby z wietnamskich hodowli nie warto spożywać;
  • łosoś hodowlany - chętnie kupujemy łososia do wielu popularnych dań; okazuje się jednak, że jego hodowlana wersja może szkodzić, za sprawą pestycydów i dioksyn; zdecydowanie lepiej jest wybrać dziką wersję łososia, którego cena jest nieco wyższa, a i kolor mięsa nieco inny;
  • gardłosz atlantycki - to oceaniczna ryba, charakteryzująca się delikatnym mięsem; w związku z tym, że jest to stworzenie, które może przeżyć nawet 150 lat, to w jego wnętrzach przez te lata może kumulować się duża ilość szkodliwych toksyn, takich jak rtęć, cynk, czy ołów;
  • tuńczyk - to ryba, którą najchętniej dodajemy do makaronu lub sałatek; pomimo tego że jest popularny, to kumuluje w sobie dość dużą ilość metali ciężkich, w tym rtęci;
  • ryba maślana - ten gatunek zawiera w sobie nawet 90 proc. estrów parafiny, których organizm ludzki nie jest w stanie przyswoić;
  • tilapia - do Polski najczęściej trafia gatunek z hodowli, który zawiera w sobie hormony, antybiotyki, metale ciężkie i pestycydy;
  • dorsz - pomimo, że należy do kategorii popularnych ryb, to jego częste spożycie może być szkodliwe; a wszystko za sprawą dioksyn, furanów i PCB.

Które gatunki ryb są najzdrowsze?

Skoro poznaliśmy już niezdrowe ryby, to warto jest poznać listę tych najzdrowszych, które możemy spożywać bez żadnych obaw. Pełną wartości odżywczych rybą na pewno jest słodkowodny pstrąg, zawierający kwasy omega-3. Polecaną rybą jest również makrela, z tym że wersja nie poddana wędzeniu. Podobnie, jak pstrąg zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, a także witaminy A, D i z grupy B oraz fosfor i magnez. Warto jest sięgać również po liczne gatunki ryb morskich, takich jak na przykład flądra, czy świeże śledzie.

Szukasz inspiracji na proste i szybkie słodkości? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na chrupiące ciastka z jabłkami z cynamonową posypką:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej