Sałatka imprezowa Kwiaty Bzu - hit każdego przyjęcia

Sałatka imprezowa Kwiat Bzu jest prosta, pyszna i sycąca. Dzięki odpowiedniej dekoracji prezentuje się znakomicie na stole i sprawdzi się podczas różnych okazji: imprez w gronie najbliższych, urodzinach czy chrzcinach. Jej przygotowanie jest naprawdę proste- krok po kroku pokażemy Ci, jak ją zrobić.

Obrazek
Ewa

Sałatka gyros, jarzynowa czy z zupek chińskich- te imprezowe klasyki znają już chyba wszyscy. Jeśli chcesz się wyróżnić i podać coś, czego większość gości jeszcze nie jadła, to sałatka Kwiaty Bzu jest zdecydowanie dla Ciebie. Warstwowa sałatka z kurczakiem, pieczarkami i korniszonami przypadnie do gustu wszystkim Twoim gościom.

Zobacz cały przepis na naszym kanale YouTube:

Sałatka imprezowa Kwiaty Bzu- składniki

Filet z kurczaka

300 g pieczarek

1 cebula

puszka kukurydzy

5-6 ogórków korniszonych

4 jajka

2 łyżeczki soku z buraka

majonez

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

gałązka pietruszki

Przepis na warstwową sałatkę z kurczakiem

Pierś z kurczaka pokrój w kawałki i przypraw. Możesz użyć gotowej mieszanki do kurczaka lub skomponować ją samodzielnie: słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, tymianek...postaw na swoje ulubione przyprawy. Następnie rozgrzej olej na patelni i podsmaż przygotowanego kurczaka.

Obrazek
Smażony kurczak- Pyszności

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż się zarumieni. Następnie dodaj do niej umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy stracą swoją objętość i zbrązowieją na patelni dopraw całość solą oraz pieprzem.

Obrazek
Smażone pieczarki- Pyszności

Jajka ugotuj na twardo i podziel na dwie miseczki: do jednej dodaj żółtka, do drugiej białka. Zetrzyj je na tarce. Białka dodatkowo rozdziel na dwie miseczki i do jednej dodaj sok z buraka, który zabarwi wiórki białka.

Obrazek

Przygotuj dużą, przezroczystą miskę. Na dno wsyp kurczaka i przykryj go warstwą majonezu. Jeśli chcesz, aby sałatka była nieco lżejsza, to majonez możesz wymieszać z jogurtem naturalnym. Następnie dodaj warstwę z kukurydzy z puszki (pamiętaj o odsączeniu zalewy).

Obrazek
Sałatka warstwowa- Pyszności

Kolejne warstwy to pieczarki przesmażone z cebulką i pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, które możesz użyć zamiennie z ogórkami kiszonymi. Następnie dodaj starte żółtka.

Obrazek
Sałatka imprezowa Kwiaty Bzu- Pyszności

Na koniec rozprowadź warstwę majonezu. Z natki pietruszki oraz białek i białek z sokiem z buraka stwórz kwiatową dekorację sałatki. Wstaw do lodówki na godzinę, żeby smaki się "przegryzły".

Smacznego!

Obrazek
Sałatka imprezowa Kwiaty Bzu- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu