Sałatka imprezowa Kwiaty Bzu - hit każdego przyjęcia
Sałatka imprezowa Kwiat Bzu jest prosta, pyszna i sycąca. Dzięki odpowiedniej dekoracji prezentuje się znakomicie na stole i sprawdzi się podczas różnych okazji: imprez w gronie najbliższych, urodzinach czy chrzcinach. Jej przygotowanie jest naprawdę proste- krok po kroku pokażemy Ci, jak ją zrobić.
27.07.2022 | aktual.: 15.09.2023 15:48
Sałatka gyros, jarzynowa czy z zupek chińskich- te imprezowe klasyki znają już chyba wszyscy. Jeśli chcesz się wyróżnić i podać coś, czego większość gości jeszcze nie jadła, to sałatka Kwiaty Bzu jest zdecydowanie dla Ciebie. Warstwowa sałatka z kurczakiem, pieczarkami i korniszonami przypadnie do gustu wszystkim Twoim gościom.
Zobacz cały przepis na naszym kanale YouTube:
Sałatka imprezowa Kwiaty Bzu- składniki
Filet z kurczaka
300 g pieczarek
1 cebula
puszka kukurydzy
5-6 ogórków korniszonych
4 jajka
2 łyżeczki soku z buraka
majonez
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
gałązka pietruszki
Przepis na warstwową sałatkę z kurczakiem
Pierś z kurczaka pokrój w kawałki i przypraw. Możesz użyć gotowej mieszanki do kurczaka lub skomponować ją samodzielnie: słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie, tymianek...postaw na swoje ulubione przyprawy. Następnie rozgrzej olej na patelni i podsmaż przygotowanego kurczaka.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż się zarumieni. Następnie dodaj do niej umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy stracą swoją objętość i zbrązowieją na patelni dopraw całość solą oraz pieprzem.
Jajka ugotuj na twardo i podziel na dwie miseczki: do jednej dodaj żółtka, do drugiej białka. Zetrzyj je na tarce. Białka dodatkowo rozdziel na dwie miseczki i do jednej dodaj sok z buraka, który zabarwi wiórki białka.
Przygotuj dużą, przezroczystą miskę. Na dno wsyp kurczaka i przykryj go warstwą majonezu. Jeśli chcesz, aby sałatka była nieco lżejsza, to majonez możesz wymieszać z jogurtem naturalnym. Następnie dodaj warstwę z kukurydzy z puszki (pamiętaj o odsączeniu zalewy).
Kolejne warstwy to pieczarki przesmażone z cebulką i pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, które możesz użyć zamiennie z ogórkami kiszonymi. Następnie dodaj starte żółtka.
Na koniec rozprowadź warstwę majonezu. Z natki pietruszki oraz białek i białek z sokiem z buraka stwórz kwiatową dekorację sałatki. Wstaw do lodówki na godzinę, żeby smaki się "przegryzły".
Smacznego!