PrzepisSzybkie ciastoCiasto pleśniak to deser, który udaje się za każdym razem. Łączy w sobie trzy pyszne smaki

Ciasto pleśniak to deser, który udaje się za każdym razem. Łączy w sobie trzy pyszne smaki

Pleśniak
Pleśniak
Źródło zdjęć: © materialy prywatne
17.01.2024 11:49

Pleśniak to ciasto, które wychodzi za każdym razem. Nie trzeba obawiać się, że coś nie wyrośnie, masa nie stężeje lub rozpłynie się po wyjęciu z piekarnika. Trzy pyszne warstwy to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Chociaż uwielbiam kulinarne eksperymenty, to bardzo chętnie wracam też do ciast, które znam z rodzinnego domu. Jednym z deserów, które kojarzą mi się z dzieciństwem, jest pleśniak, zwany również skubańcem. W starym zeszycie babci obok przepisy widniał dopisek "zawsze wychodzi". I to całkowita prawda, bo nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby ciasto wyszło niesmaczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pleśniak

Pleśniak to proste ciasto, które ma magiczne właściwości - z blaszki znika tak szybko, że można się nawet nie zorientować. Uwielbiam połączenie kruchego spodu, delikatnie cierpkich porzeczek i słodkiej pianki bezowej. Wychodzi za każdym razem, to ciasto zdecydowanie odporne na niewprawione ręce amatorów.

Pleśniak
Pleśniak© materiały prywatne

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 420 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 żółtka,
  • 1 słoik konfitury, na przykład porzeczkowej.

Beza:

  • 4 białka,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. Zimne masło kroję w mniejsze kawałki. Zagniatam wraz z mąką pszenną.
  2. Dodaję cukier puder, sól, proszek do pieczenia oraz żółtka i zagniatam, aż powstaje gładkie ciasto.
  3. Dzielę ciasto na trzy części. Z 2/3 robię jedną kulę, z 1/3 drugą i wstawiam do lodówki.
  4. Białka ubijam na sztywno, dosypując pod koniec stopniowo cukier oraz skrobię ziemniaczaną.
  5. Z większej kulki odrywam kawałki ciasta i wylepiam nimi blaszkę o wymiarach 25x30 cm.
  6. Rozsmarowuję na cieście konfiturę. Sprawdzi się tutaj dżem porzeczkowy, wiśniowy, powidła śliwkowe lub jabłkowe.
  7. Na owocach rozprowadzam ubitą pianę z białek.
  8. Pozostałą 1/3 część ciasta ścieram na tarce i posypuję tym pianę z białek.
  9. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez ok. 40-45 minut, aż ciasto się zarumieni.

Po wyjęciu z piekarnika odstawiam ciasto do wystudzenia, a następnie kroję na kawałki. Deser można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także