WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Ciasto pleśniak to deser, który udaje się za każdym razem. Łączy w sobie trzy pyszne smaki

Pleśniak to ciasto, które wychodzi za każdym razem. Nie trzeba obawiać się, że coś nie wyrośnie, masa nie stężeje lub rozpłynie się po wyjęciu z piekarnika. Trzy pyszne warstwy to prawdziwa uczta dla podniebienia.

PleśniakPleśniak
Źródło zdjęć: © materialy prywatne
Ewa Malinowska

Chociaż uwielbiam kulinarne eksperymenty, to bardzo chętnie wracam też do ciast, które znam z rodzinnego domu. Jednym z deserów, które kojarzą mi się z dzieciństwem, jest pleśniak, zwany również skubańcem. W starym zeszycie babci obok przepisy widniał dopisek "zawsze wychodzi". I to całkowita prawda, bo nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby ciasto wyszło niesmaczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowy tort sałatkowy jest niezawodny. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy proszą o dokładkę

Pleśniak

Pleśniak to proste ciasto, które ma magiczne właściwości - z blaszki znika tak szybko, że można się nawet nie zorientować. Uwielbiam połączenie kruchego spodu, delikatnie cierpkich porzeczek i słodkiej pianki bezowej. Wychodzi za każdym razem, to ciasto zdecydowanie odporne na niewprawione ręce amatorów.

Pleśniak
Pleśniak © materiały prywatne

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 420 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 żółtka,
  • 1 słoik konfitury, na przykład porzeczkowej.

Beza:

  • 4 białka,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. Zimne masło kroję w mniejsze kawałki. Zagniatam wraz z mąką pszenną.
  2. Dodaję cukier puder, sól, proszek do pieczenia oraz żółtka i zagniatam, aż powstaje gładkie ciasto.
  3. Dzielę ciasto na trzy części. Z 2/3 robię jedną kulę, z 1/3 drugą i wstawiam do lodówki.
  4. Białka ubijam na sztywno, dosypując pod koniec stopniowo cukier oraz skrobię ziemniaczaną.
  5. Z większej kulki odrywam kawałki ciasta i wylepiam nimi blaszkę o wymiarach 25x30 cm.
  6. Rozsmarowuję na cieście konfiturę. Sprawdzi się tutaj dżem porzeczkowy, wiśniowy, powidła śliwkowe lub jabłkowe.
  7. Na owocach rozprowadzam ubitą pianę z białek.
  8. Pozostałą 1/3 część ciasta ścieram na tarce i posypuję tym pianę z białek.
  9. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez ok. 40-45 minut, aż ciasto się zarumieni.

Po wyjęciu z piekarnika odstawiam ciasto do wystudzenia, a następnie kroję na kawałki. Deser można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji