Ciasto pleśniak to deser, który udaje się za każdym razem. Łączy w sobie trzy pyszne smaki
Pleśniak to ciasto, które wychodzi za każdym razem. Nie trzeba obawiać się, że coś nie wyrośnie, masa nie stężeje lub rozpłynie się po wyjęciu z piekarnika. Trzy pyszne warstwy to prawdziwa uczta dla podniebienia.
17.01.2024 11:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż uwielbiam kulinarne eksperymenty, to bardzo chętnie wracam też do ciast, które znam z rodzinnego domu. Jednym z deserów, które kojarzą mi się z dzieciństwem, jest pleśniak, zwany również skubańcem. W starym zeszycie babci obok przepisy widniał dopisek "zawsze wychodzi". I to całkowita prawda, bo nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby ciasto wyszło niesmaczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pleśniak
Pleśniak to proste ciasto, które ma magiczne właściwości - z blaszki znika tak szybko, że można się nawet nie zorientować. Uwielbiam połączenie kruchego spodu, delikatnie cierpkich porzeczek i słodkiej pianki bezowej. Wychodzi za każdym razem, to ciasto zdecydowanie odporne na niewprawione ręce amatorów.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 420 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 żółtka,
- 1 słoik konfitury, na przykład porzeczkowej.
Beza:
- 4 białka,
- 200 g cukru,
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Zimne masło kroję w mniejsze kawałki. Zagniatam wraz z mąką pszenną.
- Dodaję cukier puder, sól, proszek do pieczenia oraz żółtka i zagniatam, aż powstaje gładkie ciasto.
- Dzielę ciasto na trzy części. Z 2/3 robię jedną kulę, z 1/3 drugą i wstawiam do lodówki.
- Białka ubijam na sztywno, dosypując pod koniec stopniowo cukier oraz skrobię ziemniaczaną.
- Z większej kulki odrywam kawałki ciasta i wylepiam nimi blaszkę o wymiarach 25x30 cm.
- Rozsmarowuję na cieście konfiturę. Sprawdzi się tutaj dżem porzeczkowy, wiśniowy, powidła śliwkowe lub jabłkowe.
- Na owocach rozprowadzam ubitą pianę z białek.
- Pozostałą 1/3 część ciasta ścieram na tarce i posypuję tym pianę z białek.
- Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez ok. 40-45 minut, aż ciasto się zarumieni.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiam ciasto do wystudzenia, a następnie kroję na kawałki. Deser można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!