Kiedy ciocia serwuje sałatkę z brokułem, wszyscy chwytają za widelce. W sekundę talerze są wymiecione do czysta

Sałatka z brokułem to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu lub kolacji. Jest łatwa do przygotowania i idealna dla osób, które szukają lekkich i odżywczych potraw. Nasza rodzina ją uwielbia.

Sałatka z brokułami i serem feta (fot. screen z kanału Damian kuchnia od kuchni)Sałatka z brokułami i serem feta (fot. screen z kanału Damian kuchnia od kuchni)
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Każda rodzina ma swoje kulinarne skarby, a w naszej to zdecydowanie sałatka z brokułem i fetą, którą nasza ciocia serwuje na każdym większym spotkaniu rodzinnym. To danie, które nie tylko rozpala kubki smakowe, ale i łączy pokolenia przy wspólnym stole. Przygotowanie tego przysmaku jest dziecinnie proste, a smak... nie do opisania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pulpety na ryżu. Zaskocz rodzinę ciekawym obiadem

Sałatka z brokułem to połączenie kilku pysznych i zdrowych składników.

  • Brokuły to bogate źródło witamin i minerałów, w tym witaminy C, K, kwasu foliowego i błonnika.
  • Feta to ser o wyrazistym smaku, który zawiera wapń, białko i potas.
  • Pomidorki cherry to doskonałe źródło likopenu, który ma właściwości przeciwutleniające.

Przepis na sałatkę z brokułem i serem feta

Składniki:

  • 2 świeże brokuły,
  • Pomidory cherry,
  • 200 g sera fety,
  • Ocet balsamiczny.

Sos:

  • 380 g jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 0.5 łyżeczki soli,
  • 0.5 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • pieprz,
  • 3 ząbki czosnku,
  • oliwa.

Przygotowanie:

  1. Brokuły podzielić na różyczki i zblanszować we wrzącej wodzie lub na parze przez ok. 5 minut.
  2. Fetę pokroić w kostkę.
  3. Pomidory cherry umyć i pokroić na połówki.
  4. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  5. W misce wymieszać brokuły, fetę, pomidory i czosnek.
  6. Dodać sos winegret, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
  7. Dokładnie wymieszać.

Ta sałatka to prawdziwa uczta dla zmysłów. Świeżość brokułów, wyrazistość sera fety i aromatyczny sos sprawiają, że to danie staje się niezapomniane. Dodatkowo jest łatwa do przygotowania i zachwyci każdego smakosza.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"