PrzepisCiastaJuż nie kupuję ptasiego mleczka. Robię sama i jest o wiele smaczniejsze

Już nie kupuję ptasiego mleczka. Robię sama i jest o wiele smaczniejsze

Ptasie Mleczko to jeden z najpopularniejszych polskich przysmaków. Zamiast kupować kolejne pudełko słodkości, piekę proste i pyszne ciasto z puszystą pianką. Świetnie sprawdza się na urodzinach, imprezach czy rodzinnych świętach.

Ciasto Ptasie Mleczko - Pyszności
Ciasto Ptasie Mleczko - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube

21.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 13:12

Pianka mleczna o delikatnej, puszystej konsystencji, przypominającej chmurkę na biszkoptowym spodzie z dodatkiem lśniącej, czekoladowej polewy to przepis na deser idealny. Każdy kęs smakuje jak deser z raju, a przygotowanie jest naprawdę proste.

Smak śmietanki przełamuje cytrynowa nuta, która dodaje całemu deserowi lekkości. To ciasto kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Całość przygotowuje się bez użycia piekarnika, o szczególnie ważne w okresie przedświątecznych przygotowań, kiedy to jest on cały czas "na chodzie" ze względu na pieczone mięsa i inne dania. Warto zabrać się za przygotowanie dzień wcześniej, aby ciasto porządnie schłodziło się w lodówce, a składniki masy związały w puszystą chmurkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ptasie mleczko

Składniki:

  • 1/2 litra śmietany 30 proc.,
  • 5 białek,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1/2 cytryny,
  • 8 łyżeczek żelatyny,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • okrągłe biszkopty.

Składniki na polewę lustrzaną:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki śmietany 30 proc.,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1 łyżka żelatyny.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od polewy. Śmietankę zagotuj z 1/3 szklanki wody, dodaj cukier. Gdy się zagotuje, dodaj żelatynę, kakao i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
  2. Formę o średnicy 23 cm wyłóż biszkoptami.
  3. Żelatynę na ciasto zalej paroma łyżkami gorącej wody i wymieszaj. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  4. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Śmietanę ubij z dodatkiem cukrów.
  5. Do śmietany dolej płynną żelatynę, cały czas miksując. Połącz z pianą z białek.
  6. Do masy dodaj przeciśnięty przez sitko sok z cytryny i zmiksuj.
  7. Biszkopty posmaruj przestudzoną polewą i wyłóż na nie puszystą masę.
  8. Na wierzchu rozprowadź pozostałą część polewy.
  9. Wstaw całość do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc.

Ten przepis to hit w moim domu. Proste w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników i na dodatek pyszne - ciasto po prostu idealne.

Ptasie mleczko lustrzane. Przepis na prawdziwe domowe ptasie mleczko

Wybrane dla Ciebie