Już nie kupuję ptasiego mleczka. Robię sama i jest o wiele smaczniejsze
Ptasie Mleczko to jeden z najpopularniejszych polskich przysmaków. Zamiast kupować kolejne pudełko słodkości, piekę proste i pyszne ciasto z puszystą pianką. Świetnie sprawdza się na urodzinach, imprezach czy rodzinnych świętach.
21.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 13:12
Pianka mleczna o delikatnej, puszystej konsystencji, przypominającej chmurkę na biszkoptowym spodzie z dodatkiem lśniącej, czekoladowej polewy to przepis na deser idealny. Każdy kęs smakuje jak deser z raju, a przygotowanie jest naprawdę proste.
Smak śmietanki przełamuje cytrynowa nuta, która dodaje całemu deserowi lekkości. To ciasto kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Całość przygotowuje się bez użycia piekarnika, o szczególnie ważne w okresie przedświątecznych przygotowań, kiedy to jest on cały czas "na chodzie" ze względu na pieczone mięsa i inne dania. Warto zabrać się za przygotowanie dzień wcześniej, aby ciasto porządnie schłodziło się w lodówce, a składniki masy związały w puszystą chmurkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ptasie mleczko
Składniki:
- 1/2 litra śmietany 30 proc.,
- 5 białek,
- 1 cukier waniliowy,
- 1/2 cytryny,
- 8 łyżeczek żelatyny,
- 1/2 szklanki cukru,
- okrągłe biszkopty.
Składniki na polewę lustrzaną:
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki śmietany 30 proc.,
- 1 łyżka kakao,
- 1/3 szklanki wody,
- 1 łyżka żelatyny.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Zacznij od polewy. Śmietankę zagotuj z 1/3 szklanki wody, dodaj cukier. Gdy się zagotuje, dodaj żelatynę, kakao i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
- Formę o średnicy 23 cm wyłóż biszkoptami.
- Żelatynę na ciasto zalej paroma łyżkami gorącej wody i wymieszaj. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Śmietanę ubij z dodatkiem cukrów.
- Do śmietany dolej płynną żelatynę, cały czas miksując. Połącz z pianą z białek.
- Do masy dodaj przeciśnięty przez sitko sok z cytryny i zmiksuj.
- Biszkopty posmaruj przestudzoną polewą i wyłóż na nie puszystą masę.
- Na wierzchu rozprowadź pozostałą część polewy.
- Wstaw całość do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
Ten przepis to hit w moim domu. Proste w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników i na dodatek pyszne - ciasto po prostu idealne.