Postaw na pączki w zakręconej wersji. Zajadą się nimi w Anglii
Już za chwilę ogarnie nas pączkowe szaleństwo. Wśród słodkości tego typu nie może zabraknąć zakręconej wersji, która jest popularna w Wielkiej Brytanii. Jak ją przygotować?
05.02.2024 | aktual.: 05.02.2024 09:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zgodnie z tradycją w tłusty czwartek trzeba zjeść chociaż jednego pączka, aby cały rok był udany. Do wyboru mamy całą masę genialnych słodkości — w wersji pieczonej, smażonej, z przeróżnym nadzieniem czy też polewą.
Chciałabym jednak zachęcić cię do przygotowania pączków w zupełnie innym wydaniu. Zrób je zgodnie z angielską recepturą, a na pewno nie pożałujesz. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze ładnie się prezentują. Będzie to powiew świeżości w każdej kuchni, zwłaszcza że przygotowanie nietypowych pączków to prawdziwa frajda.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Yum Yums — przepis na zakręcone pączki
W tym roku postaw na angielskie pączki. Twoi bliscy zaniemówią z wrażenia!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 14 g suszonych drożdży,
- 6 łyżek cukru,
- 100 g zimnego masła podzielonego na mniejsze kawałki,
- 250 ml ciepłej wody,
- 1 jajko,
- domowy lukier do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta na przyszłe pączki w zakręconej wersji. W tym celu w dużej misce łączę ze sobą: przesianą mąkę, suche drożdże, cukier oraz zimne masło podzielone na mniejsze kawałki.
Składniki na tym etapie łączę przy pomocy drewnianej łyżki.
Krok 2. Po chwili do miski wrzucam również roztrzepane jajko oraz ciepłą wodę. Produkty zaczynam wyrabiać ręką do chwili, aż udaje mi się uzyskać jednolite i gładkie ciasto.
Gotowe ciasto przykrywam następnie folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę, aby mogło pięknie wyrosnąć.
Krok 3. Po godzinie rozwałkowuję ciasto na duży placek, po czym składam je na mniejsze kawałki i ponownie rozwałkowuję. Proces ten powtarzam 6 razy, po czym ponownie owijam ciasto folią spożywczą i wkładam je do lodówki na 30 minut.
Krok 4. Gdy minie pół godziny, ponownie układam ciasto na stolnicy i formuję z niego duży prostokąt. Przy pomocy radełka do pizzy dzielę ciasto na kilka pionowych kawałków. Na każdym takim elemencie robię dodatkowe nacięcie w taki sposób, aby nie podzielić ciasta na dwa odrębne kawałki. Mała część ma pozostać nienaruszona.
Krok 5. Powstałe w ten sposób końcówki zaplatam ze sobą, tworząc zakręconą konstrukcję. Następnie dzielę ją na dwie części i smażę w rozgrzanym oleju.
Krok 6. Usmażone w ten sposób pączki przekładam na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec domowe słodkości dekoruję lukrem. Smacznego!