Postaw na pączki w zakręconej wersji. Zajadą się nimi w Anglii

Już za chwilę ogarnie nas pączkowe szaleństwo. Wśród słodkości tego typu nie może zabraknąć zakręconej wersji, która jest popularna w Wielkiej Brytanii. Jak ją przygotować?

Zakręcone pączkiZakręcone pączki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Marzena Pęcak

Zgodnie z tradycją w tłusty czwartek trzeba zjeść chociaż jednego pączka, aby cały rok był udany. Do wyboru mamy całą masę genialnych słodkości — w wersji pieczonej, smażonej, z przeróżnym nadzieniem czy też polewą. 

Chciałabym jednak zachęcić cię do przygotowania pączków w zupełnie innym wydaniu. Zrób je zgodnie z angielską recepturą, a na pewno nie pożałujesz. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze ładnie się prezentują. Będzie to powiew świeżości w każdej kuchni, zwłaszcza że przygotowanie nietypowych pączków to prawdziwa frajda.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcone pączki idealne na tłusty czwartek. Poznaj przepis na angielski przysmak

Yum Yums — przepis na zakręcone pączki

W tym roku postaw na angielskie pączki. Twoi bliscy zaniemówią z wrażenia!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 14 g suszonych drożdży,
  • 6 łyżek cukru,
  • 100 g zimnego masła podzielonego na mniejsze kawałki,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • domowy lukier do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta na przyszłe pączki w zakręconej wersji. W tym celu w dużej misce łączę ze sobą: przesianą mąkę, suche drożdże, cukier oraz zimne masło podzielone na mniejsze kawałki. 

Najpierw przygotowuję mieszankę na faworki
Najpierw przygotowuję mieszankę na faworki © Licencjodawca | Pyszności

Składniki na tym etapie łączę przy pomocy drewnianej łyżki

Krok 2. Po chwili do miski wrzucam również roztrzepane jajko oraz ciepłą wodę. Produkty zaczynam wyrabiać ręką do chwili, aż udaje mi się uzyskać jednolite gładkie ciasto

Produkty łączę w jednolitą mieszankę
Produkty łączę w jednolitą mieszankę © Licencjodawca | Pyszności

Gotowe ciasto przykrywam następnie folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę, aby mogło pięknie wyrosnąć. 

Krok 3. Po godzinie rozwałkowuję ciasto na duży placek, po czym składam je na mniejsze kawałki i ponownie rozwałkowuję. Proces ten powtarzam 6 razy, po czym ponownie owijam ciasto folią spożywczą i wkładam je do lodówki na 30 minut

Ciasto w takiej formie trafia do lodówki
Ciasto w takiej formie trafia do lodówki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gdy minie pół godziny, ponownie układam ciasto na stolnicy i formuję z niego duży prostokąt. Przy pomocy radełka do pizzy dzielę ciasto na kilka pionowych kawałków. Na każdym takim elemencie robię dodatkowe nacięcie w taki sposób, aby nie podzielić ciasta na dwa odrębne kawałki. Mała część ma pozostać nienaruszona

Dobrze rozwałkowane ciasto nacinam
Dobrze rozwałkowane ciasto nacinam © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Powstałe w ten sposób końcówki zaplatam ze sobą, tworząc zakręconą konstrukcję. Następnie dzielę ją na dwie części i smażę w rozgrzanym oleju

Czas na smażenie w głębokim oleju
Czas na smażenie w głębokim oleju © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Usmażone w ten sposób pączki przekładam na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec domowe słodkości dekoruję lukrem. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu