Postaw na pączki w zakręconej wersji. Zajadą się nimi w Anglii

Już za chwilę ogarnie nas pączkowe szaleństwo. Wśród słodkości tego typu nie może zabraknąć zakręconej wersji, która jest popularna w Wielkiej Brytanii. Jak ją przygotować?

Zakręcone pączkiZakręcone pączki
Źródło zdjęć: © Pyszności

Zgodnie z tradycją w tłusty czwartek trzeba zjeść chociaż jednego pączka, aby cały rok był udany. Do wyboru mamy całą masę genialnych słodkości — w wersji pieczonej, smażonej, z przeróżnym nadzieniem czy też polewą. 

Chciałabym jednak zachęcić cię do przygotowania pączków w zupełnie innym wydaniu. Zrób je zgodnie z angielską recepturą, a na pewno nie pożałujesz. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze ładnie się prezentują. Będzie to powiew świeżości w każdej kuchni, zwłaszcza że przygotowanie nietypowych pączków to prawdziwa frajda.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcone pączki idealne na tłusty czwartek. Poznaj przepis na angielski przysmak

Yum Yums — przepis na zakręcone pączki

W tym roku postaw na angielskie pączki. Twoi bliscy zaniemówią z wrażenia!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 14 g suszonych drożdży,
  • 6 łyżek cukru,
  • 100 g zimnego masła podzielonego na mniejsze kawałki,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • domowy lukier do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta na przyszłe pączki w zakręconej wersji. W tym celu w dużej misce łączę ze sobą: przesianą mąkę, suche drożdże, cukier oraz zimne masło podzielone na mniejsze kawałki. 

Najpierw przygotowuję mieszankę na faworki
Najpierw przygotowuję mieszankę na faworki © Licencjodawca | Pyszności

Składniki na tym etapie łączę przy pomocy drewnianej łyżki

Krok 2. Po chwili do miski wrzucam również roztrzepane jajko oraz ciepłą wodę. Produkty zaczynam wyrabiać ręką do chwili, aż udaje mi się uzyskać jednolite gładkie ciasto

Produkty łączę w jednolitą mieszankę
Produkty łączę w jednolitą mieszankę © Licencjodawca | Pyszności

Gotowe ciasto przykrywam następnie folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę, aby mogło pięknie wyrosnąć. 

Krok 3. Po godzinie rozwałkowuję ciasto na duży placek, po czym składam je na mniejsze kawałki i ponownie rozwałkowuję. Proces ten powtarzam 6 razy, po czym ponownie owijam ciasto folią spożywczą i wkładam je do lodówki na 30 minut

Ciasto w takiej formie trafia do lodówki
Ciasto w takiej formie trafia do lodówki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gdy minie pół godziny, ponownie układam ciasto na stolnicy i formuję z niego duży prostokąt. Przy pomocy radełka do pizzy dzielę ciasto na kilka pionowych kawałków. Na każdym takim elemencie robię dodatkowe nacięcie w taki sposób, aby nie podzielić ciasta na dwa odrębne kawałki. Mała część ma pozostać nienaruszona

Dobrze rozwałkowane ciasto nacinam
Dobrze rozwałkowane ciasto nacinam © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Powstałe w ten sposób końcówki zaplatam ze sobą, tworząc zakręconą konstrukcję. Następnie dzielę ją na dwie części i smażę w rozgrzanym oleju

Czas na smażenie w głębokim oleju
Czas na smażenie w głębokim oleju © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Usmażone w ten sposób pączki przekładam na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec domowe słodkości dekoruję lukrem. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości