PrzepisTłusty CzwartekTe pączki trzeba zrobić wcześniej. Jedzone następnego dnia są znacznie smaczniejsze

Te pączki trzeba zrobić wcześniej. Jedzone następnego dnia są znacznie smaczniejsze

Wegańskie pączki słusznie cieszą się co roku dużą popularnością. Są nie tylko zdrowsze i mniej obciążające, ale także doskonale pyszne. Ich przygotowania nie zostawiaj jednak na sam tłusty czwartek. Za ten przepis musisz chwycić już dzień wcześniej!

Pączki wegańskie są wprost przepyszne!
Pączki wegańskie są wprost przepyszne!
Źródło zdjęć: © Canva | Firn

05.02.2024 08:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nieokiełznany rynek diet bezmięsnych stale się rozrasta, przyciągając coraz większe rzesze sympatyków. Niektórzy zaczynają się interesować wegetarianizmem ze względu na zdrowie, inni przez względy etyczne. Jarska codzienność to już coś znacznie więcej niż paczkowane kotlety sojowe. Dzisiaj ta kulinarna subkultura zachwyca swoją kreatywnością dostępnością i kompleksowością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tym sposobem większość popularnych potraw doczekała się już swoich wegańskich odpowiedników. Łosoś bez grama mięsa? Żaden problem? A może wegańskie pączki? To również coś bardzo prostego, chociaż trzeba przyznać, że takie pączki potrzebują trochę "poleżakować". A skoro wspomnieliśmy już o tym przysmaku, a tłusty czwartek za pasem, nie pozostaje nam nic innego, jak przekazać ci recepturę. Pochodzi ona z portalu haps.pl i jest naprawdę świetna. Powodzenia!

Wegańskie pączki na tłusty czwartek

Składniki:

  • 1/3 szklanki mąki ryżowej,
  • 1/4 szklanki mąki owsianej,
  • 2 łyżki mąki z sorgo,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki wegańskiego budyniu waniliowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 ml gorącej wody,
  • 60 ml mleka migdałowego,
  • 2 łyżki masła klarowanego roślinnego,
  • 1,5 łyżki musu jabłkowego,
  • 1 łyżka wegańskiego jogurtu kokosowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka wanilii,
  • 1 łyżka kisielu z siemienia lnianego.

Składniki na lukier:

  • 2,5 łyżki pasty kokosowej,
  • 60 ml mleka roślinnego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka jogurtu wegańskiego kokosowego.
Pączki przygotuj dzień wcześniej. Wtedy będą najlepsze
Pączki przygotuj dzień wcześniej. Wtedy będą najlepsze© Canva | Dar1930

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie to nic prostszego. Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto, a w drugiej — mokre. Następnie połącz zawartość obu misek, dokładnie ją mieszając.
  2. Z przygotowanej w ten sposób masy uformuj pączki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w 180 stopniach.
  3. Czas na lukier. Połącz wszystkie składniki z wyjątkiem soku z cytryny. Przełóż do rondelka i ugotuj. Sok z cytrusa dodaj dopiero na koniec.
  4. Pączki zanurz w lukrze. Kiedy zastygnie, nasze pyszności są już gotowe do jedzenia. Warto jednak poczekać do następnego dnia. Takie "leżakowanie" sprawdzi się tu jak ulał. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
pączkiweganizmprzepis