Nie wyobrażasz sobie tłustego czwartku bez pączków? Oto triki, dzięki którym nie będą tak bardzo tuczyły
Tłusty czwartek to zmora wielu osób na diecie. Pączki, oponki i inne smażone na głębokim tłuszczu smakołyki kuszą z każdej strony. Średnio jeden pączek to ponad 350 kcal. W zależności od nadzienia ta kaloryczność może być nawet podwójnie większa! Czy można je jakoś "odchudzić"?
07.02.2024 20:45
Musisz przyznać, że w tłusty czwartek zwykle na jednym pączku się nie kończy. Jeśli mimo wszystko chcesz ograniczyć spożycie "pączkowych" kalorii, sprawdź, jak możesz je odchudzić. Już samodzielne przygotowanie pączków może przyczynić się do ich mniejszej kaloryczności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zmniejszyć kaloryczność pączków?
Podczas przygotowania pączków w domu możesz wybrać rodzaj mąki, jakiej użyjesz do swoich wypieków. Oprócz tradycyjnej pszennej mąki możesz wypróbować przepis z wykorzystaniem na przykład mąki pełnoziarnistej czy orkiszowej. Bez problemu również zrobisz pączki w wersji bezglutenowej, bez laktozy czy wegańskiej. Nawet jeśli masz nietolerancje pokarmowe, nie musisz rezygnować ze zjedzenia pączka!
Przygotowując pączki samodzielnie, możesz również skontrolować dawkę cukru lub zamienić tradycyjny biały cukier na mniej kaloryczny słodzik. Dodatkowo takie własnoręcznie robione pączki nie zawierają konserwantów, dzięki czemu są zdrowsze.
Zamiast cukru wybierz słodzik
Obecnie na rynku jest dostępnych mnóstwo zamienników białego cukru, które z powodzeniem możesz wykorzystać również do pączków. Zamiast tradycyjnego cukru możesz użyć jednego z najbardziej popularnych słodzików, czyli ksylitolu lub erytrolu.
Ksylitol jest mniej kaloryczny niż cukier (240 kcal/100 g) a dodatkowo ma niski indeks glikemiczny. Erytrol zawiera jeszcze mniej kalorii niż ksylitol, bo tylko 24 kcal w 100 g i również ma niski indeks glikemiczny. Oba słodziki są dostępne w większości popularnych sklepów. Pączki słodzone erytrolem lub ksylitolem będą zdecydowanie mniej kaloryczne niż te słodzone białym tradycyjnym cukrem. Wiele osób na diecie oraz tych, którzy starają się ograniczyć spożycie cukru w swojej diecie, sięga po słodziki, które pozostawiają słodki smak przy jednoczesnej redukcji kalorii.
Nie smaż pączków, lecz je upiecz
Pieczenie jest kolejnym sposobem na zmniejszenie kaloryczności pączków. Zamiast smażyć tłustoczwartkowe przysmaki w głębokim tłuszczu, możesz je upiec w piekarniku. Taki pączek będzie zdecydowanie mniej tłusty, a co za tym idzie, zmniejszy się jego kaloryczność.
Pieczone pączki również przygotowujemy na drożdżach, a jak wiadomo, zapach drożdżowych wypieków nie ma sobie równych. Pamiętaj, że samo pieczenie może odchudzić nasze pączki nawet o 80 kalorii! Pieczone pączki są również zdecydowanie lżejsze dla naszego żołądka, ponieważ zawierają mniej tłuszczu.
Nadzienie do pączków
Pączki przygotowuje się z różnego rodzaju nadzieniem takim jak marmolada, konfitura z różą, powidła, budyń czy smakowe kremy. Nadzienie to również spora bomba kaloryczna. Chcąc zmniejszyć kaloryczność pączków, wybieraj konfitury i dżemy bez cukru lub o obniżonej jego zawartości. Możesz kupić gotowe w sklepie lub przygotować samodzielnie w domu — zmniejszając ilość cukru lub całkowicie go zamieniając na słodzik. Zamiast owocowego nadzienia możesz także przygotować domowy budyń czy krem – w każdym z nich kontrolując dodatek cukru lub słodzika.
Zrezygnuj z lukru
Lukier to dodatkowa porcja kalorii na pączku! Możesz spróbować go po prostu pominąć (kiedy robisz pączki samodzielnie) lub przygotować jego lżejszą, mniej kaloryczną wersję. Taki zamiennik tradycyjnego lukru zrobisz z wykorzystaniem zmielonego ksylitolu czy erytrolu. Przygotowanie lukru ze słodzika wygląda podobnie jak tego na bazie zwykłego cukru. Jeśli bardziej cenisz sobie pączka obsypanego cukrem pudrem - tutaj również jest rozwiązanie! Ksylitol czy erytrol możesz zmielić na puder jak tradycyjny cukier, a następnie posypać pączki.
Pączka można odchudzić na wiele sposobów, dzięki czemu osoby na diecie lub te, które z różnych przyczyn nie mogą sobie pozwolić się na zjedzenie tradycyjnego pączka, nie muszą rezygnować ze świętowania tłustego czwartku. Odpowiednia zamiana składników lub choćby pieczenie zamiast smażenia na głębokim tłuszczu znacznie obniżają kaloryczność pączków. Dzięki temu nawet dbając o linię, możemy pozwolić sobie na te wyjątkowe przysmaki.
Weronika Bielaszewska dla Wirtualnej Polski