Tłusty czwartek zacznij od owsianki. Z tym dodatkiem będzie smakowała jak pączek
07.02.2024 15:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli tłusty czwartek planujesz świętować już od samego rana, to pyszna owsianka z dodatkiem owocowego dżemu będzie świetnym preludium do pączkowej uczty. Na dodatek dostarczy energii na poranek i pobudzi układ pokarmowy.
Miłośnicy słodkich śniadań z pewnością doskonale znają owsiankę. Jeśli w tłusty czwartek planujesz świętować już od samego rana, to owsianka pączkowa zdecydowanie wprawi cię w odpowiedni nastrój. Jest słodka, pyszna a przy okazji bardzo pożywna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owsianka na śniadanie
Płatki owsiane są bogate w błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu i zapewnia uczucie sytości na długo. Węglowodany w ziarnie owsa to nie tylko źródło energii, ale również bogactwo witamin i minerałów. Zawartość żelaza, magnezu, cynku, selenu, witamin z grupy B, a także wapnia i potasu czyni owsiankę prawdziwą skarbnicą zdrowia.
Owsianka to świetny pomysł na zdrowe i sycące śniadanie. Można eksperymentować z dodatkami, łącząc płatki owsiane z owocami, masłem orzechowym, czekoladą lub nawet przygotować ją na słono z dodatkiem duszonych warzyw.
Owsianka jak pączek
W tłusty czwartek menu Polaków zdecydowanie zawładną pączki. Ich smak przemycić można również w owsiance, dodając do owsianki konfiturę z płatków róży lub owocową marmoladę. Do dekoracji wykorzystać można również małe, okrągłe pączki bez nadzienia. W tłusty czwartek nie warto liczyć kalorii.
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka lub napoju roślinnego,
- 6 łyżek płatków owsianych,
- 3 łyżki konfitury różanej, dżemu truskawkowego lub innego dżemu owocowego.
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlej mleko i podgrzej je na małym ogniu. Nie doprowadź do zagotowania.
- Gdy mleko będzie ciepłe, wyłącz ogień pod rondelkiem i wsyp płatki owsiane błyskawiczne. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Jeśli używasz płatków górskich, gotuj je na mleku, aż będą miękkie.
- Przykryj rondelek pokrywką i odstaw na kilka minut. Płatki wchłoną mleko i zwiększą swoją objętość.
- Po kilku minutach przelej owsiankę do miski.
- Do owsianki dodaj kilka łyżek konfitury różanej (lub innego ulubionego dżemu). Dokładnie wymieszaj, aby dżem połączył się z owsianką.
Twoja pyszna owsianka jest gotowa! Ciesz się zdrowym i sycącym śniadaniem, które wprowadzi cię w klimat słodkiego święta. Całość możesz dodatkowo udekorować płatkami migdałów. Smacznego!