Tłusty czwartek zacznij od owsianki. Z tym dodatkiem będzie smakowała jak pączek

Jeśli tłusty czwartek planujesz świętować już od samego rana, to pyszna owsianka z dodatkiem owocowego dżemu będzie świetnym preludium do pączkowej uczty. Na dodatek dostarczy energii na poranek i pobudzi układ pokarmowy.

Owsianka -  PysznościOwsianka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | iridenta-florescus-images
Ewa Malinowska

Miłośnicy słodkich śniadań z pewnością doskonale znają owsiankę. Jeśli w tłusty czwartek planujesz świętować już od samego rana, to owsianka pączkowa zdecydowanie wprawi cię w odpowiedni nastrój. Jest słodka, pyszna a przy okazji bardzo pożywna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukiniowa tarta z burratą. Szybki i prosty przepis na każdą okazję

Owsianka na śniadanie

Płatki owsiane są bogate w błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu i zapewnia uczucie sytości na długo. Węglowodany w ziarnie owsa to nie tylko źródło energii, ale również bogactwo witamin i minerałów. Zawartość żelaza, magnezu, cynku, selenu, witamin z grupy B, a także wapnia i potasu czyni owsiankę prawdziwą skarbnicą zdrowia.

Płatki owsiane doskonale wymiatają cholesterol z tętnic
Płatki owsiane doskonale wymiatają cholesterol z tętnic © Licencjodawca | Andrew Okyere

Owsianka to świetny pomysł na zdrowe i sycące śniadanie. Można eksperymentować z dodatkami, łącząc płatki owsiane z owocami, masłem orzechowym, czekoladą lub nawet przygotować ją na słono z dodatkiem duszonych warzyw.

Owsianka jak pączek

W tłusty czwartek menu Polaków zdecydowanie zawładną pączki. Ich smak przemycić można również w owsiance, dodając do owsianki konfiturę z płatków róży lub owocową marmoladę. Do dekoracji wykorzystać można również małe, okrągłe pączki bez nadzienia. W tłusty czwartek nie warto liczyć kalorii.

Owsianka -  Pyszności
Owsianka - Pyszności © Canva | molenira

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka lub napoju roślinnego,
  • 6 łyżek płatków owsianych,
  • 3 łyżki konfitury różanej, dżemu truskawkowego lub innego dżemu owocowego.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlej mleko i podgrzej je na małym ogniu. Nie doprowadź do zagotowania.
  2. Gdy mleko będzie ciepłe, wyłącz ogień pod rondelkiem i wsyp płatki owsiane błyskawiczne. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Jeśli używasz płatków górskich, gotuj je na mleku, aż będą miękkie.
  3. Przykryj rondelek pokrywką i odstaw na kilka minut. Płatki wchłoną mleko i zwiększą swoją objętość.
  4. Po kilku minutach przelej owsiankę do miski.
  5. Do owsianki dodaj kilka łyżek konfitury różanej (lub innego ulubionego dżemu). Dokładnie wymieszaj, aby dżem połączył się z owsianką.

Twoja pyszna owsianka jest gotowa! Ciesz się zdrowym i sycącym śniadaniem, które wprowadzi cię w klimat słodkiego święta. Całość możesz dodatkowo udekorować płatkami migdałów. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie