Ewa Wachowicz nie używa do pieczenia chleba zwykłej mąki pszennej. Zastępuje ją czymś znacznie zdrowszym

Jeśli pszenne pieczywo stało się już dla ciebie nie do zniesienia, przepis na chleb od Ewy Wachowicz na pewno ci się spodoba. Sławna kucharka zastąpiła tę mąkę zdrowszym odpowiednikiem. Wypiek wychodzi pyszny i o wiele zdrowszy!

Ewa Wachowicz pokazała, jak robi chleb. Nie używa zwykłej mąki pszennejEwa Wachowicz pokazała, jak robi chleb. Nie używa zwykłej mąki pszennej
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Ewa Wachowicz, Slatan

Biała mąka pszenna nie cieszy się ostatnio zbyt dobrą opinią. Wśród potencjalnych zagrożeń wynikających z jej spożywania często wymienia się takie rzeczy jak problemy trawienne, wahania poziomu cukru we krwi i wynikające z powyższego rozregulowanie pracy trzustki. To również brak podstawowych wartości odżywczych, czego następstwem jest szybko powracające uczucie głodu. To wszystko rzeczywiście nie brzmi zbyt zachęcająco, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biała zupa w postaci aksamitnego kremu. Na jednym talerzu się nie skończy

Z tych i innych przyczyn coraz więcej osób podczas przygotowania domowego chleba (lub kupowania go w sklepie) stara się unikać mąki pszennej typu 450 czy 480 i zastępuje ją zdrowszymi odpowiednikami. Wybór często pada na mąkę orkiszową — rodzaj mąki, który — w przeciwieństwie do zwykłej pszennej — zawiera dużo aminokwasów i tłuszczów nienasyconych. To właśnie na ten gatunek zdecydowała się w swoim przepisie Ewa Wachowicz.

Przygotowany z mąki orkiszowej wypiek Wachowicz jest zdrowy i niebywale smaczny. Przepis nie jest trudny i na pewno każdy sobie z nim poradzi. Poniżej zobaczysz, jak krok po kroku przygotować taki chleb.

Chleb ze zwykłej mąki pszennej? Wiele osób z tego rezygnuje
Chleb ze zwykłej mąki pszennej? Wiele osób z tego rezygnuje © Canva | Jonathan Petterson

Orkiszowy chleb Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 350 g jasnej mąki orkiszowej,
  • 500 ml ciepłej wody,
  • 25 g drożdży,
  • 150 g ziaren orkiszu,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 1 łyżka ziaren słonecznika,
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • czarnuszka do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W robocie kuchennym zmiel ziarna orkiszu. Dodaj do nich cukier trzcinowy, wkrusz drożdże oraz wsyp płatki owsiane. Zalej wodą, odstaw na pół godziny.
  2. Po upływie tego czasu dodaj do mieszanki sól i mąkę. Całość zmiksuj.
  3. Tak przygotowaną masę wzbogać jeszcze o siemię lniane i ziarna słonecznika. Wymieszaj.
  4. Ciasto przełóż teraz do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównaj wierzch i posyp go czarnuszką. Natnij nożem w kartkę.
  5. Formę wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw urządzenie na 190 stopni. Od momentu, w którym osiągnie tę temperaturę, piecz chleb jeszcze przez godzinę. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀