Ewa Wachowicz nie używa do pieczenia chleba zwykłej mąki pszennej. Zastępuje ją czymś znacznie zdrowszym

Jeśli pszenne pieczywo stało się już dla ciebie nie do zniesienia, przepis na chleb od Ewy Wachowicz na pewno ci się spodoba. Sławna kucharka zastąpiła tę mąkę zdrowszym odpowiednikiem. Wypiek wychodzi pyszny i o wiele zdrowszy!

Ewa Wachowicz pokazała, jak robi chleb. Nie używa zwykłej mąki pszennejEwa Wachowicz pokazała, jak robi chleb. Nie używa zwykłej mąki pszennej
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Ewa Wachowicz, Slatan

Biała mąka pszenna nie cieszy się ostatnio zbyt dobrą opinią. Wśród potencjalnych zagrożeń wynikających z jej spożywania często wymienia się takie rzeczy jak problemy trawienne, wahania poziomu cukru we krwi i wynikające z powyższego rozregulowanie pracy trzustki. To również brak podstawowych wartości odżywczych, czego następstwem jest szybko powracające uczucie głodu. To wszystko rzeczywiście nie brzmi zbyt zachęcająco, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biała zupa w postaci aksamitnego kremu. Na jednym talerzu się nie skończy

Z tych i innych przyczyn coraz więcej osób podczas przygotowania domowego chleba (lub kupowania go w sklepie) stara się unikać mąki pszennej typu 450 czy 480 i zastępuje ją zdrowszymi odpowiednikami. Wybór często pada na mąkę orkiszową — rodzaj mąki, który — w przeciwieństwie do zwykłej pszennej — zawiera dużo aminokwasów i tłuszczów nienasyconych. To właśnie na ten gatunek zdecydowała się w swoim przepisie Ewa Wachowicz.

Przygotowany z mąki orkiszowej wypiek Wachowicz jest zdrowy i niebywale smaczny. Przepis nie jest trudny i na pewno każdy sobie z nim poradzi. Poniżej zobaczysz, jak krok po kroku przygotować taki chleb.

Chleb ze zwykłej mąki pszennej? Wiele osób z tego rezygnuje
Chleb ze zwykłej mąki pszennej? Wiele osób z tego rezygnuje © Canva | Jonathan Petterson

Orkiszowy chleb Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 350 g jasnej mąki orkiszowej,
  • 500 ml ciepłej wody,
  • 25 g drożdży,
  • 150 g ziaren orkiszu,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 1 łyżka ziaren słonecznika,
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • czarnuszka do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W robocie kuchennym zmiel ziarna orkiszu. Dodaj do nich cukier trzcinowy, wkrusz drożdże oraz wsyp płatki owsiane. Zalej wodą, odstaw na pół godziny.
  2. Po upływie tego czasu dodaj do mieszanki sól i mąkę. Całość zmiksuj.
  3. Tak przygotowaną masę wzbogać jeszcze o siemię lniane i ziarna słonecznika. Wymieszaj.
  4. Ciasto przełóż teraz do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównaj wierzch i posyp go czarnuszką. Natnij nożem w kartkę.
  5. Formę wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw urządzenie na 190 stopni. Od momentu, w którym osiągnie tę temperaturę, piecz chleb jeszcze przez godzinę. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę