Ewa Wachowicz nie używa do pieczenia chleba zwykłej mąki pszennej. Zastępuje ją czymś znacznie zdrowszym
Jeśli pszenne pieczywo stało się już dla ciebie nie do zniesienia, przepis na chleb od Ewy Wachowicz na pewno ci się spodoba. Sławna kucharka zastąpiła tę mąkę zdrowszym odpowiednikiem. Wypiek wychodzi pyszny i o wiele zdrowszy!
08.02.2024 09:48
Biała mąka pszenna nie cieszy się ostatnio zbyt dobrą opinią. Wśród potencjalnych zagrożeń wynikających z jej spożywania często wymienia się takie rzeczy jak problemy trawienne, wahania poziomu cukru we krwi i wynikające z powyższego rozregulowanie pracy trzustki. To również brak podstawowych wartości odżywczych, czego następstwem jest szybko powracające uczucie głodu. To wszystko rzeczywiście nie brzmi zbyt zachęcająco, prawda?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z tych i innych przyczyn coraz więcej osób podczas przygotowania domowego chleba (lub kupowania go w sklepie) stara się unikać mąki pszennej typu 450 czy 480 i zastępuje ją zdrowszymi odpowiednikami. Wybór często pada na mąkę orkiszową — rodzaj mąki, który — w przeciwieństwie do zwykłej pszennej — zawiera dużo aminokwasów i tłuszczów nienasyconych. To właśnie na ten gatunek zdecydowała się w swoim przepisie Ewa Wachowicz.
Przygotowany z mąki orkiszowej wypiek Wachowicz jest zdrowy i niebywale smaczny. Przepis nie jest trudny i na pewno każdy sobie z nim poradzi. Poniżej zobaczysz, jak krok po kroku przygotować taki chleb.
Orkiszowy chleb Ewy Wachowicz
Składniki:
- 350 g jasnej mąki orkiszowej,
- 500 ml ciepłej wody,
- 25 g drożdży,
- 150 g ziaren orkiszu,
- 4 łyżki płatków owsianych,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 1 łyżka ziaren słonecznika,
- 2 łyżeczki soli himalajskiej,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
- czarnuszka do posypania.
Sposób przygotowania:
- W robocie kuchennym zmiel ziarna orkiszu. Dodaj do nich cukier trzcinowy, wkrusz drożdże oraz wsyp płatki owsiane. Zalej wodą, odstaw na pół godziny.
- Po upływie tego czasu dodaj do mieszanki sól i mąkę. Całość zmiksuj.
- Tak przygotowaną masę wzbogać jeszcze o siemię lniane i ziarna słonecznika. Wymieszaj.
- Ciasto przełóż teraz do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównaj wierzch i posyp go czarnuszką. Natnij nożem w kartkę.
- Formę wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw urządzenie na 190 stopni. Od momentu, w którym osiągnie tę temperaturę, piecz chleb jeszcze przez godzinę. Smacznego!