Ewa Wachowicz nie używa do pieczenia chleba zwykłej mąki pszennej. Zastępuje ją czymś znacznie zdrowszym

Jeśli pszenne pieczywo stało się już dla ciebie nie do zniesienia, przepis na chleb od Ewy Wachowicz na pewno ci się spodoba. Sławna kucharka zastąpiła tę mąkę zdrowszym odpowiednikiem. Wypiek wychodzi pyszny i o wiele zdrowszy!

Ewa Wachowicz pokazała, jak robi chleb. Nie używa zwykłej mąki pszennejEwa Wachowicz pokazała, jak robi chleb. Nie używa zwykłej mąki pszennej
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Ewa Wachowicz, Slatan

Biała mąka pszenna nie cieszy się ostatnio zbyt dobrą opinią. Wśród potencjalnych zagrożeń wynikających z jej spożywania często wymienia się takie rzeczy jak problemy trawienne, wahania poziomu cukru we krwi i wynikające z powyższego rozregulowanie pracy trzustki. To również brak podstawowych wartości odżywczych, czego następstwem jest szybko powracające uczucie głodu. To wszystko rzeczywiście nie brzmi zbyt zachęcająco, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biała zupa w postaci aksamitnego kremu. Na jednym talerzu się nie skończy

Z tych i innych przyczyn coraz więcej osób podczas przygotowania domowego chleba (lub kupowania go w sklepie) stara się unikać mąki pszennej typu 450 czy 480 i zastępuje ją zdrowszymi odpowiednikami. Wybór często pada na mąkę orkiszową — rodzaj mąki, który — w przeciwieństwie do zwykłej pszennej — zawiera dużo aminokwasów i tłuszczów nienasyconych. To właśnie na ten gatunek zdecydowała się w swoim przepisie Ewa Wachowicz.

Przygotowany z mąki orkiszowej wypiek Wachowicz jest zdrowy i niebywale smaczny. Przepis nie jest trudny i na pewno każdy sobie z nim poradzi. Poniżej zobaczysz, jak krok po kroku przygotować taki chleb.

Chleb ze zwykłej mąki pszennej? Wiele osób z tego rezygnuje
Chleb ze zwykłej mąki pszennej? Wiele osób z tego rezygnuje © Canva | Jonathan Petterson

Orkiszowy chleb Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 350 g jasnej mąki orkiszowej,
  • 500 ml ciepłej wody,
  • 25 g drożdży,
  • 150 g ziaren orkiszu,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 1 łyżka ziaren słonecznika,
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • czarnuszka do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W robocie kuchennym zmiel ziarna orkiszu. Dodaj do nich cukier trzcinowy, wkrusz drożdże oraz wsyp płatki owsiane. Zalej wodą, odstaw na pół godziny.
  2. Po upływie tego czasu dodaj do mieszanki sól i mąkę. Całość zmiksuj.
  3. Tak przygotowaną masę wzbogać jeszcze o siemię lniane i ziarna słonecznika. Wymieszaj.
  4. Ciasto przełóż teraz do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wyrównaj wierzch i posyp go czarnuszką. Natnij nożem w kartkę.
  5. Formę wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw urządzenie na 190 stopni. Od momentu, w którym osiągnie tę temperaturę, piecz chleb jeszcze przez godzinę. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej