Receptura na najlepszy domowy chleb bez wyrabiania. Ulepszano go przez 3 lata, teraz jest perfekcyjny
Mówi się, że dobre rzeczy przychodzą z czasem. Kultura doskonalenia swoich umiejętności jest najbardziej kojarzona z krajem kwitnącej wiśni, ale jak się okazuje - jest też obecna w Polsce. Jak upiec najlepszy chleb? Korzystając z przepisu, który był doskonalony przez lata.
10.11.2022 16:15
Domowe pieczenia chleba przeżywa być może największy wzrost popularności w swojej historii. Stoi za tym kilka przyczyn, a raczej ich splot. W końcu, kiedy tylko zakończyła się (miejmy nadzieję) dramatyczna historia zmagania się świata z pandemią koronawirusa, dotknęły nas kolejne plagi - wojna na Ukrainie i potężna inflacja.
Każde z tych wydarzeń pchnęło nas w stronę pytania: jak upiec najlepszy chleb? Koronawirus zamknął sklepy, wojna przyniosła niepokojące uczucie, że umiejętność pieczenia chleba może być potrzebna, a inflacja sprawiła, że cena bochenka chleba skutecznie zniechęca nas do jego kupowania.
Efektem jest oczywiście masowa nauka pieczenia domowego chleba. Jeden z przepisów wyróżnia się pracą, która została w niego włożona - był ponoć udoskonalany przez 3 lata. Jak upiec najlepszy chleb? Przeczytaj.
Przepis na najlepszy chleb
Składniki:
- 1 kg mąki krupczatki
- 50 g świeżych drożdży
- masło
- bułka tarta
- szklanka otrębów pszennych
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 3 łyżki czarnuszki
- 6 łyżek łuskanych nasion słonecznika
- 1 łyżka łuskanych nasion dyni
- 900 ml letniej wody
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkrusz, połącz z cukrem i odrobiną wody. Wymieszaj.
Krupczatkę, otręby, ziarna i nasiona połącz w misce. Dopraw solą. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do niej rozpuszczone drożdże.
Stopniowo dodawaj wody, nieustannie mieszając. Pamiętaj, że konsystencja ciasta powinna być dość gęsta. Miskę przykryj i odstaw na pół godziny.
Formy do chleba wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Po wyrośnięciu ciasta delikatnie je zagnieć i przełóż do foremek. Wierzch nawilż lekko wodą. Możesz dodać na niego jeszcze trochę ziaren. Ciasto zostaw w foremkach jeszcze na kilkanaście minut.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni z grzaniem góra-dół. Piecz 15 minut, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne pół godziny.
Po tym czasie wyjmij chleb na kratkę i ostudź przy otwartym piekarniku.
Skoro chleb już masz, pora na domowe masło. Przepis znajdziesz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.