Receptura na najlepszy domowy chleb bez wyrabiania. Ulepszano go przez 3 lata, teraz jest perfekcyjny

Mówi się, że dobre rzeczy przychodzą z czasem. Kultura doskonalenia swoich umiejętności jest najbardziej kojarzona z krajem kwitnącej wiśni, ale jak się okazuje - jest też obecna w Polsce. Jak upiec najlepszy chleb? Korzystając z przepisu, który był doskonalony przez lata. 

ObrazekJak upiec najlepszy chleb? - Pyszności; foto: Canva

Domowe pieczenia chleba przeżywa być może największy wzrost popularności w swojej historii. Stoi za tym kilka przyczyn, a raczej ich splot. W końcu, kiedy tylko zakończyła się (miejmy nadzieję) dramatyczna historia zmagania się świata z pandemią koronawirusa, dotknęły nas kolejne plagi - wojna na Ukrainie i potężna inflacja.

Każde z tych wydarzeń pchnęło nas w stronę pytania: jak upiec najlepszy chleb? Koronawirus zamknął sklepy, wojna przyniosła niepokojące uczucie, że umiejętność pieczenia chleba może być potrzebna, a inflacja sprawiła, że cena bochenka chleba skutecznie zniechęca nas do jego kupowania.

Obrazek
Jak upiec najlepszy chleb - Pyszności; foto: Canva

Efektem jest oczywiście masowa nauka pieczenia domowego chleba. Jeden z przepisów wyróżnia się pracą, która została w niego włożona - był ponoć udoskonalany przez 3 lata. Jak upiec najlepszy chleb? Przeczytaj.

Przepis na najlepszy chleb

Składniki:

  • 1 kg mąki krupczatki
  • 50 g świeżych drożdży
  • masło
  • bułka tarta
  • szklanka otrębów pszennych
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 3 łyżki czarnuszki
  • 6 łyżek łuskanych nasion słonecznika
  • 1 łyżka łuskanych nasion dyni
  • 900 ml letniej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Drożdże rozkrusz, połącz z cukrem i odrobiną wody. Wymieszaj.

Krupczatkę, otręby, ziarna i nasiona połącz w misce. Dopraw solą. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do niej rozpuszczone drożdże.

Stopniowo dodawaj wody, nieustannie mieszając. Pamiętaj, że konsystencja ciasta powinna być dość gęsta. Miskę przykryj i odstaw na pół godziny.

Obrazek
Jak upiec najlepszy chleb - Pyszności; foto: Canva

Formy do chleba wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Po wyrośnięciu ciasta delikatnie je zagnieć i przełóż do foremek. Wierzch nawilż lekko wodą. Możesz dodać na niego jeszcze trochę ziaren. Ciasto zostaw w foremkach jeszcze na kilkanaście minut.

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni z grzaniem góra-dół. Piecz 15 minut, zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne pół godziny.

Po tym czasie wyjmij chleb na kratkę i ostudź przy otwartym piekarniku.

Skoro chleb już masz, pora na domowe masło. Przepis znajdziesz w tym filmie z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Pyszne ciasteczka dla "kwiatożerców". Na jednym się nie skończy
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii