Kremowe purée bez tłuczka i blendera. Zrobisz w zaledwie 3 minuty
Czy jest coś lepszego niż miska pełna kremowego purée z ziemniaków? To danie jest tak dobre, że nie potrzebuje żadnych dodatków. Niestety, ma jedną małą wadę. Chodzi o czas przygotowania. Na szczęście, można go skrócić. Poznaj prosty sposób.
10.02.2024 09:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy zastanawiałeś się kiedyś, skąd wzięły się ziemniaki? Nie wiadomo, gdzie uprawiano je jako pierwsze. Wiadomo jednak, jak dotarły do Europy. Ziemniaczaną rewolucją zawdzięczamy Francisco Pizarro, który przywiózł bulwy z Ameryki Południowej. Uprawa ziemniaków rozpowszechniła się w XVI wieku dzięki francuskiemu farmaceucie, Antoine-Augustin Parmentierowi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krótka historia purée
W trakcie wojny siedmioletniej we Francji zapanowała klęska głodu. Każda kromka chleba była na wagę złota. Francuski rząd poszukiwał alternatywy dla chleba. Parmentier skontaktował się z ministrami w sprawie masowej uprawy ziemniaków. Zdaniem farmaceuty stanowiły one najlepsze zastępstwo dla pieczywa.
Warto wspomnieć, że uprawa ziemniaków we Francji była zakazana aż do 1772 roku. Farmaceuta nie ustępował i rozpoczął ogólnokrajową kampanię marketingową, zachęcając rodaków do jedzenia ziemniaków. Udowadniał, że można przyrządzić z nich wiele pysznych potraw. Wśród nich znalazło się także purée, które niedługo później stało się sztandarowym daniem kuchni francuskiej.
Kremowe purée w 3 minuty. Poznaj prosty sposób
Przygotowanie purée jest bardzo proste. Ugotowane ziemniaki przeciska się przez praskę i łączy z odrobiną masła oraz mleka, aby potrawa stała się przyjemnie kremowa. Jest jednak prostszy sposób, który nie wymaga obierania ziemniaków. Może i brzmi to dziwnie, ale ten patent naprawdę działa.
Instagramerka publikująca jako lorafied podzieliła się kuchennym trikiem, który całkowicie zrewolucjonizuje twoją kuchnię. Influencerka pokazała, jak przygotować idealne purée z ziemniaka, nawet ich nie obierając. Jak to zrobić? Ziemniaki umyj i przekrój na pół. Ugotuj je w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, wyjmij je z wody i przeciśnij je przez kratkę do pieczenia. W ten sposób na blachę spadnie ugotowany miąższ, a skórka zostanie na kratce. Tak przygotowanie ziemniaki wymieszaj razem z odrobiną masła i mleka, a otrzymasz kremowe purée.