PoradyKremowe purée bez tłuczka i blendera. Zrobisz w zaledwie 3 minuty

Kremowe purée bez tłuczka i blendera. Zrobisz w zaledwie 3 minuty

Czy jest coś lepszego niż miska pełna kremowego purée z ziemniaków? To danie jest tak dobre, że nie potrzebuje żadnych dodatków. Niestety, ma jedną małą wadę. Chodzi o czas przygotowania. Na szczęście, można go skrócić. Poznaj prosty sposób.

Kremowe i aksamitne puree ziemniaczne
Kremowe i aksamitne puree ziemniaczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maryna Voronova

10.02.2024 09:53

Czy zastanawiałeś się kiedyś, skąd wzięły się ziemniaki? Nie wiadomo, gdzie uprawiano je jako pierwsze. Wiadomo jednak, jak dotarły do Europy. Ziemniaczaną rewolucją zawdzięczamy Francisco Pizarro, który przywiózł bulwy z Ameryki Południowej. Uprawa ziemniaków rozpowszechniła się w XVI wieku dzięki francuskiemu farmaceucie, Antoine-Augustin Parmentierowi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krótka historia purée

W trakcie wojny siedmioletniej we Francji zapanowała klęska głodu. Każda kromka chleba była na wagę złota. Francuski rząd poszukiwał alternatywy dla chleba. Parmentier skontaktował się z ministrami w sprawie masowej uprawy ziemniaków. Zdaniem farmaceuty stanowiły one najlepsze zastępstwo dla pieczywa.

Warto wspomnieć, że uprawa ziemniaków we Francji była zakazana aż do 1772 roku. Farmaceuta nie ustępował i rozpoczął ogólnokrajową kampanię marketingową, zachęcając rodaków do jedzenia ziemniaków. Udowadniał, że można przyrządzić z nich wiele pysznych potraw. Wśród nich znalazło się także purée, które niedługo później stało się sztandarowym daniem kuchni francuskiej.

Kremowe purée w 3 minuty. Poznaj prosty sposób

Przygotowanie purée jest bardzo proste. Ugotowane ziemniaki przeciska się przez praskę i łączy z odrobiną masła oraz mleka, aby potrawa stała się przyjemnie kremowa. Jest jednak prostszy sposób, który nie wymaga obierania ziemniaków. Może i brzmi to dziwnie, ale ten patent naprawdę działa.

Instagramerka publikująca jako lorafied podzieliła się kuchennym trikiem, który całkowicie zrewolucjonizuje twoją kuchnię. Influencerka pokazała, jak przygotować idealne purée z ziemniaka, nawet ich nie obierając. Jak to zrobić? Ziemniaki umyj i przekrój na pół. Ugotuj je w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, wyjmij je z wody i przeciśnij je przez kratkę do pieczenia. W ten sposób na blachę spadnie ugotowany miąższ, a skórka zostanie na kratce. Tak przygotowanie ziemniaki wymieszaj razem z odrobiną masła i mleka, a otrzymasz kremowe purée.

Purée bez użycia tłuczka
Purée bez użycia tłuczka© fot. Instagram | Lorafied
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
ziemniakipureekuchnia francuska
Wybrane dla Ciebie