Mama zawsze dodaje do mięsa owoc. Każdy pyta, co robi, że jest tak miękkie

Jeśli zastanawiacie się, jak sprawić, aby mięso, które przygotowujecie, było niesamowicie miękkie i kruche, moja mama ma dla was prostą odpowiedź. Wystarczy zastosować jeden prosty, ale skuteczny trik podczas gotowania. Gwarantuję, że kiedy tylko zaczniecie go stosować, wasze potrawy mięsne zawsze będą zachwycać gości.

MięsoMięso
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kiedy przyrządzamy mięso, zawsze chcemy, aby było ono niezwykle miękkie i kruche - wtedy smakuje wyśmienicie. Niestety, nie zawsze udaje nam się osiągnąć ten efekt, a czasami mięso po prostu wychodzi niesmaczne. Ale nie martwcie się, mamy na to rozwiązanie! Znamy sposób, aby mięso było tak miękkie, by wręcz rozpływało się w ustach. Wystarczy, że wykorzystacie jeden bardzo popularny owoc. Pamiętajcie również, że spożywanie mięsa ma wiele korzyści dla zdrowia, ale powinniście to robić w umiarkowanych ilościach - zobaczcie, ile razy w tygodniu powinniście jeść mięso.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotuj dla ukochanej osoby śniadanie w uroczym wydaniu. Na pewno będzie zachwycona!

Czy zastanawiacie się, jak zmiękczyć mięso? Odpowiedź jest prosta - użyjcie kiwi

Zazwyczaj, przed pieczeniem lub smażeniem mięsa, stosuje się mleko lub maślankę, aby nadać mu miękkości. My jednak proponujemy wam zupełnie inny trik. Gdy po raz pierwszy o nim usłyszałam, byłam zaskoczona, ale okazało się, że naprawdę działa. Chodzi o kiwi. Sok i plasterki tego owocu sprawią, że mięso będzie naprawdę pyszne. Wszystko za sprawą specjalnego enzymu, który rozkłada białko.

Przygotowując mięso do smażenia lub pieczenia, po prostu obłóżcie je wcześniej plasterkami kiwi. Ten owoc poradzi sobie ze zmiękczeniem mięsa już w ciągu trzech godzin. Po przyrządzeniu mięso będzie wtedy znacznie bardziej delikatne i kruche. Możecie również wykorzystać inne egzotyczne owoce w tym celu, takie jak papaja, ananas lub mango - efekt będzie równie zadowalający.

Mięso
Mięso © Pixabay

Istnieją również inne metody na to, aby mięso było kruche

Jednym z nich jest zastosowanie kwaśnych składników do marynaty, takich jak na przykład sok z cytryny. Jednak z uwagi na intensywny smak, tę metodę należy stosować tylko w przypadku mięsa, do którego będzie pasować. Możecie również zastosować odrobinę sody oczyszczonej, która zmienia pH i rozkłada włókna mięśniowe. Pamiętajcie jednak, aby później starannie wypłukać mięso.

Jeśli chcecie zmiękczyć mięso, możecie również zanurzyć je na cały dzień w maślance, jogurcie lub zsiadłym mleku. Innym sposobem jest zanurzenie mięsa w marynacie z dodatkiem alkoholu (najlepiej marynować tak mięso przez kilka godzin). Możecie również dodać odrobinę alkoholu do naczynia żaroodpornego, w którym planujecie upiec mięso.

Jak przygotować miękkie i soczyste mięso? Oto kilka porad

Po ugotowaniu lub upieczeniu mięsa, ważne jest, aby pozwolić mu "odpocząć" przez kilka minut przed krojeniem. Dzięki temu soki wewnętrzne równomiernie rozłożą się po mięsie, zanim je pokroicie, co pozwoli zachować jego soczystość. Aby mięso było bardzo delikatne, ważne jest również, by kroić je w poprzek włókien. Pamiętajcie też, że różne rodzaje mięsa wymagają różnych technik przygotowania i czasu obróbki termicznej. Dlatego do przyrządzenia każdego rodzaju mięsa powinniście podejść w sposób indywidualny.

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Na deser zrób kawowe ptasie mleczko. Goście nie będą szczędzić komplementów
Na deser zrób kawowe ptasie mleczko. Goście nie będą szczędzić komplementów
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka