Mielone nie mogą się z nimi równać. Miękkie i soczyste kotlety
Kotlety pewnie kojarzą ci się ze schabem albo mięsem mielonym? Ale czy wiesz, że istnieje jeszcze trzecia alternatywa? W dodatku zachwycająca smakiem.
25.10.2023 08:13
Prędzej czy później można przejeść się nawet najlepszym daniem. Dlatego też warto testować w kuchni nowe rozwiązania, aby kultowe kombinacje nigdy się nam nie znudziły.
A jeśli już mówimy o takich sprawdzonych przepisach, to na myśl przychodzą mi od razu kotlety. I chodzi tu zarówno o kotlety na bazie schabu, jak i te zrobione z mięsa mielonego. Czy w ogóle da się czymś je zastąpić? Oczywiście, że tak i już za moment dowiesz się, jak dokładnie to zrobić!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety w nowym wydaniu
Wiem, że w pierwszej chwili może się wydawać, że nie ma mowy o żadnej alternatywie. Ale to tylko pozory. Otóż genialne kotlety przygotujesz na bazie wątróbki. Będą towarzyszyć jej grzyby, a że sezon na skarby lasu w pełni, to idealny moment, aby przygotować pyszny obiad w nowym wydaniu.
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, chciałabym podkreślić jeszcze jedną rzecz. Wątróbka, choć nie cieszy się zbyt dużą popularnością, jest cennym źródłem wartości odżywczych. Znajdziesz tu sporo białka oraz minerały na czele z żelazem, fosforem, cynkiem oraz potasem. Zawiera również witaminy A, D, E oraz te z grypy B. Jak sam więc widzisz, możesz liczyć na wiele korzyści, wprowadzając do codziennego menu wątróbkę.
Zobacz także
Jak zrobić kotlety na bazie wątróbki i grzybów?
Składniki:
- 350 g wątróbki,
- 3 jajka,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 280 g grzybów,
- ¼ szkl. mąki,
- 100 g bułki tartej,
- ½ natki pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz i majeranek.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od podzielenia wątróbki na mniejsze kawałki.
- Następnie obierz i pokrój drobno grzyby. Możesz użyć tu zarówno grzybów leśnych, jak i pieczarek.
- Nie zapomnij też o obraniu cebuli oraz ząbków czosnku. Cebulę pokrój w drobną kostkę, natomiast ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
- Na koniec posiekaj drobno natkę pietruszki.
- Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w jednej misce.
- Kiedy już stworzysz idealną kombinację, podziel ją na mniejsze części, formując małe kotleciki.
- Następnie smaż je z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut. Smacznego!
Oryginalne kotlety możesz serwować zarówno z ziemniakami, kaszą, ryżem, jak i kolorową sałatką. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!