Mielone nie mogą się z nimi równać. Miękkie i soczyste kotlety

Kotlety pewnie kojarzą ci się ze schabem albo mięsem mielonym? Ale czy wiesz, że istnieje jeszcze trzecia alternatywa? W dodatku zachwycająca smakiem.

Mielone nie mogą się z nimi równać. Miękkie i soczyste kotletyKotlety na bazie wątróbki i grzybów to idealna kombinacja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | san_ta
SKOMENTUJ

Prędzej czy później można przejeść się nawet najlepszym daniem. Dlatego też warto testować w kuchni nowe rozwiązania, aby kultowe kombinacje nigdy się nam nie znudziły.

A jeśli już mówimy o takich sprawdzonych przepisach, to na myśl przychodzą mi od razu kotlety. I chodzi tu zarówno o kotlety na bazie schabu, jak i te zrobione z mięsa mielonego. Czy w ogóle da się czymś je zastąpić? Oczywiście, że tak i już za moment dowiesz się, jak dokładnie to zrobić!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tę genialną sałatkę serwuję na każdej imprezie. Znika ze stołu w mgnieniu oka

Kotlety w nowym wydaniu

Wiem, że w pierwszej chwili może się wydawać, że nie ma mowy o żadnej alternatywie. Ale to tylko pozory. Otóż genialne kotlety przygotujesz na bazie wątróbki. Będą towarzyszyć jej grzyby, a że sezon na skarby lasu w pełni, to idealny moment, aby przygotować pyszny obiad w nowym wydaniu.

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, chciałabym podkreślić jeszcze jedną rzecz. Wątróbka, choć nie cieszy się zbyt dużą popularnością, jest cennym źródłem wartości odżywczych. Znajdziesz tu sporo białka oraz minerały na czele z żelazem, fosforem, cynkiem oraz potasem. Zawiera również witaminy A, D, E oraz te z grypy B. Jak sam więc widzisz, możesz liczyć na wiele korzyści, wprowadzając do codziennego menu wątróbkę. 

Wątróbka skrywa w sobie ogromny potencjał
Wątróbka skrywa w sobie ogromny potencjał © Adobe Stock | JackF

Jak zrobić kotlety na bazie wątróbki i grzybów?

Składniki:

  • 350 g wątróbki,
  • 3 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 280 g grzybów,
  • ¼ szkl. mąki,
  • 100 g bułki tartej,
  • ½ natki pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz i majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od podzielenia wątróbki na mniejsze kawałki. 
  2. Następnie obierz i pokrój drobno grzyby. Możesz użyć tu zarówno grzybów leśnych, jak i pieczarek. 
  3. Nie zapomnij też o obraniu cebuli oraz ząbków czosnku. Cebulę pokrój w drobną kostkę, natomiast ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. 
  4. Na koniec posiekaj drobno natkę pietruszki.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w jednej misce. 
  6. Kiedy już stworzysz idealną kombinację, podziel ją na mniejsze części, formując małe kotleciki.
  7. Następnie smaż je z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut. Smacznego!

Oryginalne kotlety możesz serwować zarówno z ziemniakami, kaszą, ryżem, jak i kolorową sałatką. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia