Mielone nie mogą się z nimi równać. Miękkie i soczyste kotlety

Kotlety pewnie kojarzą ci się ze schabem albo mięsem mielonym? Ale czy wiesz, że istnieje jeszcze trzecia alternatywa? W dodatku zachwycająca smakiem.

Kotlety na bazie wątróbek i pieczarek to idealna kombinacjaKotlety na bazie wątróbki i grzybów to idealna kombinacja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | san_ta

Prędzej czy później można przejeść się nawet najlepszym daniem. Dlatego też warto testować w kuchni nowe rozwiązania, aby kultowe kombinacje nigdy się nam nie znudziły.

A jeśli już mówimy o takich sprawdzonych przepisach, to na myśl przychodzą mi od razu kotlety. I chodzi tu zarówno o kotlety na bazie schabu, jak i te zrobione z mięsa mielonego. Czy w ogóle da się czymś je zastąpić? Oczywiście, że tak i już za moment dowiesz się, jak dokładnie to zrobić!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne ciasteczka staną się hitem tej jesieni. Nie sposób oderwać od nich wzroku

Kotlety w nowym wydaniu

Wiem, że w pierwszej chwili może się wydawać, że nie ma mowy o żadnej alternatywie. Ale to tylko pozory. Otóż genialne kotlety przygotujesz na bazie wątróbki. Będą towarzyszyć jej grzyby, a że sezon na skarby lasu w pełni, to idealny moment, aby przygotować pyszny obiad w nowym wydaniu.

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, chciałabym podkreślić jeszcze jedną rzecz. Wątróbka, choć nie cieszy się zbyt dużą popularnością, jest cennym źródłem wartości odżywczych. Znajdziesz tu sporo białka oraz minerały na czele z żelazem, fosforem, cynkiem oraz potasem. Zawiera również witaminy A, D, E oraz te z grypy B. Jak sam więc widzisz, możesz liczyć na wiele korzyści, wprowadzając do codziennego menu wątróbkę. 

Wątróbka skrywa w sobie ogromny potencjał
Wątróbka skrywa w sobie ogromny potencjał © Adobe Stock | JackF

Jak zrobić kotlety na bazie wątróbki i grzybów?

Składniki:

  • 350 g wątróbki,
  • 3 jajka,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 280 g grzybów,
  • ¼ szkl. mąki,
  • 100 g bułki tartej,
  • ½ natki pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz i majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od podzielenia wątróbki na mniejsze kawałki. 
  2. Następnie obierz i pokrój drobno grzyby. Możesz użyć tu zarówno grzybów leśnych, jak i pieczarek. 
  3. Nie zapomnij też o obraniu cebuli oraz ząbków czosnku. Cebulę pokrój w drobną kostkę, natomiast ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. 
  4. Na koniec posiekaj drobno natkę pietruszki.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w jednej misce. 
  6. Kiedy już stworzysz idealną kombinację, podziel ją na mniejsze części, formując małe kotleciki.
  7. Następnie smaż je z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut. Smacznego!

Oryginalne kotlety możesz serwować zarówno z ziemniakami, kaszą, ryżem, jak i kolorową sałatką. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie