Schabowe po lubelsku zrobisz bez bułki tartej. Zamiast niej sięgnij po inny produkt, który masz w lodówce

Jeśli kochasz kotlety schabowe, to koniecznie powinieneś spróbować schabowego po lubelsku. Potrawa ta różni się od tej tradycyjnej tylko jednym, małym szczegółem. Okazuje się, że w przypadku dania z Lublina, kotletów nie panierujemy w bułce tartej. Poza tym do ich przygotowania używamy wyjątkowo dużej ilości jajek. Dzięki temu schabowe odznaczają się wyjątkowo delikatną i kruchą panierką. 

ObrazekKotlety schabowe po lubelsku bez bułki tartej - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Kotlety schabowe po lubelsku wspaniale smakują w towarzystwie kaszy i zasmażanej kapusty. Potrawa świetnie sprawdzi się na obiad. Jeśli masz ochotę ją wykonać - poniżej podajemy przepis na to wyjątkowe regionalne danie.

Soczyste i delikatne kotlety

Obrazek
Posiłek - Pysznosci; Foto: Canva.com

Idealne kotlety schabowe powinny odznaczać się soczystym mięsem i delikatną panierką. Taka właśnie jest potrawa po lubelsku. Przed smażeniem, mięso rozbijamy tak, aby plastry nie wyszły zbyt cienkie. Następnie panierujemy je w mące i jajku. Na końcu zapiekamy kotlety z jajkiem w piekarniku.

Aby nieco podkręcić smak mięsa, warto obtoczyć je w mące gryczanej. Nada ona daniu orzechowej nuty. Kotlety schabowe z Lublina wyróżniają się wyjątkowo kruchą, złotą i delikatną panierką. 

Kotlety schabowe po lubelsku

Obrazek
Jajko - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

      
  • 600 g schabu bez kości
  • mąka gryczana
  • 8 jajek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Na początku pokrój mięso na 4 plastry. Następnie wyłóż je na deskę i przykryj folią do żywności. Kotlety rozbijaj za pomocą tłuczka. Każdy plaster mięsa natrzyj dokładnie solą oraz pieprzem. Następnie odłóż je do lodówki na około godzinę.

Do oddzielnego naczynia wybij cztery jajka, a następnie dodaj sól i dokładnie wszystko wymieszaj. Plastry mięsa panieruj w mące gryczanej i jajku. Na końcu smaż kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Schabowe powinny odznaczać się piękną złotą panierką.

W kolejnym kroku ułóż kotlety schabowedużym naczyniu żaroodpornym. Na każdą porcję nakładaj jedno surowe jajko. Całość piecz przez 5 - 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepszego kotleta schabowego krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości