Schabowe po lubelsku zrobisz bez bułki tartej. Zamiast niej sięgnij po inny produkt, który masz w lodówce

Jeśli kochasz kotlety schabowe, to koniecznie powinieneś spróbować schabowego po lubelsku. Potrawa ta różni się od tej tradycyjnej tylko jednym, małym szczegółem. Okazuje się, że w przypadku dania z Lublina, kotletów nie panierujemy w bułce tartej. Poza tym do ich przygotowania używamy wyjątkowo dużej ilości jajek. Dzięki temu schabowe odznaczają się wyjątkowo delikatną i kruchą panierką. 

ObrazekKotlety schabowe po lubelsku bez bułki tartej - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Kotlety schabowe po lubelsku wspaniale smakują w towarzystwie kaszy i zasmażanej kapusty. Potrawa świetnie sprawdzi się na obiad. Jeśli masz ochotę ją wykonać - poniżej podajemy przepis na to wyjątkowe regionalne danie.

Soczyste i delikatne kotlety

Obrazek
Posiłek - Pysznosci; Foto: Canva.com

Idealne kotlety schabowe powinny odznaczać się soczystym mięsem i delikatną panierką. Taka właśnie jest potrawa po lubelsku. Przed smażeniem, mięso rozbijamy tak, aby plastry nie wyszły zbyt cienkie. Następnie panierujemy je w mące i jajku. Na końcu zapiekamy kotlety z jajkiem w piekarniku.

Aby nieco podkręcić smak mięsa, warto obtoczyć je w mące gryczanej. Nada ona daniu orzechowej nuty. Kotlety schabowe z Lublina wyróżniają się wyjątkowo kruchą, złotą i delikatną panierką. 

Kotlety schabowe po lubelsku

Obrazek
Jajko - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

      
  • 600 g schabu bez kości
  • mąka gryczana
  • 8 jajek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Na początku pokrój mięso na 4 plastry. Następnie wyłóż je na deskę i przykryj folią do żywności. Kotlety rozbijaj za pomocą tłuczka. Każdy plaster mięsa natrzyj dokładnie solą oraz pieprzem. Następnie odłóż je do lodówki na około godzinę.

Do oddzielnego naczynia wybij cztery jajka, a następnie dodaj sól i dokładnie wszystko wymieszaj. Plastry mięsa panieruj w mące gryczanej i jajku. Na końcu smaż kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Schabowe powinny odznaczać się piękną złotą panierką.

W kolejnym kroku ułóż kotlety schabowedużym naczyniu żaroodpornym. Na każdą porcję nakładaj jedno surowe jajko. Całość piecz przez 5 - 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepszego kotleta schabowego krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb