Trik na przedłużenie świeżości chleba. Patent już podbija TikToka

Z rana wyciągasz chleb z szafki, aby przygotować pyszne śniadanie. Jednak okazuje się, że pieczywo jest twarde jak kamień i nie nadaje się do jedzenia. Jak w takim razie temu zapobiec? Okazuje się, że możesz zastosować prosty trik na przedłużenie świeżości chleba.

ObrazekTrik na przedłużenie świeżości pieczywa - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Dlaczego chleb wysycha?

Obrazek
Pieczywo - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Chleb czerstwieje na skutek zachodzących w nim zmian fizykochemicznych. Należy zaznaczyć, że mikroorganizmy nie biorą udziału w tym procesie. W związku z tym suche pieczywo nie jest szkodliwe dla naszego zdrowia. Jednak jest ono wyjątkowo niesmaczne.

Nierzadko zdarza się, że po dwóch dniach, nasze pieczywo nie nadaje się do spożycia. W związku z tym zastanawiamy się jak prawidłowo je przechowywać. Obecnie coraz większą uwagę przykładamy do tego, aby nie marnować żywności. Okazuje się, że jest prosty trik na przedłużenie trwałości pieczywa.

Trik na przedłużenie świeżości chleba

Ostatnio na tik toku pojawił się filmik przedstawiający trik na przedłużenie trwałości pieczywa. Autorem pomysłu jest Katya Meckle. Publikuje ona treści dotyczące zdrowego odżywiania oraz idei Zero Waste.

Katya podzieliła się z nami, że najlepiej do opakowania z pieczywem dodać gałązkę selera naciowego. Dzięki temu nasz chleb na dłużej zachowa świeżość. Okazuje się, że będziemy mogli się nim cieszyć nawet przez trzy tygodnie!

Dodatkowo obecność gałązki selera ma za zadanie również zapobiegać pleśnieniu pieczywa. Jest to banalnie prosty trik, który każdy z nas może wykonać.

Pozostałe rady Katya

Katya wspomniała również jak przechowywać niektóre owoce i warzywa. Ogonki banana zawinęła w folię spożywczą. Natomiast zielone warzywa i marchewkę wstawiła do naczynia wypełnionego wodą. Katya używa również specjalnych pojemników, które umożliwiają przepływ powietrza.

Obserwatorzy konta Katya Meckle byli zachwyceni jej pomysłami. Duża część z nich nie znała wspomnianych przez Katya trików. W konsekwencji postanowili zastosować nowe sposoby przechowywania żywności.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować soczystego kurczaka z ziemniakami krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy