Sekret babcinych pierogów. Dodaj szczyptę tej przyprawy do farszu

Pierogi to jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dań kuchni polskiej. Każdy ma swoją ulubioną wersję, ale czy znacie sekret babcinych pierogów? To szczypta tej przyprawy do farszu, która nadaje mu niepowtarzalnego aromatu i smaku. O jakiej przyprawie mowa?

pierogipierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Pierogi ruskie to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Są pyszne, sycące i łatwe do przygotowania. Istnieje wiele przepisów na pierogi ruskie, ale ten, który uwielbia moja babcia, jest wyjątkowy. Sekretem jego smaku jest szczypta gałki muszkatołowej, którą babcia dodaje do farszu. To ona nadaje pierogom ten niepowtarzalny aromat i smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wytrawne ciasto z farszem z gotowanych jajek. Obłędnie pyszne

Pierogi ruskie z gałką muszkatołową — przepis babci

Pierogi ruskie to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Można je podawać na wiele sposobów, ale najprostsze rozwiązanie jest często najlepsze. Wystarczy dodać kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny i smakować pyszne pierogi. Aby jednak farsz był naprawdę wyjątkowy, warto posłuchać rady babci i dodać do niego gałkę muszkatołową. Ta przyprawa podkreśla smak ziemniaków i sera (lub tofu, jeśli robicie pierogi wegańskie) i nadaje im delikatną słodycz.

Oto co będziecie potrzebować, aby przygotować te wyjątkowe pierogi:

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • Około 300 ml gorącej, przegotowanej wody,
  • 1 płaska łyżka soli.

Składniki na farsz:

  • 500 g ziemniaków,
  • 500 g półtłustego twarogu lub tofu naturalnego,
  • 1 większa cebula,
  • Szczypta gałki muszkatołowej,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie pierogów ruskich krok po Kroku

1. Przygotowanie farszu

Rozpocznijmy od przygotowania farszu, który nadaje pierogom wyjątkowego smaku. Zaczniemy od ugotowania ziemniaków. Oczyść, obierz i pokrój je w kostkę, a następnie ugotuj w osolonym wrzątku aż staną się miękkie. Następnie rozgnieć je na gładką masę i pozostaw do ostygnięcia.

2. Przygotowanie farszu cebulowego

Pokrój cebulę na drobne kawałki i podsmaż ją na dobrze rozgrzanym oleju aż zacznie się rumienić. Połącz cebulę z ugotowanymi wcześniej ziemniakami. Kiedy całość wystygnie, dodaj pokruszony twaróg lub tofu. Teraz nadajemy charakterystyczny smak - posyp całość szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

3. Przygotowanie ciasta

W większej misce przesiej mąkę i dodaj sól, mieszając je razem. Stopniowo wlewaj gorącą wodę, jednocześnie mieszając drewnianą łyżką. Gdy ciasto zacznie formować się w kulki i lekko ostygnie, możesz przenieść je na stolnicę.

Podziel ciasto na porcje, rozwałkuj je i wycinaj okręgi. Na każdym z okręgów umieść porcję farszu ruskiego i starannie zlep pierogi.

4. Gotowanie pierogów

Gotuj pierogi ruskie w osolonym wrzątku przez około 2 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

5. Podawanie pierogów

Najlepiej podać pierogi ruskie z kwaśną śmietaną lub naturalnym jogurtem. Możesz również dodać karmelizowaną cebulę lub boczek - zarówno wersja klasyczna, jak i wegańska będą smakować wyśmienicie.

Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇