Sekret babcinych pierogów. Dodaj szczyptę tej przyprawy do farszu

Pierogi to jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dań kuchni polskiej. Każdy ma swoją ulubioną wersję, ale czy znacie sekret babcinych pierogów? To szczypta tej przyprawy do farszu, która nadaje mu niepowtarzalnego aromatu i smaku. O jakiej przyprawie mowa?

pierogipierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Pierogi ruskie to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Są pyszne, sycące i łatwe do przygotowania. Istnieje wiele przepisów na pierogi ruskie, ale ten, który uwielbia moja babcia, jest wyjątkowy. Sekretem jego smaku jest szczypta gałki muszkatołowej, którą babcia dodaje do farszu. To ona nadaje pierogom ten niepowtarzalny aromat i smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wytrawne ciasto z farszem z gotowanych jajek. Obłędnie pyszne

Pierogi ruskie z gałką muszkatołową — przepis babci

Pierogi ruskie to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Można je podawać na wiele sposobów, ale najprostsze rozwiązanie jest często najlepsze. Wystarczy dodać kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny i smakować pyszne pierogi. Aby jednak farsz był naprawdę wyjątkowy, warto posłuchać rady babci i dodać do niego gałkę muszkatołową. Ta przyprawa podkreśla smak ziemniaków i sera (lub tofu, jeśli robicie pierogi wegańskie) i nadaje im delikatną słodycz.

Oto co będziecie potrzebować, aby przygotować te wyjątkowe pierogi:

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • Około 300 ml gorącej, przegotowanej wody,
  • 1 płaska łyżka soli.

Składniki na farsz:

  • 500 g ziemniaków,
  • 500 g półtłustego twarogu lub tofu naturalnego,
  • 1 większa cebula,
  • Szczypta gałki muszkatołowej,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie pierogów ruskich krok po Kroku

1. Przygotowanie farszu

Rozpocznijmy od przygotowania farszu, który nadaje pierogom wyjątkowego smaku. Zaczniemy od ugotowania ziemniaków. Oczyść, obierz i pokrój je w kostkę, a następnie ugotuj w osolonym wrzątku aż staną się miękkie. Następnie rozgnieć je na gładką masę i pozostaw do ostygnięcia.

2. Przygotowanie farszu cebulowego

Pokrój cebulę na drobne kawałki i podsmaż ją na dobrze rozgrzanym oleju aż zacznie się rumienić. Połącz cebulę z ugotowanymi wcześniej ziemniakami. Kiedy całość wystygnie, dodaj pokruszony twaróg lub tofu. Teraz nadajemy charakterystyczny smak - posyp całość szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

3. Przygotowanie ciasta

W większej misce przesiej mąkę i dodaj sól, mieszając je razem. Stopniowo wlewaj gorącą wodę, jednocześnie mieszając drewnianą łyżką. Gdy ciasto zacznie formować się w kulki i lekko ostygnie, możesz przenieść je na stolnicę.

Podziel ciasto na porcje, rozwałkuj je i wycinaj okręgi. Na każdym z okręgów umieść porcję farszu ruskiego i starannie zlep pierogi.

4. Gotowanie pierogów

Gotuj pierogi ruskie w osolonym wrzątku przez około 2 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

5. Podawanie pierogów

Najlepiej podać pierogi ruskie z kwaśną śmietaną lub naturalnym jogurtem. Możesz również dodać karmelizowaną cebulę lub boczek - zarówno wersja klasyczna, jak i wegańska będą smakować wyśmienicie.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia