Często mrożę pierogi. Dzięki prostemu trikowi smakują jak świeże

Ulepiłaś zaskakująco dużo pierogów i nie wiesz, co z nimi zrobić? Podpowiadamy, jak przechowywać gotowe pierogi, aby po ugotowaniu nie straciły swojego smaku i kształtu. Zapamiętaj ten patent — przyda ci się zwłaszcza przed świętami.

Jak mrozić pierogi?Jak mrozić pierogi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pierogi to jedno z tych dań, które można jeść codziennie, na śniadanie, obiad czy kolację. Przygotowanie tego przysmaku jest dość czasochłonne, dlatego większość z nas lepi dziesiątki, a czasem nawet setki sztuk za jednym razem. I tak znikają szybciej, niż można byłoby się spodziewać.

Pozostaje pytanie — jak przechowywać przygotowane pierogi? Większość z nas wsadza je do zamrażarki, jednak po ugotowaniu tracą nie tylko swój smak, ale też kształt. Wyjaśniamy, jak mrozić pierogi, żeby smakowały tak dobrze, jak od razu po ugotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Jak poprawnie mrozić pierogi?

Pierogi kojarzą się głównie ze świętami. Prawda jest taka, że można jeść je przez cały rok. Wiosną stawiamy na lekkie farsze, np. ze szpinaku i fety, latem przyrządzamy je z sezonowymi owocami, jesienią faszerujemy dynią, a zimą mięsem czy kapustą z grzybami. Wytrawne czy słodkie, w każdej wersji smakują wybornie.

Jeśli planujesz przygotowanie dużej ilości pierogów i chcesz, żeby zachowały świeżość jak najdłużej, zamroź je. Trzymaj się jednej zasady, a po odgrzaniu, będą równie dobre jak świeże. Jak więc mrozić pierogi? Nie gotuj ich. W ten sposób zatrzymają swój smak i kształt na dłużej. Zamiast tego, po ulepieniu, obtocz je w mące i pozostaw do wysuszenia na 30 minut. Kiedy lekko przeschną, przełóż je na tackę, a następnie, włóż do zamrażarki na dwie godziny. Po dwóch godzinach wyjmij pierogi z zamrażarki i ułóż je w woreczkach strunowych. Ponownie włóż je do zamrażalnika. Tak przechowywane, nadają się do spożycia przed kolejne cztery miesiące.

Jak gotować zamrożenie pierogi?

Masz ochotę na pierogi? Na pół godziny przed planowanym gotowaniem, wyjmij je z zamrażarki. Dzięki temu nieco zmiękną, co skróci czas gotowania. W międzyczasie zagotuj wodę ze szczyptą soli. Kiedy zacznie wrzeć, włóż do niej pierogi. Pamiętaj, żeby gotować je partiami. Dzięki temu zachowają swój kształt i nie będą się do siebie lepić.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy