Na każdą imprezę robię różyczki z pistacjową nutką. Znikają w pierwszej kolejności
Masz spotkać się rodziną lub znajomymi i obiecałeś zrobić jakąś przekąskę? Jednocześnie nie masz pomysłu, co dokładnie mogłoby to być? Głowa do góry. Zachwycające rozwiązanie już na ciebie czeka!
16.04.2024 | aktual.: 16.04.2024 16:30
Wraz z wiosną i piękną pogodą za oknem organizujemy wiele spotkań w plenerze. Na tego typu wydarzeniach nie może zabraknąć oczywiście smacznych i ciekawych przekąsek. I tak się składa, że mam sprawdzoną inspirację, która jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Z tobą będzie tak samo.
Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób dosłownie z kilku składników stworzyć coś niesamowitego do jedzenia. W dodatku w uroczym wydaniu. Prawda, że brzmi ciekawie? A to dopiero zapowiedź. Wystarczy, że choć raz skosztujesz różyczek pistacjowych, bo to o nich w końcu mowa, a nie będziesz chciał jeść nic innego. Co więcej, od razu przykuwają oko, dlatego masz pewność, że nie zmarnuje się ani jeden kawałek. Wręcz przeciwnie, przekąska jest tak smaczna, że znika ze stołu w ekspresowym tempie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tak pięknej i smacznej przekąski jednocześnie nie możesz przegapić. Różyczki pistacjowe skradną serce największego niejadka!
Składniki:
Różyczki:
- 3 szklanki obranych pistacji,
- 50 g roztopionego masła,
- 1 opakowanie ciasta filo.
Syrop cukrowy:
- 1,5 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki wody,
- sok z 1 cytryny.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad ciekawą przekąską rozpoczynam od przygotowania pistacji. Obrane orzechy przesypuję do blendera, aby dokładnie je zmielić.
Krok 2. Następnie łączę pistacje z roztopionym masłem. I tak naprawdę farsz do różyczek jest już gotowy.
Krok 3. Na blacie kuchennym układam arkusz ciasta filo. Po czym przy pomocy metalowej foremki wycinam mniejsze kółka.
Krok 4. To jednak nie koniec pracy z ciastem. Gotowe kółka układam następnie w poziomym rzędzie w taki sposób, aby każdy element zachodził na kolejny kawałek.
Krok 5. W centralnej części konstrukcji umieszczam następnie wcześniej przygotowany farsz, po czym każde kółko składam na pół. Na koniec zaczynam zwijać całą konstrukcję w ciasny rulon. I po chwili idealny kształt różyczki jest już gotowy.
Krok 6. Tak przygotowane przekąski umieszczam następnie w foremce na muffinki i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 7. W międzyczasie przygotowuję syrop cukrowy. Aby go zrobić, łączę ze sobą na palniku: cukier, wodę oraz sok z cytryny.
Krok 8. Po zagotowaniu i dokładnym rozpuszczeniu cukru powstałą mieszankę rozprowadzam na upieczonych różyczkach. I to wszystko, smacznego!