Na każdą imprezę robię różyczki z pistacjową nutką. Znikają w pierwszej kolejności

Masz spotkać się rodziną lub znajomymi i obiecałeś zrobić jakąś przekąskę? Jednocześnie nie masz pomysłu, co dokładnie mogłoby to być? Głowa do góry. Zachwycające rozwiązanie już na ciebie czeka!

Różyczki z ciekawym farszem staną się hitem w każdym domuRóżyczki z ciekawym farszem staną się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Wraz z wiosną i piękną pogodą za oknem organizujemy wiele spotkań w plenerze. Na tego typu wydarzeniach nie może zabraknąć oczywiście smacznych i ciekawych przekąsek. I tak się składa, że mam sprawdzoną inspirację, która jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Z tobą będzie tak samo. 

Już za moment dowiesz się, jak w szybkiprosty sposób dosłownie z kilku składników stworzyć coś niesamowitego do jedzenia. W dodatku w uroczym wydaniu. Prawda, że brzmi ciekawie? A to dopiero zapowiedź. Wystarczy, że choć raz skosztujesz różyczek pistacjowych, bo to o nich w końcu mowa, a nie będziesz chciał jeść nic innego. Co więcej, od razu przykuwają oko, dlatego masz pewność, że nie zmarnuje się ani jeden kawałek. Wręcz przeciwnie, przekąska jest tak smaczna, że znika ze stołu w ekspresowym tempie

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Różyczki pistacjowe. Przepis na deser, który od razu wzbudza zachwyt

Tak pięknej i smacznej przekąski jednocześnie nie możesz przegapić. Różyczki pistacjowe skradną serce największego niejadka!

Składniki:

Różyczki:

  • 3 szklanki obranych pistacji,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 1 opakowanie ciasta filo. 

Syrop cukrowy:

  • 1,5 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki wody,
  • sok z 1 cytryny.  

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad ciekawą przekąską rozpoczynam od przygotowania pistacji. Obrane orzechy przesypuję do blendera, aby dokładnie je zmielić. 

W pierwszej kolejności zajmuję się pistacjami
W pierwszej kolejności zajmuję się pistacjami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie łączę pistacje z roztopionym masłem. I tak naprawdę farsz do różyczek jest już gotowy. 

Farsz składa się zaledwie z dwóch składników
Farsz składa się zaledwie z dwóch składników © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na blacie kuchennym układam arkusz ciasta filo. Po czym przy pomocy metalowej foremki wycinam mniejsze kółka.

Z ciasta wycinam kółka jak na pierogi
Z ciasta wycinam kółka jak na pierogi © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. To jednak nie koniec pracy z ciastem. Gotowe kółka układam następnie w poziomym rzędzie w taki sposób, aby każdy element zachodził na kolejny kawałek. 

Z gotowych elementów tworzę kilka poziomych rzędów
Z gotowych elementów tworzę kilka poziomych rzędów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W centralnej części konstrukcji umieszczam następnie wcześniej przygotowany farsz, po czym każde kółko składam na pół. Na koniec zaczynam zwijać całą konstrukcję w ciasny rulon. I po chwili idealny kształt różyczki jest już gotowy.

Coraz bliżej perfekcyjnego kształtu
Coraz bliżej perfekcyjnego kształtu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Tak przygotowane przekąski umieszczam następnie w foremce na muffinki i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. W międzyczasie przygotowuję syrop cukrowy. Aby go zrobić, łączę ze sobą na palniku: cukier, wodę oraz sok z cytryny

Przygotowanie syropu to ostatni etap
Przygotowanie syropu to ostatni etap © Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Po zagotowaniu i dokładnym rozpuszczeniu cukru powstałą mieszankę rozprowadzam na upieczonych różyczkach. I to wszystko, smacznego!

Skusiłbyś się na takie pyszności?
Skusiłbyś się na takie pyszności? © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟