Chrupiące pierożki z piekarnika. Nawet ruskie nie mają z nimi szans

Lubisz eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis na pierogi z piekarnika. Mają w sobie to "coś"!

Pierożki w chrupiącym wydaniu to jest to!Pierożki w chrupiącym wydaniu to jest to!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | AkuAku
Marzena Pęcak

My Polacy mamy się za prawdziwych znawców pierogów. Nie dość, że przygotowujemy je z różnymi farszami, to jeszcze bardzo często to właśnie pierogi goszczą na naszych stołach jako główne danie. Sama pochodzę z domu, gdzie w każdy piątek obowiązkowo jadło się pierogi z serowo-ziemniaczanym farszem. I oczywiście taka kombinacja jest przepyszna w smaku. Ba, w końcu polska kuchnia słynie na całym świecie właśnie z pierogów. 

Z drugiej strony warto od czasu do czasu przetestować zupełnie coś innegonowego jednocześnie. I do takich testów chciałabym cię dzisiaj zachęcić. Przygotuj genialne pierożki w chrupiącej wersji, a na pewno nie pożałujesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sos boloński zamiast z makaronem łączę z tortillą. Cała rodzina zajada się ze smakiem

Pierożki w greckim wydaniu

Dziś zabieram cię w kulinarną podróż do Grecji, gdzie można znaleźć wiele genialnych przepisów na smaczny posiłek. Tym razem chciałabym skupić się jednak na konkretnej perełce kulinarnej, która skradła moje serce od pierwszego kęsa. Mowa w tym przypadku o greckich pierożkach w chrupiącym wydaniu. 

Podczas ostatniej wizyty u koleżanki Ani, miałam okazję skosztować oryginalnych pierożków z piekarnika. Moja znajoma zrobiła je na bazie ciasta filo, szpinaku oraz dwóch rodzajów sera. I muszę przyznać, że czegoś tak dobrego dawno nie jadłam. Nowy rodzaj pierogów od razu przypadł mi do gustu, dlatego też szybko poprosiłam o dokładny przepis, aby nowe danie jak najszybciej odtworzyć we własnej kuchni. Ty też możesz to zrobić i to jeszcze dziś. Gotowa receptura już na ciebie czeka!

Bazą farszu jest szpinak
Bazą farszu jest szpinak © Adobe Stock | lecic

Przepis na greckie pierożki

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo,
  • 150 g fety,
  • 150 g ricotty,
  • 450 g szpinaku,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ¼ szkl. roztopionego masła,
  • ½ natki świeżego koperku lub natki pietruszki,
  • przyprawy: sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj farsz do przyszłych pierożków. W tym celu obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę, następnie przeciśnij przez praskę obrany ząbek czosnku. Oba składniki wrzuć na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, po czym smaż przez kilka minut. 
  2. Po chwili wrzuć na patelnię świeże liście szpinaku. Oczywiście wcześniej je opłucz i osusz z nadmiaru wody. 
  3. Kiedy szpinak zwiędnie, zdejmij patelnię z palnika. Po krótkim ostudzeniu połącz warzywo z pokruszoną fetąricottą. Do miski wrzuć również drobno posiekany koperek. Jeśli nie masz pod ręką koperku, spokojnie do mieszanki możesz dodać też natkę pietruszki.
  4. Powstałą mieszankę dopraw do smaku solą pieprzem. I farsz jest już gotowy!
  5. Teraz rozłóż na blacie ciasto filo, po czym podziel je na cienkie paski. Na każdym takim elemencie rozprowadź trochę farszu i złóż w taki sposób, aby w efekcie powstał kształt trójkąta
  6. Gotowe pierożki przełóż na blachę do pieczenia i posmaruj je delikatnie roztopionym masłem. Dopiero teraz możesz wstawić je do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temp. 180 stopni Celsjusza. I to wszystko, smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska