PrzepisKuchnia greckaChrupiące pierożki z piekarnika. Nawet ruskie nie mają z nimi szans

Chrupiące pierożki z piekarnika. Nawet ruskie nie mają z nimi szans

Lubisz eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj przepis na pierogi z piekarnika. Mają w sobie to "coś"!

Pierożki w chrupiącym wydaniu to jest to!
Pierożki w chrupiącym wydaniu to jest to!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | AkuAku

25.02.2024 11:28

My Polacy mamy się za prawdziwych znawców pierogów. Nie dość, że przygotowujemy je z różnymi farszami, to jeszcze bardzo często to właśnie pierogi goszczą na naszych stołach jako główne danie. Sama pochodzę z domu, gdzie w każdy piątek obowiązkowo jadło się pierogi z serowo-ziemniaczanym farszem. I oczywiście taka kombinacja jest przepyszna w smaku. Ba, w końcu polska kuchnia słynie na całym świecie właśnie z pierogów. 

Z drugiej strony warto od czasu do czasu przetestować zupełnie coś innegonowego jednocześnie. I do takich testów chciałabym cię dzisiaj zachęcić. Przygotuj genialne pierożki w chrupiącej wersji, a na pewno nie pożałujesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierożki w greckim wydaniu

Dziś zabieram cię w kulinarną podróż do Grecji, gdzie można znaleźć wiele genialnych przepisów na smaczny posiłek. Tym razem chciałabym skupić się jednak na konkretnej perełce kulinarnej, która skradła moje serce od pierwszego kęsa. Mowa w tym przypadku o greckich pierożkach w chrupiącym wydaniu. 

Podczas ostatniej wizyty u koleżanki Ani, miałam okazję skosztować oryginalnych pierożków z piekarnika. Moja znajoma zrobiła je na bazie ciasta filo, szpinaku oraz dwóch rodzajów sera. I muszę przyznać, że czegoś tak dobrego dawno nie jadłam. Nowy rodzaj pierogów od razu przypadł mi do gustu, dlatego też szybko poprosiłam o dokładny przepis, aby nowe danie jak najszybciej odtworzyć we własnej kuchni. Ty też możesz to zrobić i to jeszcze dziś. Gotowa receptura już na ciebie czeka!

Bazą farszu jest szpinak
Bazą farszu jest szpinak© Adobe Stock | lecic

Przepis na greckie pierożki

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo,
  • 150 g fety,
  • 150 g ricotty,
  • 450 g szpinaku,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ¼ szkl. roztopionego masła,
  • ½ natki świeżego koperku lub natki pietruszki,
  • przyprawy: sól i pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj farsz do przyszłych pierożków. W tym celu obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę, następnie przeciśnij przez praskę obrany ząbek czosnku. Oba składniki wrzuć na dobrze rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, po czym smaż przez kilka minut. 
  2. Po chwili wrzuć na patelnię świeże liście szpinaku. Oczywiście wcześniej je opłucz i osusz z nadmiaru wody. 
  3. Kiedy szpinak zwiędnie, zdejmij patelnię z palnika. Po krótkim ostudzeniu połącz warzywo z pokruszoną fetąricottą. Do miski wrzuć również drobno posiekany koperek. Jeśli nie masz pod ręką koperku, spokojnie do mieszanki możesz dodać też natkę pietruszki.
  4. Powstałą mieszankę dopraw do smaku solą pieprzem. I farsz jest już gotowy!
  5. Teraz rozłóż na blacie ciasto filo, po czym podziel je na cienkie paski. Na każdym takim elemencie rozprowadź trochę farszu i złóż w taki sposób, aby w efekcie powstał kształt trójkąta
  6. Gotowe pierożki przełóż na blachę do pieczenia i posmaruj je delikatnie roztopionym masłem. Dopiero teraz możesz wstawić je do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temp. 180 stopni Celsjusza. I to wszystko, smacznego!
Wybrane dla Ciebie