Oszukane kotlety. Jesz i chudniesz, bo działają na jelita jak odkurzacz
Te kotlety to świetne rozwiązanie, gdy poszukujesz przepisy na dietetyczny obiad. Nie dość, że są lekkie i pożywne, to na dodatek bardzo smaczne. Próżno szukać w nich mięsa, jednak nie oznacza to, że komukolwiek będzie go brakowało.
13.08.2024 12:57
Bezmięsne oszukane kotlety mielone są łatwe w przygotowaniu, bogate w białko i doskonale nadają się dla osób, które poszukują szybkich i pożywnych posiłków. Można je przygotować z ulubionymi przyprawami, a dzięki dużej zawartości błonnika wspierają one układ trawienny, pomagając w eliminacji zalegających resztek. Czujemy się po nich lekko, a nasz układ pokarmowy funkcjonuje bez zarzutu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na zdrowe kotlety
Te nietypowe kotlety mielone przygotujesz z serka wiejskiego i otrębów owsianych. Serek wiejski jest bogaty w białko i ma stosunkowo niską zawartość kalorii. W porównaniu do innych serów serek wiejski zazwyczaj ma niższą zawartość tłuszczu. Jest także doskonałym źródłem wielu składników odżywczych, takich jak wapń, fosfor, witamina B12 i ryboflawina. Wapń jest niezbędny do utrzymania zdrowych kości i zębów, a witamina B12 odgrywa kluczową rolę w produkcji czerwonych krwinek i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Z kolei otręby owsiane to doskonałe źródło błonnika.
Postaw na błonnik
Otręby owsiane działają jak odkurzacz dla jelit, będąc jednym z najlepszych źródeł błonnika pokarmowego. Błonnik pomaga w regulacji trawienia, poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i utrzymuje uczucie sytości. Spożycie otrębów owsianych może także pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL.
Otręby owsiane pomagają utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Dzięki dużej ilości błonnika glukoza z owsianych płatków jest uwalniana do organizmu powoli, co zapobiega gwałtownym skokom cukru po jedzeniu. To szczególnie ważne dla osób chorujących na cukrzyce oraz insulinooporność.
Dietetyczne kotlety bez mięsa
Oszukane kotlety mielone to doskonała propozycja dla osób, które są zawsze w biegu i szukają prostych, ale jednocześnie smacznych i sycących rozwiązań na posiłek. Pamiętaj o przyprawach - to właśnie one nadają tutaj odpowiedni tor.
Składniki:
- 300 g serka wiejskiego,
- 4 jajka,
- 200 g otrębów owsianych,
- zielona cebulka,
- sól, pieprz do smaku,
- ulubione przyprawy (np. czosnek, papryka w proszku),
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Drobno posiekaj zieloną cebulkę.
- W misce połącz serek wiejski, otręby owsiane (lub płatki), posiekaną cebulkę. Dopraw solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami.
- Wbij jajka i dokładnie wymieszaj wszystko razem. Przykryj miskę i odstaw na około godzinę.
- Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni. Łyżką formuj niewielkie placuszki z przygotowanej masy.
- Smaż placuszki na średnim ogniu, aż będą złote z obu stron. Gotowe kotleciki odłóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.