PrzepisDietaCzyszczą jelita jak najlepszy odkurzacz. Nie omijaj ich w sklepie, jeśli chcesz schudnąć

Czyszczą jelita jak najlepszy odkurzacz. Nie omijaj ich w sklepie, jeśli chcesz schudnąć

Wyglądają niepozornie i mają wspólne cechy z płatkami owsianymi. Otręby mogą skutecznie wspomóc odchudzanie i poprawić samopoczucie, ale niosą ze sobą mnóstwo innych zdrowotnych korzyści, które przydadzą się nie tylko podczas diety.

Otręby powinny stać się elementem twojej diety
Otręby powinny stać się elementem twojej diety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

06.07.2024 11:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Otręby i płatki owsiane mają wiele wspólnego. Otręby to zewnętrzna warstwa ziaren, z których powstają płatki, i są wynikiem mielenia zbóż, takich jak pszenica, owies, żyto czy orkisz. Kiedyś uznawane za odpad, dziś otręby są cenione za swoje właściwości zdrowotne. Zawierają ogromne ilości błonnika, minerałów i witamin skupionych właśnie w tej zewnętrznej części ziarna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto jeść otręby?

W sklepie łatwo znaleźć różne rodzaje otrębów. Najpopularniejsze są pszenne, owsiane i żytnie. Wszystkie zawierają błonnik, ale różnią się składem i właściwościami. Otręby pszenne są najbardziej zasobne w błonnik, co czyni je idealnymi dla osób na diecie. Otręby owsiane, choć mają mniej błonnika, dostarczają cenny kwas linolowy. Natomiast otręby żytnie są bogate w potas i magnez, co korzystnie wpływa na pracę serca i pomaga w regulacji ciśnienia krwi.

Podczas walki z nadwagą błonnik odgrywa kluczową rolę. Dietetycy zalecają produkty bogate w ten składnik, a otręby, zwłaszcza pszenne, są jego świetnym źródłem. Spożywanie błonnika z otrębów sprawia, że uczucie sytości trwa dłużej, co redukuje chęć podjadania między posiłkami.

Ponadto otręby mają pozytywny wpływ na przemianę materii, a także przynoszą korzyści jelitom, mogąc zmniejszyć ryzyko nowotworów jelita grubego. Wspierają rozwój korzystnej mikroflory jelitowej i pomagają regulować poziom glukozy we krwi. Jeśli masz problem z wysokim cholesterolem, to włączenie otrębów do diety może okazać się bardzo korzystne.

Na bazie otrębów przygotujesz zdrowe i pyszne desery
Na bazie otrębów przygotujesz zdrowe i pyszne desery © Pixabay

Zastosowanie otrębów w kuchni. Jak jeść otręby?

Kiedy już przyzwyczaisz się do smaku otrębów, zobaczysz, że mają wiele zastosowań w kuchni. Ich cenne właściwości nie giną podczas gotowania czy pieczenia. Możesz je prażyć na patelni i dodawać do sałatek lub surówek, kremowych zup, a nawet wykorzystać w słodkich wypiekach, jak ciasteczka owsiane czy do pieczywa. Pasują też do wegetariańskich pasztetów, placków ziemniaczanych i mogą być używane jako panierka do kotletów mięsnych lub warzywnych. Świetnie sprawdzają się również jako dodatek do musli.

Co jednak istotne, błonnik obecny w otrębach to substancja, która wiąże znaczne ilości wody, a więc ważne jest, by zwiększyć podaż płynów (co najmniej 1,5–2 l dziennie), jeśli w diecie znajduje się większa ilość błonnika, w formie np. otrębów. Obecny w otrębach błonnik do działania potrzebuje środowiska wodnego. W przeciwnym razie efekty mogą być odwrotne do zamierzonych w postaci zaparć. Ile jeść dziennie otrębów? Jeśli do tej pory otręby nie były obecne w twoim jadłospisie, zacznij od niewielkich ilości w postaci 2 do 3 łyżeczek dziennie, by zapobiec bólom brzucha.