PrzepisDietaOdchudzanie nie przynosi efektów? Dietetyk wskazuje podstawowe błędy

Odchudzanie nie przynosi efektów? Dietetyk wskazuje podstawowe błędy

Co zrobić, by odchudzanie było skuteczne?
Co zrobić, by odchudzanie było skuteczne?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

30.06.2024 12:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dlaczego nie chudnę? To jedno z najczęściej stawianych pytań, kiedy zawiodła dieta, ćwiczenia, cały ten pakiet. Mimo że świadomość na temat racjonalnego żywienia rośnie, to nadal wiele osób popełnia błędy, które wżarły się w naszą świadomość jako zachowania poprawne. Czego nie robić podczas odchudzania? Dietetyk wyjaśnia.

Chris Mohr, doktor nauk medycznych, dietetyk, doradca ds. fitnessu i żywienia, wyjaśnił w rozmowie z portalem womansworld.com, dlaczego odchudzanie nie idzie po naszej myśli. Specjalista wymienił pięć najczęściej popełnianych błędów, które niweczą trud włożony w utratę zbędnych kilogramów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak odchudzać się skutecznie? Dietetyk podpowiada

Chris Mohr wskazuje wprost, że skuteczny plan odchudzania powinien być kompleksowy i zrównoważony, a także skoncentrowany na czymś więcej niż tylko redukcji kalorii. Chodzi o to, by przejść na zbilansowaną dietę opartą na pełnowartościowej żywności. Równie ważne jest pozostawanie aktywnym. Dietetyk zauważa, że regularna aktywność fizyczna, ale przede wszystkim konsekwencja w wykonywaniu ćwiczeń, które sprawiają nam przyjemność, pomogą spalić kalorie, zbudować mięśnie i pobudzić metabolizm.

Wydaje się to jasne i proste. Mimo to jednak łatwo jest popaść w nawyki, które mogą sprawiać wrażenie poprawnych, ale które tak naprawdę torpedują zamierzone cele. Dlatego Chris Mohr wymienia najczęściej popełniane błędy w odchudzaniu, których należy unikać.

Jakich błędów nie popełniać podczas odchudzania? To niweczy twój wysiłek

Jednym z najczęściej popełnianych błędów na drodze do utraty wagi jest wyznaczanie nierealistycznych celów. Zwykle prowadzą one do rozczarowania i utraty motywacji. Dietetyk wyjaśnia, że lepiej jest dążyć do osiągalnego celu i postawić na stopniowy postęp. To pomoże utrzymać motywację w dłuższej perspektywie.

Kolejnym błędem jest sugerowanie się wynikiem na wadze. Chris Mohr przyznaje, że waga może być przydatnym narzędziem do śledzenia postępów w odchudzaniu, ale z pewnością nie odzwierciedla rzeczywistości. Dlaczego? Nawet jeśli wskazówka na wadze nie drgnie, to może wskazywać pozytywny wynik odchudzania, bo utratę tłuszczu mógł zrównoważyć przyrost mięśni. Jak radzi specjalista, zamiast skupiać się wyłącznie na liczbach, weź pod uwagę inne wskaźniki postępu, takie jak spadek ciśnienia krwi czy... lepszy sen.

Ślepe obcinanie kalorii to kolejny często popełniany błąd, który może storpedować zamierzone cele.

"Samo ograniczenie kalorii bez uwzględnienia wartości odżywczej żywności może prowadzić do utraty energii i utrudniać utrzymanie aktywności" – mówi Mohr. "Ważne jest, aby wybierać pożywne produkty, takie jak: warzywa, owoce, chude białko i produkty pełnoziarniste. Zapewniają one trwałą energię, dzięki czemu czujesz się bardziej usatysfakcjonowany i aktywny przez cały dzień".
Jakich błędów nie popełniać podczas odchudzania?
Jakich błędów nie popełniać podczas odchudzania?© Pixabay

Tych błędów nie popełniaj podczas odchudzania

Opuszczanie posiłków to kolejny błąd niweczący wyniki odchudzania. Rezygnowanie z niezbędnej do funkcjonowania organizmu porcji jedzenia w celu ograniczenia kalorii może przynieść odwrotny skutek i powodować... przejadanie się. Mohr wyjaśnia, że kontrolę apetytu i stabilny poziom cukru we krwi zapewniają regularne, zbilansowane posiłki zawierające mieszankę białka, zdrowych tłuszczów i węglowodanów złożonych.

W kontekście odchudzania nie sposób nie wspomnieć o deficycie kalorycznym. Według Mohra częstym błędem popełnianym przez ludzi próbujących osiągnąć deficyt kaloryczny jest ograniczenie spożywania białka i błonnika. Zaleca, by w diecie znalazły się takie wysokobiałkowe produkty, jak: jajka, jogurt grecki lub chude mięso oraz produkty bogate w błonnik, czyli fasola, soczewica i warzywa.

"Białko oraz błonnik wypełniają i pomagają utrzymać masę mięśniową, a także zdrowie układu trawiennego, dzięki czemu łatwiej jest utrzymać deficyt kalorii, zachowując uczucie sytości i sytości" – wyjaśnia specjalista.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także