Do obiadu często podaję mizerię z serkiem. Wszyscy proszą o dokładkę

Poszukujesz pomysłu na lekką innowację w przygotowaniu mizerii? Też niedawno byłem na tym etapie. Dzisiaj serwuję mizerię z nietypowym dodatkiem — serkiem wiejskim. Wychodzi pyszna i nie jest to wcale koniec jej zalet.

Mizeria z serkiem wiejskim? Pycha!Mizeria z serkiem wiejskim? Pycha!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Longfin Media

Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek na stołach Polaków. Doceniamy ją wszyscy, a latem, gdy na zewnątrz piekące upały, to uczucie jeszcze się pogłębia. A jednak schładzanie mizerii w lodówce to jedno, drugie — to składniki. Postanowiłem nieco zamieszać w tradycyjnym składzie tej surówki i dzisiaj nie żałuję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożona kawa pistacjowa to hit tego lata. Robię ją na okrągło

Wystarczyłoby przejść się po trzech dowolnych polskich gospodarstwach, by zrozumieć, że mizeria — chociaż jest to pozycja klasyczna — wszędzie smakuje odrobinę inaczej. Niektórzy preferują doprawianie jej na słodko, inni na słono. Dodają posiekaną cebulę lub całkiem z niej rezygnują. Ogórki ścierają albo kroją, zostawiają skórkę lub pozbywają się jej. Całość oczywiście posypują siekanym koperkiem... A czasem pomijają ten dodatek.

Nic więc dziwnego, że mizeria ma wiele twarzy. Można też przecież zupełnie nie używać do niej śmietany i postawić na ocet. Muszę jednak przyznać, że tak przygotowanej mizerii raczej nie widziałbym u siebie w domu. Mimo to postanowiłem zastąpić śmietanę innym składnikiem: serkiem wiejskim. Ten zdrowy produkt spożywczy, pełny białka, wapnia, żelaza i witamin, jest od jakiegoś czasu moim ulubionym dodatkiem do różnych potraw. Doskonale smakuje w formie omleta (w połączeniu z jajkami), a mizeria z serkiem to prawdziwy majstersztyk. Przekonaj się o tym samemu!

Mizeria z serkiem wiejskim

Składniki:

  • 500 g ogórków,
  • 150 g serka wiejskiego,
  • sól, pieprz,
  • koperek.
Mizerię można przygotować na wiele różnych sposobów
Mizerię można przygotować na wiele różnych sposobów © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obieram, myję i kroję w cienkie plastry. Przekładam do miski, posypuję solą i odstawiam na 15 minut.
  2. Po tym czasie odsączam ogórki z nadmiaru wody. Dodaję do nich serek wiejski i drobno posiekany koperek. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Można też użyć cukru! Wstawiam do lodówki na kwadrans i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀