Do obiadu często podaję mizerię z serkiem. Wszyscy proszą o dokładkę

Poszukujesz pomysłu na lekką innowację w przygotowaniu mizerii? Też niedawno byłem na tym etapie. Dzisiaj serwuję mizerię z nietypowym dodatkiem — serkiem wiejskim. Wychodzi pyszna i nie jest to wcale koniec jej zalet.

Mizeria z serkiem wiejskim? Pycha!Mizeria z serkiem wiejskim? Pycha!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Longfin Media

Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek na stołach Polaków. Doceniamy ją wszyscy, a latem, gdy na zewnątrz piekące upały, to uczucie jeszcze się pogłębia. A jednak schładzanie mizerii w lodówce to jedno, drugie — to składniki. Postanowiłem nieco zamieszać w tradycyjnym składzie tej surówki i dzisiaj nie żałuję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożona kawa pistacjowa to hit tego lata. Robię ją na okrągło

Wystarczyłoby przejść się po trzech dowolnych polskich gospodarstwach, by zrozumieć, że mizeria — chociaż jest to pozycja klasyczna — wszędzie smakuje odrobinę inaczej. Niektórzy preferują doprawianie jej na słodko, inni na słono. Dodają posiekaną cebulę lub całkiem z niej rezygnują. Ogórki ścierają albo kroją, zostawiają skórkę lub pozbywają się jej. Całość oczywiście posypują siekanym koperkiem... A czasem pomijają ten dodatek.

Nic więc dziwnego, że mizeria ma wiele twarzy. Można też przecież zupełnie nie używać do niej śmietany i postawić na ocet. Muszę jednak przyznać, że tak przygotowanej mizerii raczej nie widziałbym u siebie w domu. Mimo to postanowiłem zastąpić śmietanę innym składnikiem: serkiem wiejskim. Ten zdrowy produkt spożywczy, pełny białka, wapnia, żelaza i witamin, jest od jakiegoś czasu moim ulubionym dodatkiem do różnych potraw. Doskonale smakuje w formie omleta (w połączeniu z jajkami), a mizeria z serkiem to prawdziwy majstersztyk. Przekonaj się o tym samemu!

Mizeria z serkiem wiejskim

Składniki:

  • 500 g ogórków,
  • 150 g serka wiejskiego,
  • sól, pieprz,
  • koperek.
Mizerię można przygotować na wiele różnych sposobów
Mizerię można przygotować na wiele różnych sposobów © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obieram, myję i kroję w cienkie plastry. Przekładam do miski, posypuję solą i odstawiam na 15 minut.
  2. Po tym czasie odsączam ogórki z nadmiaru wody. Dodaję do nich serek wiejski i drobno posiekany koperek. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Można też użyć cukru! Wstawiam do lodówki na kwadrans i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe