PrzepisSałatkiDo obiadu często podaję mizerię z serkiem. Wszyscy proszą o dokładkę

Do obiadu często podaję mizerię z serkiem. Wszyscy proszą o dokładkę

Poszukujesz pomysłu na lekką innowację w przygotowaniu mizerii? Też niedawno byłem na tym etapie. Dzisiaj serwuję mizerię z nietypowym dodatkiem — serkiem wiejskim. Wychodzi pyszna i nie jest to wcale koniec jej zalet.

Mizeria z serkiem wiejskim? Pycha!
Mizeria z serkiem wiejskim? Pycha!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Longfin Media

Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek na stołach Polaków. Doceniamy ją wszyscy, a latem, gdy na zewnątrz piekące upały, to uczucie jeszcze się pogłębia. A jednak schładzanie mizerii w lodówce to jedno, drugie — to składniki. Postanowiłem nieco zamieszać w tradycyjnym składzie tej surówki i dzisiaj nie żałuję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Mrożona kawa pistacjowa to hit tego lata. Robię ją na okrągło

Wystarczyłoby przejść się po trzech dowolnych polskich gospodarstwach, by zrozumieć, że mizeria — chociaż jest to pozycja klasyczna — wszędzie smakuje odrobinę inaczej. Niektórzy preferują doprawianie jej na słodko, inni na słono. Dodają posiekaną cebulę lub całkiem z niej rezygnują. Ogórki ścierają albo kroją, zostawiają skórkę lub pozbywają się jej. Całość oczywiście posypują siekanym koperkiem... A czasem pomijają ten dodatek.

Nic więc dziwnego, że mizeria ma wiele twarzy. Można też przecież zupełnie nie używać do niej śmietany i postawić na ocet. Muszę jednak przyznać, że tak przygotowanej mizerii raczej nie widziałbym u siebie w domu. Mimo to postanowiłem zastąpić śmietanę innym składnikiem: serkiem wiejskim. Ten zdrowy produkt spożywczy, pełny białka, wapnia, żelaza i witamin, jest od jakiegoś czasu moim ulubionym dodatkiem do różnych potraw. Doskonale smakuje w formie omleta (w połączeniu z jajkami), a mizeria z serkiem to prawdziwy majstersztyk. Przekonaj się o tym samemu!

Mizeria z serkiem wiejskim

Składniki:

  • 500 g ogórków,
  • 150 g serka wiejskiego,
  • sól, pieprz,
  • koperek.
Mizerię można przygotować na wiele różnych sposobów
Mizerię można przygotować na wiele różnych sposobów© Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki obieram, myję i kroję w cienkie plastry. Przekładam do miski, posypuję solą i odstawiam na 15 minut.
  2. Po tym czasie odsączam ogórki z nadmiaru wody. Dodaję do nich serek wiejski i drobno posiekany koperek. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Można też użyć cukru! Wstawiam do lodówki na kwadrans i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
mizeriasurówkiprzepis

Wybrane dla Ciebie