Warstwy ciasta przekładam serowym farszem. Serbska przekąska stała się hitem w moim domu

Chociaż wszyscy zajadamy się kuchnią włoską, a restauracje serwujące azjatyckie dania rosną jak grzyby po deszczu, to inspiracji warto szukać również w innych miejscach. Miłośnicy dobrego smaku z pewnością zakochają się w kuchni serbskiej. Jedną z moich ulubionych przekąsek z tego regionu jestr gibanica.

GibanicaGibanica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kuchnia bałkańska skrywa w sobie wiele przysmaków, które przypadną do gustu również polskim podniebieniom. Moja rodzina rozkochała się w gibanicy. To tradycyjne serbskie danie, które pierwotnie składało się z cienkich warstw ciasta nadziewanych serem. Z czasem przepis ewoluował, a do farszu zaczęto dodawać różne składniki, jak warzywa czy nawet mięso. Dziś gibanicę można spotkać w wielu wariantach, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Podobne przekąski znaleźć można w innych krajach bałkańskich, ale to serbska wersja skradła serca mojej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Królewski sernik dyniowy zebra. Najlepszy deser na jesień

Serbska gibanica - prosty przepis na bałkańską przekąskę

Gibanica to sprawa naprawdę ekspresowa. Wystarczy przełożyć arkusze gotowego ciasta filo serem i zapiec. To, jaki ser wykorzystać zależy od tego, jaki efekt końcowy chcesz osiągnąć. Może być to mieszanka fety, serka wiejskiego czy rozdrobionego twarogu. Jeśli chcesz podać przekąskę na słodko, dorzuć cukier zamiast soli.

Serbska gibanica
Serbska gibanica © Adobe Stock | Simonida Djordjevic

W wersji słonej sprawdzi się jako pyszna przystawka, ciepła kolacja lub nawet danie główne. Gibanica na słodko zaspokoi z kolei ochotę na coś słodkiego. Smakuje trochę jak sernik, w którym zamiast klasycznego spodu mamy listkujące ciasto filo.

Składniki:

  • 4 arkusze ciasta filo,
  • 500 g mieszanki serów,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • 5 jajek,
  • sól do smaku,
  • masło do smarowania formy

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj dokładnie wszystkie sery, śmietanę i jajka. Dopraw solą do smaku.
  2. Natłuść formę do pieczenia masłem.
  3. Na dno formy ułóż pierwszy arkusz ciasta filo.
  4. Posmaruj go niewielką ilością roztopionego masła.
  5. Powtórz czynność, układając kolejne warstwy ciasta i przekładając je porcjami masy serowej. Ostatnią warstwą powinno być ciasto.
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut, aż wierzch ciasta będzie złoty i chrupiący.

Przed podaniem odstaw ciasto na kilka minut, aby ostygło. Serwuj na ciepło lub na zimno, z dodatkiem jogurtu naturalnego, świeżych owoców lub miodu.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe