Syrop z tych owoców zastępuje mi garść tabletek. Jest świetny na kaszel i chrypkę

Naturalne sposoby na przeziębienie coraz częściej wracają do łask. Jednym z nich jest syrop z gruszek, który skutecznie łagodzi kaszel, nawilża gardło i pomaga w walce z chrypką. Ten prosty do przygotowania specyfik może stać się twoim ulubionym remedium w sezonie przeziębień.

Syrop z gruszek Syrop z gruszek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ADRIAN ATAMANCZUK

Gruszki od wieków są cenione nie tylko za smak, ale i za właściwości zdrowotne. Bogate w błonnik, witaminy i minerały, doskonale wspierają układ odpornościowy. Syrop z tych owoców to świetny domowy sposób na złagodzenie uciążliwych objawów infekcji, takich jak kaszel czy ból gardła. Łatwy do przygotowania, jest idealnym rozwiązaniem dla całej rodziny, zwłaszcza w chłodne dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje bezalkoholowy grzaniec. Ogrzeje jak ciepły koc

Przepis na syrop gruszkowy

Syrop z gruszek to idealne rozwiązanie na domowe wsparcie zdrowia w sezonie przeziębień. Łatwy do przygotowania, smaczny i skuteczny, może zastąpić wiele aptecznych specyfików. Spróbuj go zrobić już dziś i poczuj różnicę.

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 1 szklanka miodu,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 kawałek korzenia imbiru (opcjonalnie),
  • 2 laski cynamonu,
  • 3-4 goździki.

Przygotowanie:

  1. Gruszki dokładnie umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę, włóż je do dużego garnka i zalej wodą.
  2. Dodaj pokrojony na plasterki imbir, cynamon i goździki, gotuj na małym ogniu, aż owoce zmiękną i puszczą sok.
  3. Odcedź gruszki, a powstały płyn przelej z powrotem do garnka, dodaj miód i sok z cytryny, podgrzewaj przez kilka minut, ale nie doprowadzaj do wrzenia, aby miód nie stracił swoich właściwości.
  4. Gorący syrop przelej do wyparzonych butelek lub słoików i szczelnie zakręć.

Dlaczego syrop z gruszek jest skuteczny?

Syrop z gruszek to wyjątkowy naturalny środek na łagodzenie objawów przeziębienia i infekcji dróg oddechowych. Gruszki są bogate w pektyny – rodzaj błonnika, który tworzy na błonach śluzowych ochronną warstwę, zapobiegając ich wysychaniu i podrażnieniu. Dzięki temu kaszel staje się mniej uciążliwy, a gardło szybciej się regeneruje.

Gruszki zawierają również witaminę C oraz związki fenolowe o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, które wspomagają organizm w walce z infekcjami. Dodatkowo są źródłem naturalnych cukrów, które łagodnie wspierają osłabiony organizm, dostarczając mu energii w trakcie choroby.

Dodatek miodu do syropu wzmacnia jego działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, ponieważ miód jest znany ze swojej zdolności do hamowania rozwoju bakterii i łagodzenia stanów zapalnych w gardle. Imbir, cynamon i goździki – opcjonalne składniki syropu – mają działanie rozgrzewające, wspierają układ odpornościowy i pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu.

Jak stosować syrop?

Syrop z gruszek można pić samodzielnie – 1-2 łyżki kilka razy dziennie – lub dodawać go do ciepłej herbaty jako naturalny słodzik. Świetnie sprawdzi się także jako polewa do deserów czy naleśników, dzięki czemu jego zdrowotne właściwości będą przy okazji pyszną przyjemnością.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji