Wlej do szklanki wodę i wbij jajko. Efekt cię zaskoczy

Jajko ze szklanki to doskonały patent dla fanów szybkich i łatwych przepisów. Wypróbuj tego sposobu na przygotowanie jajek i pożegnaj się z wiejącymi nudą śniadaniami.

Poznaj świetny patent na przygotowanie jajekPoznaj świetny patent na przygotowanie jajek
Źródło zdjęć: © mat. własne

Zwykle jadasz jajka na śniadanie, ale jajecznica, sadzone czy gotowane sprawiają, że wieje nudą? Z jajek można przygotować wiele różnych dań, jednak mnogość przepisów wymaga poświęcenia czasu (o który trudno zwłaszcza o poranku) lub umiejętności kulinarnych. Jeśli i z jednym, i z drugim u ciebie na bakier koniecznie wypróbuj patent na jajko ze szklanki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowa bagietka z jajecznicą zapiekana w boczku

Patent na przygotowanie jajka na śniadanie. Przygotuj szklankę i spodek

Do szklanki nalej wodę - tyle, by sięgała do 2/3 wysokości naczynia. Kolejnym krokiem jest wbicie jajka do wody. Tutaj należy zwrócić uwagę na dwie rzeczy. Jajko powinno mieć temperaturę pokojową oraz być świeże - to bardzo ważne, gdyż tylko w takim jajku białko jest gęste i mocno połączone z żółtkiem. Kolejnym ważnym krokiem jest delikatne nakłucie jajka tak, by żółtko nie rozpłynęło się - dzięki temu gotowe jajko nie "wybuchnie" po przekrojeniu.

Następnie przykryj szklankę talerzykiem i przełóż naczynie do mikrofalówki na minutę. Po tym czasie białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Pamiętaj, że do przygotowywania żywności w mikrofalówce nie powinno się korzystać z metalowych czy emaliowanych pojemników. Bezpieczne w użytkowaniu są wyroby m.in. szklane i ceramiczne.

Łatwy sposób na przygotowanie jajka poszetowego
Łatwy sposób na przygotowanie jajka poszetowego © mat. własne

Jak podawać jajko poszetowe?

Tak przygotowane jajko przypomina jajko w koszulce, inaczej poszetowym. To gotuje się bez skorupki w wodzie, a wyróżnia je ścięte z zewnątrz białko oraz płynne żółtko. Uzyskanie jajka poszetowego według tradycyjnej metody nie należy do łatwej czynności, więc patent ze szklanką i spodkiem sprawdzi się, jeśli nie masz doświadczenia w przyrządzaniu tego typu potraw.

Jajko w koszulce podajemy oprószone z solą i świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami, np. szczypiorkiem. Tak przygotowane świetnie komponuje się z chrupiącymi plastrami boczku i warzywami. Najpopularniejszy sposób podania jajka w koszulce to jajka po benedyktyńsku, czyli ułożone na grzance wraz z sosem holenderskim.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀