Wlej do szklanki wodę i wbij jajko. Efekt cię zaskoczy
Jajko ze szklanki to doskonały patent dla fanów szybkich i łatwych przepisów. Wypróbuj tego sposobu na przygotowanie jajek i pożegnaj się z wiejącymi nudą śniadaniami.
24.09.2023 13:04
Zwykle jadasz jajka na śniadanie, ale jajecznica, sadzone czy gotowane sprawiają, że wieje nudą? Z jajek można przygotować wiele różnych dań, jednak mnogość przepisów wymaga poświęcenia czasu (o który trudno zwłaszcza o poranku) lub umiejętności kulinarnych. Jeśli i z jednym, i z drugim u ciebie na bakier koniecznie wypróbuj patent na jajko ze szklanki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Patent na przygotowanie jajka na śniadanie. Przygotuj szklankę i spodek
Do szklanki nalej wodę - tyle, by sięgała do 2/3 wysokości naczynia. Kolejnym krokiem jest wbicie jajka do wody. Tutaj należy zwrócić uwagę na dwie rzeczy. Jajko powinno mieć temperaturę pokojową oraz być świeże - to bardzo ważne, gdyż tylko w takim jajku białko jest gęste i mocno połączone z żółtkiem. Kolejnym ważnym krokiem jest delikatne nakłucie jajka tak, by żółtko nie rozpłynęło się - dzięki temu gotowe jajko nie "wybuchnie" po przekrojeniu.
Następnie przykryj szklankę talerzykiem i przełóż naczynie do mikrofalówki na minutę. Po tym czasie białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Pamiętaj, że do przygotowywania żywności w mikrofalówce nie powinno się korzystać z metalowych czy emaliowanych pojemników. Bezpieczne w użytkowaniu są wyroby m.in. szklane i ceramiczne.
Jak podawać jajko poszetowe?
Tak przygotowane jajko przypomina jajko w koszulce, inaczej poszetowym. To gotuje się bez skorupki w wodzie, a wyróżnia je ścięte z zewnątrz białko oraz płynne żółtko. Uzyskanie jajka poszetowego według tradycyjnej metody nie należy do łatwej czynności, więc patent ze szklanką i spodkiem sprawdzi się, jeśli nie masz doświadczenia w przyrządzaniu tego typu potraw.
Zobacz także
Jajko w koszulce podajemy oprószone z solą i świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami, np. szczypiorkiem. Tak przygotowane świetnie komponuje się z chrupiącymi plastrami boczku i warzywami. Najpopularniejszy sposób podania jajka w koszulce to jajka po benedyktyńsku, czyli ułożone na grzance wraz z sosem holenderskim.