Wlej do szklanki wodę i wbij jajko. Efekt cię zaskoczy

Poznaj świetny patent na przygotowanie jajek
Poznaj świetny patent na przygotowanie jajek
Źródło zdjęć: © mat. własne

24.09.2023 13:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jajko ze szklanki to doskonały patent dla fanów szybkich i łatwych przepisów. Wypróbuj tego sposobu na przygotowanie jajek i pożegnaj się z wiejącymi nudą śniadaniami.

Zwykle jadasz jajka na śniadanie, ale jajecznica, sadzone czy gotowane sprawiają, że wieje nudą? Z jajek można przygotować wiele różnych dań, jednak mnogość przepisów wymaga poświęcenia czasu (o który trudno zwłaszcza o poranku) lub umiejętności kulinarnych. Jeśli i z jednym, i z drugim u ciebie na bakier koniecznie wypróbuj patent na jajko ze szklanki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Patent na przygotowanie jajka na śniadanie. Przygotuj szklankę i spodek

Do szklanki nalej wodę - tyle, by sięgała do 2/3 wysokości naczynia. Kolejnym krokiem jest wbicie jajka do wody. Tutaj należy zwrócić uwagę na dwie rzeczy. Jajko powinno mieć temperaturę pokojową oraz być świeże - to bardzo ważne, gdyż tylko w takim jajku białko jest gęste i mocno połączone z żółtkiem. Kolejnym ważnym krokiem jest delikatne nakłucie jajka tak, by żółtko nie rozpłynęło się - dzięki temu gotowe jajko nie "wybuchnie" po przekrojeniu.

Następnie przykryj szklankę talerzykiem i przełóż naczynie do mikrofalówki na minutę. Po tym czasie białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Pamiętaj, że do przygotowywania żywności w mikrofalówce nie powinno się korzystać z metalowych czy emaliowanych pojemników. Bezpieczne w użytkowaniu są wyroby m.in. szklane i ceramiczne.

Łatwy sposób na przygotowanie jajka poszetowego
Łatwy sposób na przygotowanie jajka poszetowego© mat. własne

Jak podawać jajko poszetowe?

Tak przygotowane jajko przypomina jajko w koszulce, inaczej poszetowym. To gotuje się bez skorupki w wodzie, a wyróżnia je ścięte z zewnątrz białko oraz płynne żółtko. Uzyskanie jajka poszetowego według tradycyjnej metody nie należy do łatwej czynności, więc patent ze szklanką i spodkiem sprawdzi się, jeśli nie masz doświadczenia w przyrządzaniu tego typu potraw.

Jajko w koszulce podajemy oprószone z solą i świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami, np. szczypiorkiem. Tak przygotowane świetnie komponuje się z chrupiącymi plastrami boczku i warzywami. Najpopularniejszy sposób podania jajka w koszulce to jajka po benedyktyńsku, czyli ułożone na grzance wraz z sosem holenderskim.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także