Wlej do szklanki wodę i wbij jajko. Efekt cię zaskoczy

Jajko ze szklanki to doskonały patent dla fanów szybkich i łatwych przepisów. Wypróbuj tego sposobu na przygotowanie jajek i pożegnaj się z wiejącymi nudą śniadaniami.

Poznaj świetny patent na przygotowanie jajekPoznaj świetny patent na przygotowanie jajek
Źródło zdjęć: © mat. własne

Zwykle jadasz jajka na śniadanie, ale jajecznica, sadzone czy gotowane sprawiają, że wieje nudą? Z jajek można przygotować wiele różnych dań, jednak mnogość przepisów wymaga poświęcenia czasu (o który trudno zwłaszcza o poranku) lub umiejętności kulinarnych. Jeśli i z jednym, i z drugim u ciebie na bakier koniecznie wypróbuj patent na jajko ze szklanki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowa bagietka z jajecznicą zapiekana w boczku

Patent na przygotowanie jajka na śniadanie. Przygotuj szklankę i spodek

Do szklanki nalej wodę - tyle, by sięgała do 2/3 wysokości naczynia. Kolejnym krokiem jest wbicie jajka do wody. Tutaj należy zwrócić uwagę na dwie rzeczy. Jajko powinno mieć temperaturę pokojową oraz być świeże - to bardzo ważne, gdyż tylko w takim jajku białko jest gęste i mocno połączone z żółtkiem. Kolejnym ważnym krokiem jest delikatne nakłucie jajka tak, by żółtko nie rozpłynęło się - dzięki temu gotowe jajko nie "wybuchnie" po przekrojeniu.

Następnie przykryj szklankę talerzykiem i przełóż naczynie do mikrofalówki na minutę. Po tym czasie białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Pamiętaj, że do przygotowywania żywności w mikrofalówce nie powinno się korzystać z metalowych czy emaliowanych pojemników. Bezpieczne w użytkowaniu są wyroby m.in. szklane i ceramiczne.

Łatwy sposób na przygotowanie jajka poszetowego
Łatwy sposób na przygotowanie jajka poszetowego © mat. własne

Jak podawać jajko poszetowe?

Tak przygotowane jajko przypomina jajko w koszulce, inaczej poszetowym. To gotuje się bez skorupki w wodzie, a wyróżnia je ścięte z zewnątrz białko oraz płynne żółtko. Uzyskanie jajka poszetowego według tradycyjnej metody nie należy do łatwej czynności, więc patent ze szklanką i spodkiem sprawdzi się, jeśli nie masz doświadczenia w przyrządzaniu tego typu potraw.

Jajko w koszulce podajemy oprószone z solą i świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami, np. szczypiorkiem. Tak przygotowane świetnie komponuje się z chrupiącymi plastrami boczku i warzywami. Najpopularniejszy sposób podania jajka w koszulce to jajka po benedyktyńsku, czyli ułożone na grzance wraz z sosem holenderskim.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni