Tani obiad dla całej rodziny. Bez sterty brudnych naczyń

Jednogarnkowe dania są nie tylko pyszne i pożywne, ale i proste w przygotowaniu. Taki gulasz lub leczo nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych, a są uwielbiane przez rzesze ludzi. Danie jednogarnkowe to świetny pomysł na szybki obiad. Nie będziesz musiał po nim zmywać sterty brudnych naczyń.

ObiadObiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Do gulaszu najczęściej dodajemy wołowinę - można powiedzieć, że to taki największy klasyk. Czasem jednak warto ją zastąpić czymś innym. Tutaj świetnie sprawdzi się kurczak lub inne mięso drobiowe. Dzięki niemu obiad będzie bardziej delikatny i mniej kaloryczny. Całość uzupełniają zdrowe i kolorowe warzywa, które sprawiają, że gulasz smakuje obłędnie. Ważne są również przyprawy (najlepiej dobrać te, które lubimy) oraz koncentrat pomidorowy. Te składniki tworzą idealną całość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Topiony ser pleśniowy z bagietką. Idealna przekąska na zimowe wieczory

Gulasz z kurczakiem na obiad. Jak go zrobić?

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka,
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • por,
  • papryka czerwona,
  • 5 pieczarek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól, pieprz.
Gulasz
Gulasz © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju. Obserwuj, czy nie zaczyna się lekko rumienić.
  2. W międzyczasie pokrój warzywa. Do kurczaka dorzuć cebulę i por. Podsmażaj do momentu, w którym się zeszklą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Po minucie dołóż marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz paprykę. Dorzuć również pieczarki.
  4. Wszystkie składniki na obiad zalej bulionem warzywnym i wymieszaj. Gulasz duś przez 10 minut. Mieszaj co jakiś czas.
  5. Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy oraz natkę pietruszki. Całość klasycznie dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut.
  6. Jednogarnkowy obiad podawaj z surówką ze świeżych warzyw oraz pysznym pieczywem.
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler