Tani obiad dla całej rodziny. Bez sterty brudnych naczyń
Jednogarnkowe dania są nie tylko pyszne i pożywne, ale i proste w przygotowaniu. Taki gulasz lub leczo nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych, a są uwielbiane przez rzesze ludzi. Danie jednogarnkowe to świetny pomysł na szybki obiad. Nie będziesz musiał po nim zmywać sterty brudnych naczyń.
16.01.2024 | aktual.: 16.01.2024 15:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Do gulaszu najczęściej dodajemy wołowinę - można powiedzieć, że to taki największy klasyk. Czasem jednak warto ją zastąpić czymś innym. Tutaj świetnie sprawdzi się kurczak lub inne mięso drobiowe. Dzięki niemu obiad będzie bardziej delikatny i mniej kaloryczny. Całość uzupełniają zdrowe i kolorowe warzywa, które sprawiają, że gulasz smakuje obłędnie. Ważne są również przyprawy (najlepiej dobrać te, które lubimy) oraz koncentrat pomidorowy. Te składniki tworzą idealną całość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gulasz z kurczakiem na obiad. Jak go zrobić?
Składniki:
- 500 g piersi kurczaka,
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego,
- 4 ziemniaki,
- 2 cebule,
- marchewka,
- pietruszka,
- por,
- papryka czerwona,
- 5 pieczarek,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- sól, pieprz.
Sposób wykonania:
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju. Obserwuj, czy nie zaczyna się lekko rumienić.
- W międzyczasie pokrój warzywa. Do kurczaka dorzuć cebulę i por. Podsmażaj do momentu, w którym się zeszklą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Po minucie dołóż marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz paprykę. Dorzuć również pieczarki.
- Wszystkie składniki na obiad zalej bulionem warzywnym i wymieszaj. Gulasz duś przez 10 minut. Mieszaj co jakiś czas.
- Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy oraz natkę pietruszki. Całość klasycznie dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut.
- Jednogarnkowy obiad podawaj z surówką ze świeżych warzyw oraz pysznym pieczywem.