Sąsiadka dała mi przepis na surówkę z ogórków kiszonych. Pyszna jak w najlepszym barze mlecznym

Nie masz pomysłu na surówkę na obiad? Jeśli w twojej szafce uchował się jeszcze słoik ogórków kiszonych, przygotuj klasyczną sałatkę, którą podaje się w większości barów mlecznych. To najprostsza i najzdrowsza surówka, jaką przygotujesz.

Sałatka z ogórków kiszonychSałatka z ogórków kiszonych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | tynza

Surówka to porcja zdrowia na talerzu. Można przygotować ją na dziesiątki różnych sposobów, jednak najlepiej jest wykorzystać do tego surowe lub kiszone warzywa. To właśnie w nich kryje się najwięcej cennych witamin i minerałów. Jeśli nie masz pomysłu na surówkę, a masz w swojej spiżarni jeszcze jeden słoik ogórków kiszonych, koniecznie wypróbuj ten przepis. Będziesz zachwycony.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszenie to sposób konserwacji żywności. Warzywa zalewa się roztworem z wody, soli i czosnku. Pozostawia się w tej zalewie przez co najmniej dwa tygodnie. Proces ten byłoby niemożliwy, gdyby nie bakterie kwasu mlekowego, które uwalniają się w trakcie fermentacji. Pałeczki kwasu mlekowego hamują proces gnicia żywności, a spożycie fermentowanych produktów wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego, odpornościowego, a także nerwowego.

Można jeść je codziennie, bowiem mają naprawdę niewiele kalorii, a przy tym obfitują w wiele cennych witamin i minerałów. Co można ukisić? Niemalże wszystko. W Polsce kisi się kapustę, ogórki i buraki. Szwedzi są znani ze swoich kiszonych śledzi, a Koreańczycy z kimchi, czyli kapusty pekińskiej z dodatkiem marchewki, czosnku i pasty gochujang. Dziś skupimy się na naszej rodzimej kuchni. Poznaj przepis na najprostszą surówkę z kiszonych ogórków.

Surówka z kiszonych ogórków — przepis

Składniki:

  • 6 ogórków kiszonych,
  • 1 mała cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej (np. rzepakowy, lniany)
  • opcjonalnie: koperek, chilli, czosnek.

Przygotowanie:

  1. Ogórki pokrój w drobne plastry.
  2. Cebulę umyj i posiekaj w drobną kostkę.
  3. Oba składniki połącz ze sobą w niewielkiej misce. Dodaj do nich łyżeczkę oleju. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Surówkę wstaw do lodówki na pół godziny, żeby składniki się przegryzły.
  5. Jeśli masz ochotę na nieco ostrzejszą wersję surówki, możesz dodać do niej kilka plasterków chilli lub ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku