Sąsiadka dała mi przepis na surówkę z ogórków kiszonych. Pyszna jak w najlepszym barze mlecznym
Nie masz pomysłu na surówkę na obiad? Jeśli w twojej szafce uchował się jeszcze słoik ogórków kiszonych, przygotuj klasyczną sałatkę, którą podaje się w większości barów mlecznych. To najprostsza i najzdrowsza surówka, jaką przygotujesz.
13.01.2024 12:20
Surówka to porcja zdrowia na talerzu. Można przygotować ją na dziesiątki różnych sposobów, jednak najlepiej jest wykorzystać do tego surowe lub kiszone warzywa. To właśnie w nich kryje się najwięcej cennych witamin i minerałów. Jeśli nie masz pomysłu na surówkę, a masz w swojej spiżarni jeszcze jeden słoik ogórków kiszonych, koniecznie wypróbuj ten przepis. Będziesz zachwycony.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść kiszonki?
Kiszenie to sposób konserwacji żywności. Warzywa zalewa się roztworem z wody, soli i czosnku. Pozostawia się w tej zalewie przez co najmniej dwa tygodnie. Proces ten byłoby niemożliwy, gdyby nie bakterie kwasu mlekowego, które uwalniają się w trakcie fermentacji. Pałeczki kwasu mlekowego hamują proces gnicia żywności, a spożycie fermentowanych produktów wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego, odpornościowego, a także nerwowego.
Można jeść je codziennie, bowiem mają naprawdę niewiele kalorii, a przy tym obfitują w wiele cennych witamin i minerałów. Co można ukisić? Niemalże wszystko. W Polsce kisi się kapustę, ogórki i buraki. Szwedzi są znani ze swoich kiszonych śledzi, a Koreańczycy z kimchi, czyli kapusty pekińskiej z dodatkiem marchewki, czosnku i pasty gochujang. Dziś skupimy się na naszej rodzimej kuchni. Poznaj przepis na najprostszą surówkę z kiszonych ogórków.
Surówka z kiszonych ogórków — przepis
Składniki:
- 6 ogórków kiszonych,
- 1 mała cebula,
- sól,
- pieprz,
- olej (np. rzepakowy, lniany)
- opcjonalnie: koperek, chilli, czosnek.
Przygotowanie:
- Ogórki pokrój w drobne plastry.
- Cebulę umyj i posiekaj w drobną kostkę.
- Oba składniki połącz ze sobą w niewielkiej misce. Dodaj do nich łyżeczkę oleju. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Surówkę wstaw do lodówki na pół godziny, żeby składniki się przegryzły.
- Jeśli masz ochotę na nieco ostrzejszą wersję surówki, możesz dodać do niej kilka plasterków chilli lub ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.