Spróbowałam raz i już nie smażę wątróbki na patelni. Tak zrobiona jest mięciutka i pyszna

Wątróbka znowu jest na topie. Chociaż na chwilę zniknęła z zainteresowań kulinarnych Polaków, wiele osób powróciło do niej ze względu na wartościowe składniki odżywcze. Przez niektórych uważana za mięso drugiej kategorii, przez innych zamawiana w restauracjach. Smak smażonej wątróbki z cebulą, jabłkiem i majerankiem zna chyba każdy, kto dorastał w PRL-u. Jednak okazuje się, że z piekarnika jest o niebo lepsza i o wiele mniej ciężkostrawna.

Wątróbka z piekarnika jest krucha na zewnątrz i miękka w środkuWątróbka z piekarnika jest krucha na zewnątrz i miękka w środku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Podroby, takie jak wątróbka, są nie tylko pełne wartości odżywczych, ale ich spożywanie wpisuje się także w nurt zero waste, propagujący niemarnowanie żywności. W końcu kurczak, który ląduje na talerzu nie składa się tylko z przerośniętych filetów, skrzydełek i nóżek, chociaż tacki z posortowanymi fragmentami mięsa mogą sugerować inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka na obiad. Taka forma zachwyci nawet marudną teściową

Dlaczego warto jeść wątróbkę?

Wracając do substancji odżywczych, wątróbka jest ceniona przede wszystkim ze względu na wysoki poziom witaminy A i łatwo przyswajalne żelazo, którego niedobór może powodować anemię. Spożywanie jej 1-2 razy w tygodniu wzmacnia odporność organizmu, a dzięki witaminie A można zauważyć widoczne zmiany w wyglądzie skóry, włosów i paznokci.

W przypadku wątróbki należy jednak przestrzegać zalecanych ilości. Spożywana codziennie może prowadzić do przedawkowania witaminy A, a w konsekwencji – zaburzeń neurologicznych, osłabienia kości, a nawet do uszkodzenia wątroby. Zbyt duża ilość witaminy A nie jest wskazana dla kobiet w ciąży ze względu na ryzyko wad wrodzonych płodu.

Jak przygotować wątróbkę drobiową do pieczenia?

Zanim wstawisz wątróbkę do piekarnika, dokładnie ją umyj i oczyść z błonek, żyłek oraz pozostałości krwi. Niektórzy kucharze sugerują namoczenie podrobów w mleku, co ma pomóc w zmiękczeniu włókien i usunięciu ewentualnej goryczki.

Umytą i osuszoną przy pomocy ręcznika papierowego wątróbkę możesz także zamarynować w oleju roślinnym z dodatkiem przypraw, takich jak: majeranek, tymianek czy rozmaryn. Na tym etapie nie doprawiaj jej solą, by nie puściła soków i nie zrobiła się twarda.

Prosty przepis na wątróbkę z piekarnika

Jeśli lubisz słodki dodatek, możesz posmarować wątróbki miodem lub dodać jabłko. Z podanych składników przygotujesz mięso na obiad dla 3-4 osób.

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbek drobiowych,
  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Naczynie żaroodporne lub blachę wysmaruj olejem.
  2. Obierz cebulę z łupin i pokrój w pióra.
  3. Oczyszczone wątróbki przełóż do naczynia, dodaj pokrojoną cebulę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
  4. Po upieczeniu posyp wątróbkę solą i pieprzem, wymieszaj z cebulą oraz sosem powstałym w wyniku pieczenia.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy