Niemcy jedzą na kilogramy, Polacy nawet nie spojrzą. Niedoceniany rodzaj wędliny

Na pierwszy rzut oka może nie wyglądać zachęcająco, ale po spróbowaniu okazuje się, że to prawdziwy rarytas. Chociaż znaleźć ją można również w polskich sklepach, to nasi zachodni sąsiedzi zdecydowanie bardziej się w niej rozkochali.

Metka to niemiecki przysmakMetka to niemiecki przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż kuchnia naszych sąsiadów kojarzy się głównie z currywurst, preclami i kebabem w Berlinie, to skrywa w sobie o wiele więcej. Metka to przysmak, który Niemcy ze smakiem zajadają na kanapkach. Nie pozostajemy jednak dłużni, bo popularnością cieszy się również w Wielkopolsce, na Śląsku oraz na Przymorzu. To rodzaj kiełbasy z surowego, peklowanego i doprawionego mięsa, który pełni rolę smarowidła. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji, by spróbować tego wyrobu, pora to nadrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Szachownica zachwyca od pierwszego kęsa. Skusi się nawet wybredna teściowa

Niemcy się zajadają

Każdy niemiecki region ma swoją wersję metki. W Dolnej Saksonii popularna jest braunschweiger mettwurst, lekko podwędzana i łatwa do smarowania. Idealnie sprawdza się na świeżym chlebie lub chrupiącej bułce. W północnych landach częściej trafić można na twarde, mocniej uwędzone wędliny. Przypominają bardziej salami i często sprzedawane są w osłonkach.

Metka - Niemcy się zachwycają, a Polacy się jej boją.
Metka - Niemcy się zachwycają, a Polacy się jej boją. © Adobe Stock

Metkę można kupić w polskich sklepach w różnych odmianach, w tym wołową, cebulową czy łososiową. Ważne jest, aby wybierać produkty z wysoką zawartością mięsa – minimum 90 proc. Dzięki temu mamy pewność, że producent nie chciał oszczędzić na jakości. Dobrej jakości metka powinna mieć też krótki skład, bez zbędnych dodatków jak maltodekstryna czy glutaminian sodu.

Domowa metka cebulowa

Metkę możesz zrobić również samodzielnie w domu. Dzięki temu zyskasz pewność co do jakości składników. Można ją jeść na kanapkach, dodawać do sałatek lub traktować jako samodzielną przekąskę.

Składniki:

  • 350 g surowego boczku,
  • 150 g podgardla,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój mięso na paski i zmiel je na bardzo drobnych oczkach razem z posiekaną cebulą.
  2. Dodaj przyprawy i wyrabiaj masę przez około 10 minut. Dzięki temu mięso zyska jeszcze gładszą i bardziej puszystą konsystencję, na której ci zależy.
  3. Gotową metkę umieść w szklanym, zamykanym naczyniu i odstaw na 24 godziny do lodówki, aby smaki się połączyły.

Po tym czasie metka jest gotowa do spożycia. Najlepiej zjedz ją w ciągu 2-3 dni od przygotowania. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu