Niemcy jedzą na kilogramy, Polacy nawet nie spojrzą. Niedoceniany rodzaj wędliny

Na pierwszy rzut oka może nie wyglądać zachęcająco, ale po spróbowaniu okazuje się, że to prawdziwy rarytas. Chociaż znaleźć ją można również w polskich sklepach, to nasi zachodni sąsiedzi zdecydowanie bardziej się w niej rozkochali.

Metka to niemiecki przysmakMetka to niemiecki przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż kuchnia naszych sąsiadów kojarzy się głównie z currywurst, preclami i kebabem w Berlinie, to skrywa w sobie o wiele więcej. Metka to przysmak, który Niemcy ze smakiem zajadają na kanapkach. Nie pozostajemy jednak dłużni, bo popularnością cieszy się również w Wielkopolsce, na Śląsku oraz na Przymorzu. To rodzaj kiełbasy z surowego, peklowanego i doprawionego mięsa, który pełni rolę smarowidła. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji, by spróbować tego wyrobu, pora to nadrobić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Szachownica zachwyca od pierwszego kęsa. Skusi się nawet wybredna teściowa

Niemcy się zajadają

Każdy niemiecki region ma swoją wersję metki. W Dolnej Saksonii popularna jest braunschweiger mettwurst, lekko podwędzana i łatwa do smarowania. Idealnie sprawdza się na świeżym chlebie lub chrupiącej bułce. W północnych landach częściej trafić można na twarde, mocniej uwędzone wędliny. Przypominają bardziej salami i często sprzedawane są w osłonkach.

Metka - Niemcy się zachwycają, a Polacy się jej boją.
Metka - Niemcy się zachwycają, a Polacy się jej boją. © Adobe Stock

Metkę można kupić w polskich sklepach w różnych odmianach, w tym wołową, cebulową czy łososiową. Ważne jest, aby wybierać produkty z wysoką zawartością mięsa – minimum 90 proc. Dzięki temu mamy pewność, że producent nie chciał oszczędzić na jakości. Dobrej jakości metka powinna mieć też krótki skład, bez zbędnych dodatków jak maltodekstryna czy glutaminian sodu.

Domowa metka cebulowa

Metkę możesz zrobić również samodzielnie w domu. Dzięki temu zyskasz pewność co do jakości składników. Można ją jeść na kanapkach, dodawać do sałatek lub traktować jako samodzielną przekąskę.

Składniki:

  • 350 g surowego boczku,
  • 150 g podgardla,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój mięso na paski i zmiel je na bardzo drobnych oczkach razem z posiekaną cebulą.
  2. Dodaj przyprawy i wyrabiaj masę przez około 10 minut. Dzięki temu mięso zyska jeszcze gładszą i bardziej puszystą konsystencję, na której ci zależy.
  3. Gotową metkę umieść w szklanym, zamykanym naczyniu i odstaw na 24 godziny do lodówki, aby smaki się połączyły.

Po tym czasie metka jest gotowa do spożycia. Najlepiej zjedz ją w ciągu 2-3 dni od przygotowania. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej