Jak długo grillować kiełbasę? Nie przekraczaj tego czasu, bo wyjdzie sucha i popęka
Nie ma nic lepszego niż soczysta kiełbasa z chrupiącą skórką, dopiero co zdjęta z rusztu. Podczas pieczenia warto trzymać się kilku zasad, by klasyczna śląska wyszła jak marzenie.
Grillowanie nie wymaga w zasadzie specjalnych umiejętności i kulinarnych szkół. Wystarczy czujność i miłość do dobrego jedzenia. Pieczenie kiełbaski nie jest skomplikowane, ale warto zwrócić uwagę na kilka niuansów, które pozwolą dość do perfekcji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance
Jak kupić dobrą kiełbasę na grilla?
Bez względu na to, czy wolisz kiełbasę mocniej, czy słabiej przypieczoną, najważniejsza jest jakość. Szkoda czasu i miejsca w żołądku na kiepskiej jakości wędliny. Przede wszystkim poświęć czas na sprawdzenie składu. Im wyższa zawartość mięsa (najlepiej powyżej 80 proc.), tym lepsza jakość kiełbasy. Unikaj tych, w których na pierwszym miejscu w składzie widnieje woda, tłuszcz lub MOM (mięso oddzielone mechanicznie). Dobra kiełbasa potrzebuje głównie mięsa, przypraw i soli. Postaw na kiełbasy średnio lub gruborozdrobnione. Mą lepszą teksturę i zachowują soczystość.
Nacinać czy nie?
Tutaj odpowiedź jest niejednoznaczna: to zależy. Jeśli kiełbasa jest dość gruba i tłusta warto ją naciąć, aby nieco wytopić nadmiar tłuszczu. Jeśli obawiasz się, że za bardzo popęka, możesz jedynie delikatnie ją ponakłuwać. Wciąż pozostanie przy tym soczysta, ale będzie bardziej krucha i lekka. Cienkich i chudych kiełbasek lepiej nie nacinać, aby nie rozczarować się później, że będą zbyt suche lub za mocno przypalone.
Ile grillować kiełbasę?
Przede wszystkim zacznij od dobrego rozgrzania grilla, ale grilluj na żarze, a nie w płomieniach. Bezpośredni kontakt z ogniem spali skórkę, zanim wnętrze się dogotuje. Każdą stronę kiełbasy grilluj przez około 7-8 minut. To wyjściowy czas, który sprawdzi się w przypadku kiełbasy śląskiej czy grillować. Pamiętaj, że może się różnić w zależności od grubości kiełbasy oraz intensywności żaru. Kontroluj również temperaturę grilla. Jeśli zauważysz, że kiełbasa zbyt szybko się rumieni, a w środku może być jeszcze surowa, zmniejsz dopływ powietrza do grilla lub podnieś ruszt. Skórka ma być brązowo-złocista, a nie czarna. Dzięki temu kiełbasa będzie soczysta w środku, pomimo wytapiającego się tłuszczu.