Strażak ostrzega ws. grillowania. Mandat to nie wszystko, co może się przytrafić

Majówka i towarzyszący jej długi weekend sprzyjają rodzinnemu grillowaniu. Warto zadbać o to, by wspominać później tylko smak soczystej kiełbaski czy dobrze doprawionej karkówki bez sensacyjnych zwrotów akcji w postaci pożaru. Zapytałam strażaka z OSP, jak najlepiej przygotować się do grillowania.

Jak bezpiecznie grillować?Jak bezpiecznie grillować?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer:Hanna Bytniewska
Ewa Malinowska

Jeśli grillowanie miałoby być sportem, to o żadne awanse nie musielibyśmy się martwić. Gdy początkiem maja mijamy ogródki działkowe, podwórka i balkony, może nam pocieknąć ślinka. Majówka to nieoficjalny start sezonu na grilla, kiedy to z piwnic i schowków wyciągany jest ruszt. W ten weekend w pogotowiu pozostają jednak strażacy, bo gdzie ogień i (co gorsza) procenty, tam blisko do katastrofy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyczna karkówka z grilla. Zanim wrzucisz na ruszt, marynuj w tej mieszance

Jak bezpiecznie grillować?

Mogłoby się wydawać, że za jakże przyjemnym grillowaniem nie stoi nic niebezpiecznego, wszak czas spędza się głównie, siedząc przy stole. Mimo to warto zadbać nie tylko o marynatę do mięs, ale również bezpieczną przestrzeń do rozpalenia ogniska.

- Powinno być to miejsce na stabilnym, niepalnym podłożu, z dala od drzew, krzewów i budynków. Po prostu dokładnie upewnijmy się, że wokół nie ma rzeczy, które mogą się łatwo zapalić. Zawsze używajmy do tego specjalnych środków do rozpalania grilla, a nie benzyny czy innych łatwopalnych płynów, które mogą wywołać niekontrolowany pożar. Rozpocznijmy od ułożenia węgla lub brykietu, a następnie delikatnie dodajmy odrobinę płynu do rozpalania, jeśli to konieczne, i poczekajmy, aż ogień się rozwinie - tłumaczy nam Hubert Piłacik z OSP Grzmiąca.

Na grilla przynieść trzeba nie tylko rozpałkę, prowiant czy brykiet. Środki bezpieczeństwa to nie żadna fanaberia, a podstawa dla każdego odpowiedzialnego mistrza rusztu.

- Pamiętajmy, żeby nie trzymać się zbyt blisko podczas rozpalania i mieć pod ręką gaśnicę lub wodę. Ta pierwsza jest oczywiście bardziej skuteczna i bezpieczniejsza, szczególnie przy większych pożarach. Miejmy na uwadze, aby grill stał na stabilnym, niepalnym podłożu i nigdy nie zostawiajmy go bez nadzoru - zaznacza strażak.

Zwróć uwagę na przepisy

Grillować każdy może, trochę lepiej lub... trochę drożej. Nie wszędzie można beztrosko zajadać się kiełbaską z rusztu. Strażak z OSP Grzmiąca zaznacza, że należy to robić jedynie w specjalnie przeznaczonych do tego miejscach. Może być to przydomowy ogród, działka lub postawione specjalnie w tym celu altanki w parkach czy okolicach lasów. W samym lesie oczywiście ognia rozpalać nie można.

- Grillowanie w miejscach, gdzie jest to zabronione (np. na terenach zielonych, w parkach, na balkonach wbrew przepisom), może skutkować nałożeniem mandatu lub innymi sankcjami prawno-finansowymi. Dlatego warto zawsze sprawdzić lokalne przepisy i korzystać z wyznaczonych do tego miejsc - mówi druh Hubert Piłacik.

Za rozpalenie ogniska w lesie, strażnicy leśni mogą nałożyć mandat w wysokości do 500 zł, a w skrajnych przypadkach przewidziana jest kara aresztu. Do 9 maja straż leśna wspólnie z policją będzie prowadzić akcję "Majówka 25" na terenach nadleśnictw.

Grilluj tylko w wyznaczonym miejscu
Grilluj tylko w wyznaczonym miejscu © Pixabay

Uważać trzeba również na grillowanie na balkonie. O ile samo w sobie nie jest zakazane, o tyle zmienić to mogą przepisy wewnętrzne wspólnoty mieszkaniowej. Używanie zwykłego grilla węglowego może być niezgodne z przepisami przeciwpożarowymi. Dodatkowo, jeśli dym z grilla przeszkadza sąsiadom, możesz dostać mandat nawet do 500 zł za zakłócanie spokoju.

Grillować należy nie tylko smacznie, ale przede wszystkim z głową. Wtedy kaszanka będzie smakowała jeszcze lepiej, a strażacy będą mieli czas, by sami się nią nacieszyć.

- Strażacy, choć głównie zajmują się ratowaniem i gaszeniem pożarów, podczas różnych akcji i pikników często przygotowują też coś na ruszcie. Nie może zabraknąć oczywiście dobrej kiełbasy, karkówki czy innych ulubionych potraw z grilla. Dodatkowo strażacy zawsze dbają o bezpieczeństwo, więc przy ruszcie nie może zabraknąć też odpowiednich środków gaśniczych i zachowania ostrożności podczas grillowania - uśmiecha się strażak.

Ewa Malinowska, Wirtualna Polska

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji