Sekret udanej marynaty do kurczaka na grilla
27.04.2023 21:30, aktual.: 18.09.2023 10:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kurczak z grilla to jedno z ulubionych dań, które przygotowuje się podczas letniego sezonu grillowego. Aby smak mięsa był możliwie jak najlepszy, dobrze jest zadbać o istotne szczegóły. Jednym z nich jest odpowiednia marynata do kurczaka na grilla. Przygotowując ją na bazie odpowiednich przypraw i składników, uzyskasz naprawdę zadowalający efekt.
Gdy rozpalasz grilla, z pewnością w twojej głowie krąży wiele różnych myśli, odnośnie tego, co na grilla, jak zachwycić gości i jakie marynaty do kurczaka użyć, by mięso było soczyste, aromatyczne i jedyne w swoim rodzaju. To właśnie drób jest jednym z ulubionych rodzajów mięs, które się grilluje. Niezależnie od tego, czy zamierzasz usmażyć filet z piersi z kurczaka, udka lub skrzydełka, to wiedz, że marynata do mięsa z kurczaka może być uniwersalna. Jak przygotować tę najlepszą?
Marynata do kurczaka na grilla - o czym pamiętać podczas jej przygotowania?
Skoro ma to być najlepsza marynata do kurczaka na grilla, to warto zadbać o to, by wykorzystane składniki i przyprawy możliwie jak najlepiej podkreśliły smak drobiu. W takim przypadku warto zadbać o te naturalne aromaty, które z pewnością masz w swoim domu. To nie tylko oliwa z oliwek i przyprawa do kurczaka. Warto sięgnąć po takie produkty, jak miód, jogurt naturalny, czosnek, tymianek, kurkumę, sok z cytryny, pikantny ketchup, sos sojowy, imbir, syrop klonowy, czy rozmaryn. Stosując te dodatki, na pewno uzyskasz zadowalający efekt.
Marynata do kurczaka z grilla - najlepszy przepis
Marynata do mięsa z kurczaka powinna być jedyna w swoim rodzaju. Aby podkreślić smak fileta, skrzydełek czy udek, to warto sięgnąć po zaprezentowaną przez nas recepturę. Kurczak z grilla przygotowany w ten sposób zachwyci twoją rodzinę i znajomych.
Składniki:
- 3 łyżki musztardy
- po łyżeczce papryki słodkiej w proszku i papryki ostrej
- 3 łyżki miodu
- ćwierć szklanki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- opcjonalnie: tymianek, oregano, rozmaryn, kurkuma.
Sposób przygotowania:
- Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
- W małej misce połącz oliwę z oliwek z miodem i musztardą.
- Do marynaty dodaj czosnek i papryki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj również wybrane przez siebie przyprawy.
- Obtocz w marynacie mięso z kurczaka i odstaw na pewien czas, by mięso nasiąkło aromatem przypraw. Najlepiej je zostawić na całą noc w lodówce.
- Rozgrzej grilla i piecz mięso z kurczaka. Smacznego!
Szukasz pomysłu na obiad? Roladki z kurczaka to prawdziwy strzał w dziesiątkę: