Zanim wrzucisz na grilla, zamarynuj kiełbasę. Będzie smakować jak spełnione marzenie
Marynata to dodatek nie tylko do karkówki czy skrzydełek z grilla. Odpowiednia mieszkanka przypraw sprawi, że zwykła kiełbaska stanie się rarytasem rodem z królewskiego stołu.
Kiełbaska z grilla to absolutny klasyk. Zapach pieczonego mięsa wypełnia przydomowe ogródki, powodując od razu wzmożoną pracę ślinianek. Wiele osób ogranicza się jedynie do nacięcia skórki, więcej uwagi poświęcając karkówce. Tymczasem kiełbasa zdecydowanie zasługuje na kąpiel w pysznej marynacie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szaszłyki bez patyków - przepis na mięsne, pełne aromatu kąski
Jak kupić dobrą kiełbasę na grilla?
Przede wszystkim przyjrzyj się dobrze etykiecie ze składem. Im więcej mięsa jest w kiełbasie, tym lepiej. Unikaj kiełbas z MOM (mięso oddzielone mechanicznie), dużą ilością wypełniaczy, konserwantów i sztucznych barwników. Świeża kiełbasa powinna być jędrna i sprężysta, bez szarych przebarwień.
Marynata do kiełbasy
Marynowanie kiełbasy przed wrzuceniem jej na grilla to świetny sposób na to, by wzbogacić jej smak i dodać jeszcze więcej aromatu. Przyprawy wnikają w mięso i sprawiają, że każdy kęs jest czystą przyjemnością. Przygotowanie marynaty jest proste i szybkie, ale kiełbasa powinna spędzić w niej trochę czasu. Warto to zaplanować przed rodzinnym grillowaniem, by później zachwycić bliskich kiełbasą, jakiej jeszcze nie jedli. Marynowanie sprawdzi się bez względu na to, czy stawiasz na biał, czy śląską.
Olej zawarty w marynacie pomaga zatrzymać wilgoć wewnątrz kiełbasy podczas grillowania, dzięki czemu jest ona bardziej soczysta i mniej sucha, a przyprawy wydobywają z niej to, co najlepsze.
Do zwykłej kiełbasy możesz wykorzystać pikantny ketchup. Wymieszaj go razem z olejem pieprzem, solą i odrobiną miodu dla równowagi. Sprawdzi się również marynata na bazie piwa. W tym celu połącz piwo (jasne lub ciemne), pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i słodką paprykę w proszku.
Marynata do białej kiełbasy
Składniki:
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- płaska łyżeczka miodu, łyżeczki miodu,
- pieprz.
- W miseczce dokładnie wymieszaj olej, ocet, musztardę, słodką i ostrą paprykę oraz miód.
- Włóż kiełbasy do przygotowanej marynaty. Obtocz je dokładnie, by mieszanka otuliła każdy kawałek.
- Odstaw kiełbasę do marynowania na minimum godzinę w lodówce. Im dłużej potrwa marynowanie, tym smak będzie bardziej intensywny.