Teraz moja kaszanka z grilla nigdy nie pęka i nie wysycha. Szef kuchni dał mi prostą radę

Kaszankę z grilla można zrobić na więcej niż dwa sposoby – nie tylko w folii aluminiowej czy bezpośrednio na ruszcie, ale także w miseczkach z dodatków, z którymi komponuje się najlepiej. Przed pełnym sezonem warto przetestować wszystkie trzy sposoby i wybrać najlepszy dla siebie.

Kaszankę można grillować również bez folii aluminiowejKaszankę można grillować również bez folii aluminiowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Ten grillowy klasyk wbrew pozorom nie jest prosty do przygotowania. Kaszanka zazwyczaj ma bardzo delikatną skórkę, która szybko pęka podczas obróbki termicznej. Oczywiście, dużo zależy od jakości wyrobu mięsnego. Jeśli wewnątrz będzie znajdowało się bardzo dużo wody, a mało mięsa, kaszanka pęknie znacznie szybciej niż inna – pełna mięsnego nadzienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana kaszanka

Z czego składa się kaszanka?

Kaszanka to tradycyjny wyrób mięsny, który składa się głównie z kaszy, krwi wieprzowej oraz podrobów, takich jak wątroba czy płuca. Do kaszanki dodawane są również przyprawy, takie jak sól, pieprz i majeranek, które nadają jej charakterystyczny smak. Całość jest umieszczana w naturalnej osłonce z jelit wieprzowych, co nadaje jej specyficzny kształt i teksturę.

Kaszanka grillowana w folii aluminiowej

Najpopularniejszym sposobem na kaszankę z grilla jest zawinięcie jej w zgrabne paczuszki z folii aluminiowej. To bardzo proste – zdejmij z niej skórę i obłóż cebulą pokrojoną w pióra. Możesz dodać jabłka i przyprawy – poza solą i pieprzem świetnie sprawdzą się majeranek, oregano lub zioła prowansalskie. Zamknij kieszonki, dobrze zakręcając folię na obydwu końcach, aby nie rozpadły się podczas grillowania.

Do kieszonek z kaszanką sprawdzą się także inne dodatki, takie jak pieczarki czy kiszona kapusta. Jeśli chcesz podkręcić smak mięsa, dodaj kilka plasterków wędzonego boczku.

Jak zrobić kaszankę bez folii?

Możesz spróbować grillować kaszankę dokładnie tak jak kiełbasę. Jednak pamiętaj o tym, że jest ona o wiele delikatniejsza, więc musisz zachować szczególną uważność. Połóż ją w osłonkach na nisko zawieszonym ruszcie nad żarzącym się węglem – nie może to być pełen ogień. Piecz niecałe 5 minut, tylko do zarumienienia skórki. W połowie grillowania ostrożnie obróć kaszankę na drugą stronę.

Przepis na kaszankę pieczoną w jabłku

Kaszanką możesz także faszerować warzywa i owoce. Jabłko czy cebula to klasyczne zestawienie smakowe. Masz ochotę poeksperymentować? Wrzuć kaszankę do dużych pieczarek, łódeczek z cukinii lub bakłażanów.

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 2 kaszanki,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • sok z połówki cytryny.
  1. Jabłka umyj, odetnij "czapeczkę" z ogonkiem, a następnie wydrąż środek razem z pestkami. Wnętrza jabłek skrop sokiem z cytryny.
  2. Do miski przełóż kaszankę wyjętą z osłonek, wymieszaj z pokrojoną w pióra cebulą, solą, pieprzem i majerankiem.
  3. Tak przygotowany farsz nałóż do miseczek z jabłek. Ułóż na ruszcie grilla i piecz przez około 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem