Teraz moja kaszanka z grilla nigdy nie pęka i nie wysycha. Szef kuchni dał mi prostą radę

Kaszankę z grilla można zrobić na więcej niż dwa sposoby – nie tylko w folii aluminiowej czy bezpośrednio na ruszcie, ale także w miseczkach z dodatków, z którymi komponuje się najlepiej. Przed pełnym sezonem warto przetestować wszystkie trzy sposoby i wybrać najlepszy dla siebie.

Kaszankę można grillować również bez folii aluminiowejKaszankę można grillować również bez folii aluminiowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ten grillowy klasyk wbrew pozorom nie jest prosty do przygotowania. Kaszanka zazwyczaj ma bardzo delikatną skórkę, która szybko pęka podczas obróbki termicznej. Oczywiście, dużo zależy od jakości wyrobu mięsnego. Jeśli wewnątrz będzie znajdowało się bardzo dużo wody, a mało mięsa, kaszanka pęknie znacznie szybciej niż inna – pełna mięsnego nadzienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana kaszanka

Z czego składa się kaszanka?

Kaszanka to tradycyjny wyrób mięsny, który składa się głównie z kaszy, krwi wieprzowej oraz podrobów, takich jak wątroba czy płuca. Do kaszanki dodawane są również przyprawy, takie jak sól, pieprz i majeranek, które nadają jej charakterystyczny smak. Całość jest umieszczana w naturalnej osłonce z jelit wieprzowych, co nadaje jej specyficzny kształt i teksturę.

Kaszanka grillowana w folii aluminiowej

Najpopularniejszym sposobem na kaszankę z grilla jest zawinięcie jej w zgrabne paczuszki z folii aluminiowej. To bardzo proste – zdejmij z niej skórę i obłóż cebulą pokrojoną w pióra. Możesz dodać jabłka i przyprawy – poza solą i pieprzem świetnie sprawdzą się majeranek, oregano lub zioła prowansalskie. Zamknij kieszonki, dobrze zakręcając folię na obydwu końcach, aby nie rozpadły się podczas grillowania.

Do kieszonek z kaszanką sprawdzą się także inne dodatki, takie jak pieczarki czy kiszona kapusta. Jeśli chcesz podkręcić smak mięsa, dodaj kilka plasterków wędzonego boczku.

Jak zrobić kaszankę bez folii?

Możesz spróbować grillować kaszankę dokładnie tak jak kiełbasę. Jednak pamiętaj o tym, że jest ona o wiele delikatniejsza, więc musisz zachować szczególną uważność. Połóż ją w osłonkach na nisko zawieszonym ruszcie nad żarzącym się węglem – nie może to być pełen ogień. Piecz niecałe 5 minut, tylko do zarumienienia skórki. W połowie grillowania ostrożnie obróć kaszankę na drugą stronę.

Przepis na kaszankę pieczoną w jabłku

Kaszanką możesz także faszerować warzywa i owoce. Jabłko czy cebula to klasyczne zestawienie smakowe. Masz ochotę poeksperymentować? Wrzuć kaszankę do dużych pieczarek, łódeczek z cukinii lub bakłażanów.

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 2 kaszanki,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • sok z połówki cytryny.
  1. Jabłka umyj, odetnij "czapeczkę" z ogonkiem, a następnie wydrąż środek razem z pestkami. Wnętrza jabłek skrop sokiem z cytryny.
  2. Do miski przełóż kaszankę wyjętą z osłonek, wymieszaj z pokrojoną w pióra cebulą, solą, pieprzem i majerankiem.
  3. Tak przygotowany farsz nałóż do miseczek z jabłek. Ułóż na ruszcie grilla i piecz przez około 30 minut.

Wybrane dla Ciebie

Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Z tymi owocami smakuje najlepiej. Deser z patelni rozpływa się w ustach
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Były jagodzianki, czas na rozkoszanki. Nie mogło zabraknąć kruszonki na palonym maśle
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Sprawdzą się zamiast chleba. Kanapki zdrowsze i bez pustych kalorii
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Polacy jedzą bardzo rzadko. Są zdrowsze od sklepowych słodyczy i dobre dla mocnych kości
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Chroni serce i wzmacnia wzrok. W smaku przypomina truskawki
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sztuczna inteligencja wymyśliła mi obiad. Obraziła nim pół Europy, ale za to szybko zniknął z talerzy
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
Sąsiadka zapowiedziała się na popołudniową kawkę. Z kilku składników robię szybkie ciasto budyniowe ze śliwkami
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
O tej rybie mówią "łosoś Dunaju". Ma delikatne smaczne mięso i jest bardzo zdrowa
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Czarny z keczupem, biały z musztardą. W PRL-u wszyscy się nim zachwycali
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Tego prawdopodobnie nie wiedziałeś o parówkach. Czy można je bezpiecznie jeść?
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Robert Makłowicz nie gotuje zwykłych kopytek. Jesienią serwuje te mięciutkie kluseczki
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę