Karkówka pójdzie w odstawkę. Te szaszłyki z kurczakiem to kulinarne mistrzostwo grilla

Soczyste kawałki kurczaka to marzenie dla fanów grillowania. Jeśli nie straszne ci kalorie i marzysz o typowym daniu z grilla z kurczakiem w roli głównej, to zrób szaszłyki z dodatkiem boczku. Nawet karkówka chowa się przy tym smaku.

Szaszłyki z kurczaka można podkręcić jednym prostym dodatkiemSzaszłyki z kurczaka można podkręcić jednym prostym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer
Magdalena Pomorska

Szaszłyki z kurczaka to popularne danie, które można przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Dzięki prostocie wykonania i różnorodności składników, są idealnym wyborem na szybki obiad lub kolację. Wystarczy kilka podstawowych składników, takich jak kurczak, czerwona czy papryka, aby stworzyć smaczne i pożywne danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki bez patyków - przepis na mięsne, pełne aromatu kąski

Jak podkręcić smak kurczaka w szaszłykach?

Przygotowanie szaszłyków z kurczaka nie wymaga wiele czasu. Mięso drobiowe można zamarynować wcześniej, co wzbogaci jego smak, ale równie dobrze można je przygotować bez marynaty, korzystając z aromatycznych ziół lub innych składników, które oddadzą smak kawałkom kurczaka. I tu doskonałym przykładem są plastry wędzonego boczku. Proces wędzenia nadaje mu charakterystyczny smak i aromat, czyniąc go idealnym dodatkiem do dość delikatnego mięsa kurczaka. Uwaga - boczek wędzony jest bogaty w tłuszcze nasycone i cholesterol, co sprawia, że powinien być spożywany z umiarem. Alternatywą dla tradycyjnego boczku wieprzowego może być boczek z indyka, który jest mniej kaloryczny, a tym samym "nie odda" tyle tłuszczu, co produkt z wieprzowiny.

Przepis na szaszłyki z kurczaka i boczku

Szaszłyki z kurczaka są doskonałym wyborem na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Można je serwować z różnymi sosami, co dodatkowo urozmaica smak. Polecam np. prosty sos czosnkowy. Szaszłyki można podawać z różnymi dodatkami, takimi jak ryż, kasza czy świeże warzywa, co czyni je wszechstronnym daniem.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 300 g boczku wędzonego w plastrach,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka umyj i osusz, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Boczek wędzony pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę i paprykę pokrój w grube plastry.
  4. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj olej, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj.
  5. Kawałki kurczaka owiń boczkiem - 1 plaster na 1 kawałek.
  6. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian kawałki kurczaka w boczku, cebuli i papryki.
  7. Grilluj szaszłyki na średnim ogniu przez około 15 minut, obracając co jakiś czas, aż mięso będzie dobrze upieczone.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej