PrzepisProste przepisyJak zrobić spaghetti carbonarę bez boczku? Koleżanki będą złe, że same na to nie wpadły

Jak zrobić spaghetti carbonarę bez boczku? Koleżanki będą złe, że same na to nie wpadły

Carbonara to klasyczna pasta, którą uwielbiają zwłaszcza miłośnicy mięsnych smaków. Jej ważnym składnikiem jest boczek. Jednak okazuje się, że łatwo można go zastąpić. To danie w wersji wegetariańskiej smakuje znakomicie.

Spaghetti carbonara bez boczku. Smakuje równie dobrze
Spaghetti carbonara bez boczku. Smakuje równie dobrze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jack

Carbonara to jedna z najbardziej rozpoznawalnych włoskich potraw. Istnieje wiele teorii na temat pochodzenia tego dania. Jednak najprawdopodobniej powstało ono w Rzymie po drugiej wojnie światowej. Włosi, inspirowani kuchnią amerykańską, dodali do makaronu boczek i jajka.

Co wyróżnia carbonarę?

Nazwa "carbonara" pochodzi od włoskiego słowa "carbone", oznaczającego węgiel. Nawiązuje to do czarnego pieprzu na makaronie. Istnieje wiele wariantów tego dania – niektórzy zamiast czosnku używają cebuli, a parmezan zastępują serem owczym. Do przyprawienia często dodaje się również gałkę muszkatołową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski ruskie bez lepienia pierogów. Ten farsz to poezja smaku

Jak zastąpić boczek w carbonarze?

W klasycznej wersji tej pasty zawsze jest boczek, dzięki niemu ma ona charakterystyczny smak. Jednak w ciągu ostatnich lat praktycznie wszystkie mięsne potrawy doczekały się swojej odmiany w wersji wegetariańskiej. Dotyczy to też carbonary. Pyszny sos sprawia, że danie smakuje doskonale.

Spaghetti carbonara bez boczku, czyli w wersji wegetariańskiej

Składniki:

  • 450 g makaronu spaghetti,
  • 2 jajka,
  • 1 filiżanka startego parmezanu i kilka łyżeczek do posypania,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin i do polania gotowego dania,
  • 4 ząbki drobno posiekanego czosnku,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • pół pęczka drobno posiekanej pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Napełnij duży garnek wodą i doprowadź ją do wrzenia. Następnie obficie posól, dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron, zachowując pół filiżanki wody.
  2. W międzyczasie ubij jajka z parmezanem i odstaw na bok.
  3. W rondelku podgrzej oliwę, dodaj czosnek i gotuj, dopóki nie poczujesz charakterystycznego zapachu (ok. 1 minuty).
  4. Dodaj oliwę i czosnek do makaronu, a następnie wlej mieszankę jajeczno-serową.
  5. Mieszaj szybko, dopóki sos nie zgęstnieje. W razie potrzeby rozrzedź go odłożoną wodą.
  6. Dopraw sos solą i pieprzem. Na koniec udekoruj pietruszką, oliwą i odrobiną parmezanu.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie